De gestolen transportfiets van ReindeR Rustema

Hij werd via het krantje van de fietsersbond gevonden, de eerste transportfiets van ReindeR Rustema. Gekocht ver voor de nieuwe populariteit van de transportfiets, in de tijd dat er nog geen CargoBikes bestonden.

ReindeR is een bekende op transportfietsgebied.

“Iedereen die wel eens op het web gezocht heeft met het zoekwoord ‘transportfiets’ is vast wel eens op mijn pagina van tien jaar geleden terecht gekomen. Daarop beschrijf ik dat mijn transportfiets begin 1996 gestolen is en dat mijn overbuurman een heler in fietsen is en daarom zeer verdacht. Hij heeft de website zelf ook wel eens gezien en het artikel in de Telegraaf erover gelezen. Dat vond hij allemaal wel stoer vertelde hij me en toen heb ik ‘m nog uitgebreid gevraagd over welke fietsloten zwak zijn en hoe die opengebroken worden. Hij wist er heel veel over op te scheppen. Maar goed, wie maakt ‘m wat, hij zorgt wel dat hij niets toegeeft. Te bewijzen is er niets en er tegen optreden kan de politie niet zonder een heterdaadje, getuigen of ander sluitend bewijsmateriaal. Maar ik moet zeggen dat de polonaise van junks die fietsen aan hem verkopen gestopt is. Of misschien doet hij dat tegenwoordig op een andere plek.

Maar toen ik het verhaal over de webcam die ik op zijn helingspraktijken had gericht voor TROS Radio Online had verteld kwam er wel een leuke reactie bij mij binnen. Een vrijwilliger van de Museumtramspoorlijn mailde me dat hij nog zo’n transportfiets op het perron van de museumtramlijn had staan ter decoratie. Die stond daar maar te verroesten, liever gaf hij ‘m kado aan een liefhebber zoals ik. In ruil voor de fiets heb ik ‘m het flesje rode wijn gegeven dat ik van de radioshow-redactie had gekregen voor mijn verhaal en zo was het verhaal weer rond. Ik had mijn fiets terug min of meer.

De fiets die ik kreeg was bijna hetzelfde type Juncker, alleen was het stuur niet chroom maar zwart. Ik heb er jaren op rond gereden, totdat de as kapot ging. De jongens van MacBike hebben er toen nog een goedkope as ingezet die eigenlijk in een racefiets hoort, op eigen risico. Na een paar jaar brak die inderdaad ook weer af. Goedkoop gietijzer ofzo leek het.

Dus ik ben nu nog op zoek naar een nieuwe as. Probleem is dat de originele cups jaren geleden vervangen zijn geweest door een reparatiebus. En daar was weer geen passende as voor te vinden natuurlijk. De bus heb ik eruit laten slaan door een onkundige fietsenmaker en ik heb bij Hans Kwakkenbos in Nieuwkoop een setje mooie passende cups kunnen vinden. Alleen is daar weer geen passende as voor te vinden…

Nu ben ik dus in de markt voor ofwel een Juncker transportfiets frame of een oplossing voor die as. Mijn hoop is een Juncker zonder rek en zonder originele wielen die ergens opduikt. Die zal gewoon normale tweedehands herenfiets waarde hebben hoop ik. De rest van de onderdelen heb ik dan wel.

Erg lastig dus om een as te vinden die langer dan 14 cm is, past in deze cups van 31mm en het schroefdraad op de juiste plek heeft zitten…”

Meer info over de diefstal op de site van Reinder.
En natuurlijk de site van site van Hans Kwakkenbos.

4 gedachten over “De gestolen transportfiets van ReindeR Rustema”

 1. Reactie van Andre, via de maillijst van De Oude Fiets:

  Zoek iemand met een draaibank die tijd heeft en haal alle “zooi” uit het frame wat met de trapas te maken heeft gehad.
  Meet de opening in het frame nauwkeurig op en draai een passende bus die er strak inpast en waar zo groot mogelijke groefkogellagers in passen.
  Maak een nieuwe trap-as of maak de oude met een paar te draaien ringen pas en monteer de zaak weer netjes met nieuwe groefkogellagers.
  Als je het goed doet geef ik je 100 jaar garatie !
  En “Meneer Juncker” zou tevreden glimlachen als hij een dergelijke constructie zou zien !

  Als je een bracket met schroefdraad in het frame hebt kun je deze reparatie ook nog onzichtbaar toepassen door de nieuw gemaakte bus te monteren achter de oorspronkelijke ingedraaide bussen.

  Wil je echt “super” gebruik dan de duurdere “preciesie-industrielagers met naukeuriger toleranties.
  Ik heb dergelijke lagers in de wielen van m’n “dagelijkse” gazelle (1937) gezet ter vervanging van de originele versleten cups en ze lopen gigalicht !!

  Wel een FUT-vakmannetje zoeken en enthausiast maken !

  Misschien een oplossing ?
  Succes,

  Andre Koopmans

 2. Hallo,

  Ik weet nog wel een frame van een juncker te staan. orginele lak met tranfers en zonder wielen wel met een trapas er in.

 3. Hallo Bas

  Heb de beste man een mail terug gestuurd met het adres waar hij de juncker kan vinden heb nog niet gehoord of hij al contact heeft gezocht.

  Groeten Davy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *