Het lezen van een framenummer

Uit het archief, 29-4-2007.

Hoi Herbert en de anderen,

Sinds gisteren staat de transportfiets van Germaan in onze berging.

Nu wil ik er natuurlijk meer over weten.
Heeft iemand meer informatie of foldermateriaal waar dit model in wordt afgebeeld? Of heeft iemand een tip waar ik moet zoeken?

Ik heb ook een tip. Gistermiddag was ik bij Cito aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam, daar hadden ze nog drie nieuwe zwarte banden Vredestein Transport Extra Zwaar (47-622 T-28 x 1 3/4). Als iemand interesse heeft?

Alvast bedankt voor de reacties,
Bas

Framenummer Germaan

Framenummer Germaan

Hoi Herbert, allen,

Zojuist ben ik toch maar met een schuurpapiertje aan de slag gegaan.
En ik vond een ander nummer onder de verf dan ik eerder dacht te lezen. Jullie als ervaren framenummerlezers hadden het natuurlijk al gezien, maar ik had het nummer ondersteboven gelezen!

Dit maakt de fiets minder oud. Nummer I5088 maakt bouwjaar 1944.

Met vriendelijke groet,
Bas

Framenummer Germaan

16 gedachten aan “Het lezen van een framenummer”

 1. Hoi,

  Ik heb kort geleen een transport fiets op de kop getikt via Marktplaats, en het frame nummer is (na wat schuren) 173297…
  Is er iemand hier die adhv dit nr mij kan vertellen wat de leeftijd / merk / ed van mn fietje is? Of iemand die weet waar ik de juiste literatuur kan vinden?
  Groet, Tom.

 2. Het identificeren van een transportfiets is erg moeilijk. Door het vaak intensieve gebruik zijn de balhoofdplaatjes meestal weg, transfers overgeschilderd. Kun je nog op andere plekken teksten lezen?

  Kenmerken die andere transporters niet hebben? Wist de verkoper er iets over te vertellen?
  En heb je foto’s?

  Mvg,
  Bas

 3. Nou ik heb de foto’s gemaild en zijn dus onderweg !
  de fiets van luuk uit Leeuwarden ,woont in groningen met zijn vrouw grietje boersma !
  wel een fijn fietsie super,je hoort alleen de banden op de weg en de zadel bij hobbels en de wind in je oren ! pfffffffff
  dikke prime dus !

  1. Gefeliciteerd met de aanschaf. Dat is een mooie fiets! Met een paar dagen staat hij op de site.

 4. Bas kun je mij mischien helpen met de leeftijd van mijn fiets ?,onder de trapas staat het nummer 107 ,verder is er geen nummer op de hele fiets te bekennen !?
  naar mijn idee is het een phoenix transporter bakkersfiets ,maarja !
  hij lijkt ook op de simplex en batavus etc etc !
  dus welke heb ik het rek er op is van roelewiel !
  de achteras is die duitsers weet ik !,het bedrijf ging van vader op zoon ,van F&S schweinfort (dan het logo van schweinfort)onder het logo links het nr 49 en rechts van het logo M dan torpedo system lachs D.R.P.
  Ik heb de fiets gisteren helemaal gedemonteerd alles helemaal afgeborsteld met n staalborstel op het boormachien ontvet en in de antiroestprimer gespoten en toen eerst maar matzwart gespoten !
  ,de velgen en het stuur ook !,het achterspatbord weer n stukje wit erop !
  Ik denk er nog over om hem heel diep anthraciet te spuiten !
  En ik doe er gele of witte banden op denk ik zo …
  Ik wil er nog een orginele pling plong matzwarte bel,koplamp,dynamo en achterlicht opzetten,(die heeft er nooit opgezeten).haha.
  een stander en een orginele melkbussen bagagedrager !?
  het frame de velgen en de spatborden en het stuur zijn tiptop nix kapot !,de velglinten heb ik erg uit moeten krabben en afborstelen was er aan vast gegroeid wel !de banden ook trouwens !
  De spies uit de trappers moeten wel vervangen !
  maar verder niks loos !
  n top fietske hopla !
  gr.Randolf

 5. Dag Randolf,

  Ik ken de fiets die je hebt gekocht; ik heb hem ook wel eens bekeken bij Luuk. Het merk is Trekvogel (uit Amsterdam) en dus niet Phoenix, Batavus of Simplex. Je hebt hem al kaal gemaakt begrijp ik? Naar mijn mening zonde; de oude lak was nog behoorlijk intact..maar goed: iedereen moet natuurlijk zelf beslissen wat te doen met zijn/haar eigendom! Ben benieuwd naar het resultaat.

  groet,
  Jan

  1. heeft iemand nog van die trekvogel lak plaatjes ?,en evt een balhoofdplaatje ?,wat voor een zat er eigenlijk op ?
   Heb wel mooie lak plaatjes van luuk erbij gekregen nederlandsch fabrikaat !
   ja nostalgie snap ik heus wel,en over nadenken gesproken ,het is een vooraanname dat ik er niet over nagedacht zou hebben bij zoiets !
   Ik was lang in twijfel en wilde er alleen nieuwe banden om doen !
   Maar na een grote beurt is ie weer als nieuw en gaat wel weer
   een nieuw leven tegemoet !,in plaats dat hij verder gaat roestten !
   Dat zou pas echt jammer zijn !
   Over nostalgie gesproken moet je juist bij mij zijn !
   Maarja dat zijn wilde woorden als je niet weet wie je voor je hebt !
   Daar is de wereld vol van !
   ik heb heus wel het nostalgische gevoel er nog steeds bij maar ik breng hem weer helemaal in topconditie,helemaal niet zonde enerzijds ,de lak was overal schilferig en rafelig was echt wel nodig ,de velgen zaten vol met roest !,en waar niet …de lak ging er zo af had helemaal geen hechting meer !
   zelfs met de nagel rats !
   Trouwens ik ben outodidact en ben zelfstandig all-round ondernemer in de bouw – onderhoudsschilder-spuiter-decoratieschilder van beroep met ruim 22 jaar ervaring en nowhow over verven lakken !,met diploma cartoonist,grafisch vakman muzikant-metal-gitarist !,zelf gitaar leren spelen op mijn 15e
   doe ik ook al 22 jaar !,heb geen band meer helaas,iedereen heeft het te druk !
   maar een bedrijf opbouwen is toch bekangrijker !
   en als vakantiebaantje werkte ik in de fietsenhandel bij de buurman van mijn opa ,totdat de man parkinson en alzheimer kreeg !
   Had ik nog de orginele kreidler van m gekregen !,die ik zelf onder begeleiding van hem helemaal heb gereviseerd !,verder had hij nog captain mobilets etc etc wat een verzameling ! ,maar is terug naar de familie *
   Dus de fiets is in zeer vakkundige handen !
   En word met de grootste passie en zorg gerestaureerd !
   De fiets zal nooit meer van mijn hand gaan !
   Toch leuk al die reakties tof !!!
   gr.Randolf

   1. Randolf ; je moet eens aan luuk vragen of fred vos[een vriend van hem ] van die trekvogel plaatjes voor je heeft ; die heeft mij ook wel eens aan transfers geholpen en anders weet die wellicht iemand voor je

 6. over het kaal maken heb ik dezelfde mening als Jan ; denken denken denken ; EERST met het verstand en daarna met de hand

  1. Verschil moet er zijn
   als jij zelf denkt intelligent te zijn !
   Beetje impulsief ?
   Ieder zijn mening is goed !
   respekt kerel !
   gr.Randolf

   1. nee hoor , ik heb mezelf niet hoger in het vaandel als een ander , en ieder mag zelf weten wat ie doet wat mij betreft , maar uit je eerste reactie dacht ik te begrijpen dat je fiets nog in orginele superstaat was en al die jaren nog inde rode olie was gezet vandaar

    1. gezien de leeftijd ja ,voelde nog wel vettig aan ,maar nu is het een beter lot beschoren !
     aangezien ik schilder ben en weet wat vet doet met verf,het gaat de verf verzwakken ,er zitten namelijk vetzuren in olie en die maken de verflaag uiteindelijk poreus,alleen als die fiets lang droog staat en niet aan de weersinvloeden bloot gesteld is en af en toe in de olie komt,wel eerst de oude olie verwijderen met een droge doek !,,kan het lang goed gaan !,en d mits er een goede hechtende roestwerende laag onderzit !trouwens vet trekt stof en vuil aan !
     gr.R

    2. verder zit er een weekmaker in de verf die uiteindelijk oplost en de verflaag te hard word en gaat craqueleren en kan er gaan afknapppen en barsten !,zoals bij mijn fiets het geval was !
     gr.R

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *