Molenaar Kier Bijl en zijn transportfiets

Kier Bijl

Kier Bijl was de laatste “molenaar” van Hollandscheveld. Hij begin in 1926, 18 jaar oud, als knecht bij Jan Harens. In 1986 vertelde hij zelf voor het fotoboekje ‘Van vonders en wiek’n”: “Je werkte zo ongeveer dag en nacht want tijd daar keek je in die dagen niet zo naar. Ik verdiende 10 gulden in de week plus de kost… Er werd vooral gemalen voor bakkers en boeren. De boeren brachten regelmatig de rogge of tarwe, net als de kleine bakkers”.

In 1939 werd Kier Bijl zelfstandig molenaar, filiaalhouder van Spijkman in Coevorden. Er werd tot in de jaren zestig motorisch gemalen. Kier Bijl was één van de bekende Hollandschevelders. Van ’s morgens als het licht werd tot ’s avonds donker ging hij met zijn transportfiets door de streek om meel en kunstmest rond te brengen.

Op deze foto rechts Kier Bijl, links (z’n zwager) Jan Smit van het 3e Zandwijkje.

Bron: hollandscheveld.nl

2 gedachten aan “Molenaar Kier Bijl en zijn transportfiets”

  1. Kier Bijl kan ik mij nog heel goed herinneren met zijn transsportfiets met zakken meel erop. Het is bijna 60 jaar geleden toen Kier met zijn zoon Bé op het Hoekje fietsten met zakken meel voorop de transsportfiets. Zij reden t.h.v waar nu het Jeugdcentrum staat. Ik had net aan de lage waterkant bij Jan ten Hoeve, Henke Vos per ongeluk een duw gegeven zodat hij in het water terecht kwam. Kier stapte snel van de fiets en Bé gooide de fiets aan de kant en zonder na te denken sprong Bé in het water om Henke te redden. Het is allemaal goed afgelopen maar dit beeld blijft mij nog steeds bij. Vervolgens ging Kier alleen verder en Bé terug naar huis om droge kleren aan te trekken.

  2. Transporteren zoals Kier Bijl en vele anderen vroeger deden was niet alleen vervoeren maar ook een vorm van sport. Je moest sterk en behendig zijn om dat werk te kunnen doen. Vandaar trans sporte(re)n.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *