Originele transportfiets van Juncker

Een nieuwe aanwinst. Vorige week opgehaald uit Waalwijk. Een Juncker in originele lak. Nu ja, lak. Wat er nog van over is. Het tochtje Waalwijk-Den Bosch was ondanks de regen leuk. Hij fietst heerlijk.

Juncker transportfiets

Transfer op de kettingkast en zadelbuis, merkplaatje op het balhoofd en op het achterspatbord. Vasad zadel. Koets achterlicht.
Voor en achter de Juncker-spatbordbeentjes.
Handvatten van Magura.
Vedesteijn Transport Extra Zwaar.
Lamp met dynamo van DDR-Ruhla (6V 3W).

Juncker transportfiets kettingkast

Juncker transportfiets VNF

Op de zadelbuistransfer:
Vereeniging Nederlandsch Fabrikaat (VNF).
Wettig gedeponeerd.
Controle merk 165.
Erkend kon. besl. 21 mei 1915.

Van rijwiel.net: Adek was de eerste fabriek die gerechtigd was tot het voeren van het controlemerk van de Vereniging Nederlands Fabrikaat (VNF). Later was dit merk vooral te vinden op fietsen van Juncker en Batavus.

Er bestaat een boekenserie van de VNF. “Hoe maakt men..?” Er is een nummer over het maken van “boeken, electromotoren, laken en andere wollenstoffen, papier, penningen, rijwielen, schaatsen, sigaren, speelgoed van hout, strocarton”. Het hoofdstuk over rijwielen lijkt me bijzonder interessant.

Juncker transportfiets

Juncker transportfiets

En dan de vraag. Opnieuw schilderen of de originele staat handhaven?

22 gedachten aan “Originele transportfiets van Juncker”

 1. Staalborstelen circa 500 r.p.m. – ontvetten met wasbenzine en ammoniak, dan primer, vervolgens kleurlak en uiteindelijk blanke lak. Zadel met ammoniak reinigen en na droging spaarzaam invetten met een daartoe bestemd middel.
  Het logo kan behouden blijven door het tijdens de behandeling af te plakken met tape. Verder voorwiel en band vervangen door transportfietsmaat 28 1 3/4.
  Veel plezier met de nieuwe aanwinst, en wees er zuinig op.
  Immers, liever een echte oude transportfiets met 3/16 ketting dan zo een hedendaags nepding, nietwaar…

 2. nieuwe aanwinst ? dit artikel stamt uit 2007 , goed bedoeld advies maar wel wat over de datum waarschijnlijk mvr grt

 3. richard van vuren zegt:
  06/18/2012 om 06:42
  nieuwe aanwinst ? dit artikel stamt uit 2007 , goed bedoeld advies maar wel wat over de datum waarschijnlijk mvr grt
  ——————————————————————–

  Als een collectioneur een voor hem nieuw item ter toevoeging aan zijn bestaande collectie heeft vergaard, dan valt er voeglijkerwijs te spreken van een nieuwe aanwinst. Ongeacht de datum waarop dat plaatgevonden heeft.
  En daar het artikel niet rept over eventueel sequentiële vergaringen binnen zijn interessegebied, rest er voor de lezer van het artikel niets anders dan te spreken van – de nieuwe aanwinst. Het hoeft dus niet noodzakelijkerwijs zijn laatste aanwinst te zijn.
  Daarenboven is het zo dat het bewuste artikel in de eerste regel n.b. aanvangt met – Een Nieuwe Aanwinst, hetgeen ongetwijfeld mede in algemene en dus brede zin bedoeld zal zijn.
  Welbeschouwd is het immers zo, dat een met goede aandacht en kunde gerestaureerde transportfiets in feite tevens voor alle liefhebbers van echt en onvervalst, een nieuwe aanwinst betekent, nietwaar…
  Mede daar helaas menig te restaureren exemplaar in de handen van onnozele lieden tot nimmer weerziens zijn treurig einde vindt in de Hoogovens.
  afz. Menno

  1. mooi gesproken Menno [prachtige bewoordingen , bijna moest google translate eraan te pas komen om het allemaal te kunnen begrijpen ] , maar mijn gezonde hollandse [boeren ] verstand geeft mij in dat wanneer iemand begin 2007 zichzelf afvraagt of en hoe ie een fiets zal opknappen , dat dit medio 2012 al wel gebeurd zal zijn verwacht ik ; dit bedoel ik dus met goed bedoeld maar over de datum waarschijnlijk , maar goed misschien is de fiets ruim 5 jaar later wel WEER toe aan een opknapbeurtje en komt je advies alsnog van pas mvr grt Richard

 4. je hebt helemaal gelijk Rob , maar ik hou er gewoon niet zo van dat mensen met veelheid van woorden anderen proberen te laten zien hoe intelligent ze zichzelf vinden mvr grt

 5. ( richard van vuren zegt:
  06/18/2012 om 19:08
  bijzonder hoogstaand taalgebruik ; lettervermicelli in de soep ? mvr grt

  Beantwoorden
  richard van vuren zegt:
  06/18/2012 om 19:26
  mooi gesproken Menno [prachtige bewoordingen , bijna moest google translate eraan te pas komen om het allemaal te kunnen begrijpen ] , maar mijn gezonde hollandse [boeren ] verstand geeft mij in dat wanneer iemand begin 2007 zichzelf afvraagt of en hoe ie een fiets zal opknappen , dat dit medio 2012 al wel gebeurd zal zijn verwacht ik ; dit bedoel ik dus met goed bedoeld maar over de datum waarschijnlijk , maar goed misschien is de fiets ruim 5 jaar later wel WEER toe aan een opknapbeurtje en komt je advies alsnog van pas mvr grt Richard )
  ——————————————–
  ———————————————-
  Ach, arme drommel, wellicht dat een inburgeringscursus voor plattelandslieden in het segment ordentelijk Nederlands uitkomst zou kunnen bieden betreffende jouw persoon, daar, volgens vermeld eigen zeggen, er slechts sprake is van een verstand dat bij de gemiddelde agrariër te bespeuren valt. Overigens niets ten nadele van die beroepsgroep, maar er zijn wel uitzonderingen, naar blijkt.

  Trouwens, zou het voor alle transportfietsliefhebbers, die ook nog toevallig dit forum hebben weten te traceren, niet nuttiger zijn als zij middels dit medium hun technische kennis van zaken zouden kunnen delen c.q. vergroten, in plaats van bijvoorbeeld vruchteloze pogingen te ondernemen elkaar vliegen af te vangen met onderwerpen die zich geheel bezijden het bedoelde onderwerp bevinden..

  Gezien het feit, namelijk, dat de authentieke transportfiets veelal slechts sporadisch aan te treffen valt en er dus per individueel persoon niet overmatig veel ervaring mee kan worden opgedaan (in tegenstelling tot de doorsnee fiets) zou het werkelijk zeer te verwelkomen zijn als er technische ervaring uitgewisseld werd.
  Zo heb ikzelf welhaast stad en land moeten aflopen om een trapas 165mm, cupmaat 47mm te kunnen verkrijgen.
  Nadat dat uiteindelijk gelukt was, bleek er vervolgens ook nog rekening gehouden te moeten worden met afwijkende asdiameters, waardoor een 3/16 crankset niet eenvoudigweg overzetbaar is op de nieuwe trapas.
  En zonder een verstelbare ruimer is het stellig niet aan te raden provisorisch te werk te gaan met b.v. een boormachine met kolomstandaard, daar het resultaat niet 100 % te voorspellen valt en de 90 graden stand van de as ten opzichte van de crank dan al snel verloren kan gaan.

  Dus, jongens alsook oude rotten met kennis van zaken, kom op en steek van wal met al jullie transportfiets-bijzonderheden, opdat wij allen goed kunnen smullen – met de geur van deugdelijk smeervet nog aan de vingers. Dan mag Ricky verder smullen van zijn bordje lettervermicelli. Pas nadat het gehele alfabet verorberd is, mag hij weer aanschuiven en desgewenst gedoceerd krijgen wat het verschil is tussen een `opknapbeurtje` en een restauratie in originele staat.

  Mvg
  Menno

  1. kijk voor de gein nog maar eens even onder de tag ,, de phoenix van Richard ,, misschien begrijp je dan ZELF het verschil tussen opknapbeurtje en restauratie in orginele staat , misschien heb je voor mij ook nog wel wat bruikbare restauratietips ? mvr grt

 6. Dit was mijn fiets. Ik vond hem te mooi om te gebruiken voor onderdelen, dus heb hem weer verkocht. Hij staat nu in een kasteel ergens in het zuiden.

  1. bas (transportfiets.net) zegt:
   06/19/2012 om 18:32
   Dit was mijn fiets. Ik vond hem te mooi om te gebruiken voor onderdelen, dus heb hem weer verkocht. Hij staat nu in een kasteel ergens in het zuiden.
   ——————————————————————–
   Beantwoorden

   Welke fiets was jouw fiets Bas ? Staat er ergens een afbeelding..
   Zo ja, dan graag een voor en een na de behandeling op intensive care.
   Wat was overigens de reden van afdanking. Toch geen gebrek aan onderdelen ?

   Mvg
   Menno

 7. het gaat over de bovenstaande juncker MET DE BIJBEHORENDE FOTO,S als ik het goed begrijp toch ? mvr grt

 8. richard van vuren zegt:
  06/20/2012 om 16:31
  het gaat over de bovenstaande juncker MET DE BIJBEHORENDE FOTO,S als ik het goed begrijp toch ? mvr grt
  —————————————————
  Beantwoorden

  Is het werkelijk ? Zo zie je maar, er hebben dus vanaf 2007 tot op heden geen enkele herstelwerkzaamheden plaatsgevonden betreffende die Juncker, zoals door een der schrijvende inzenders met een zekere stelligheid gesuggereerd werd.

  Maar het zou toch wel aardig zijn als de nieuwe eigenaar annex kasteelheer zijn ongetwijfeld tot sieraad omgetoverd vrachtrijwiel aan ons allen zou tonen middels éen of meerdere goed gedetailleerde afbeeldingen.
  Met als toetje, enige mogelijkerwijs bijzondere technische specificaties, zoals afwijkende maten/diameters, zeldzame categorie schroefdraadspoed en zo, opdat wij allen daar voorts onze technische inzichtelijkheid wellicht verder mee zullen kunnen verbreden.

  Mvg
  Menno

  1. of dat zo is weet ik niet maar mark overmars [oud international voetbal ] schijnt een hele verzameling bakfietsen en transportfietsen in een kasteel te hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *