Restauratie: Dichten van gaten in het spatbord

Het solderen van scheuren en gaten in spatborden is een vrij eenvoudige handeling, ik zal eens mijn werkwijze neer pennen.

Eerst maak ik de beschadiging schoon, deste minder roest, deste beter zal het tin vervloeien met het spatbord.
Vervolgens knip ik met een gewone (oude) schaar een passend lapje latoenkoper (zojuist even gemeten, 0,3 mm dik) en vertin dit (mischien eerst vertinnen daarna knippen).
Dit vertinnen doe ik door het plaatje heet te maken met een verfstripper en ik gebruik S39 om het vloeien te bevorderen. Als je het met een doekje verspreid blijft er een dun laagje achter. Hetzelfde doe ik met het spatbord.
Als je het plaatje in het spatbord drukt en een beetje aanklopt voor de vorm dan kan je weederom met een fohn/verfstripper het geheel warm maken en als de temperatuur goed is voeg je nog wat tin toe. Eventueel aandrukken met een houtje/spaak. Bij voldoende tin zal de breuk/het gat zich vullen met tin. Na afkoeling moet je nog wat vijlen om alles egaal te krijgen. Ik schuur de binnenkant meestal met een powerfile (ronde neus) om ook de binnenkant wat geleidelijk overlopend te krijgen.
S39 is vrij roestbevorderend dus na de hand goed schoon maken (er is ook vloeimiddel dat niet zo agresief is).
Ik gebruik ook wel eens tin om beschadigingen aan het frame zoals een ingeslagen cranck op de achtervork strak te maken, werkt ook erg goed.
Veel aanbrengen en later modeleren.

Beste allemaal,

Ik heb afgelopen zaterdag tijd gevonden om een reparatie met latoenkoper uit te voeren.
Dit geval was een wat gecompliceerde scheur omdat de vorige eigenaar aan het spatbord had gelast, dit gaf een nogal brokkelig vervormd geheel. Na het strakmaken zijn er wat openingen ontstaan die ik na het solderen van de koperen binnenversteviging heb ingevuld met tin (dit met een soldeerbout om het geheel niet weer “drijvend” te krijgen, zou met een fohn door te veel aan warmte zeker gebeuren).
Belangrijk is nog te vermelden dat het erg nuttig is om een kleminrichting te maken voor het spatbord omdat deze door z`n vorm erg graag aan je bezigheden ontsnapt. En twee handen vrij hebben is toch wel erg belangrijk.
De laatste oneffenheden ga ik met grondlak en tussendoor schuren wegwerken.

Groeten Maarten

bron: Yahoo-group De Oude Fiets

3 gedachten aan “Restauratie: Dichten van gaten in het spatbord”

  1. Hallo Maarten,

    Ik heb een soortgelijk probleem met mijn spatbord. Zou je me hierbij kunnen en willen helpen?
    Het gaat om een zeldzaam spatbord dus vervangen is niet mogelijk.

    Alvast bedankt voor de reactie!

  2. Ik heb een plaatje messing aan de binnenkant van m’n spatbord gesoldeerd en het aan de buitenkant beetje bij beetje opgevuld met soldeer. Daarna afgevijld tot het gelijk liep met het spatbord. Ook had ik wat scheurtjes aan de zijkanten van het spatbord, dit heb ik gerepareerd door een dikke staaldraad in de randen te hardsolderen.
    Gr. Erwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *