Een Eysink van Marktplaats

Eysink op Marktplaats

Hallo Bas,

Ik zou je op de hoogte houden als ik meer te weten was gekomen over de geadverteerde Eysink transportfiets. Om te beginnen; hij staat sinds vanavond bij mij in de verzameling. De fiets heeft geen transfers meer. Degene die hem aanbood had hem jaren geleden gekocht van de zoon van een fietsenmaker en die vertelde dat het om een Eysink ging.

Op de foto’s op Marktplaats waren enkele details nogal afwijkend van de vooroorlogse Eysink transportfietsen die ik kende. Die hadden montageogen op de vorkpats voor de spatbordstangen en voordrager. Bij de fiets die te koop stond waren de spatbordstangen en dragersteunen op de assen gemonteerd. De extra ogen bleken wel aanwezig. De drager week ook af. Toch lijkt die wel origineel voor de fiets. Hij is namelijk bevestigd aan een speciale vorkkroon met links en rechts een nok waarin schroefdraad is getapt. Al met al lijkt het inderdaad een (vooroorlogse) Eysink te zijn.

Het framenummer van slechts drie cijfers deed me nog wel twijfelen. Mijn ’34-er Eysink heeft een nummer van 6 cijfers. De latere (vanaf 1937 tot circa 1950) hebben 5 cijfers. Daarna weer 6 omdat bij 100.000 is doorgenummerd. Het kan heel goed zijn dat Eysink voor de transportfietsen een aparte nummerserie gebruikte. En daarvan zullen wel niet zulke grote aantallen verkocht zijn zodat ze in de jaren dertig nog niet aan de duizend stuks waren gekomen. En misschien is de fiets nog wel ouder. De naven zijn helaas niet meer origineel, dus daarvan wordt ik niet wijzer wat betreft het bouwjaar.

Binnenkort ga ik hem wat beter bekijken en ik zal dan ook wat detailfoto’s maken.

Groeten,
Sjoerd

Eijsink

Hallo Bas,

Vandaag heb ik al een paar foto’s gemaakt van mijn nieuwste aanwinst. Je vindt ze als bijlage.

Ook heb ik de fiets nog eens goed vergeleken met de Eysinks op de foto’s. De foto uit de folder van 1932, die ik je eerder had gestuurd, is geretoucheerd. Van de opname hiervoor vond ik een nog niet geretoucheerde, gemaakt in 1930. Hierop zijn de details nog wat scherper te zien. Met uitzondering van het rek, en uiteraard de ooit vernieuwde onderdelen (als cranks, kettingblad en naven), is mijn fiets identiek. Die van Chris heeft wel het rek als op de folderfoto, maar ook een neutraal kettingblad i.p.v. dat mooie exemplaar met de naam Eysink erin. Ik ben er nu wel van overtuigd dat mijn fiets een originele Eysink is. Alleen is nog de vraag van welk bouwjaar.

Vergeleken met mijn andere transportfiets (de “groene” van nog onbekend fabrikaat) is de Eysink groot en zwaar. Maar hij fietst toch goed. Voor het mooie zou er nog een 44-tands kettingblad op moeten in plaats van de 46 die er nu op zit. En dan liefst ook voor een 1/2 x 3/16″ ketting zoals dat op zo’n fiets hoort te zitten.

Mooie oude foto trouwens die je deze week op je site gezet (die van Piet Pronk)!

Groeten,
Sjoerd

Eijsink 2

Eijsink detail

Hallo Bas,

Je hebt alweer een paar mooie oude foto’s geplaatst. Wat lijkt het trouwens gemakkelijk als je de diverse slagers en bakkers met zo’n mand voorop rond ziet fietsen. Alle respekt voor deze mensen! Vanmiddag heb ik gemerkt dat het niet zo eenvoudig is als het lijkt. Ik heb namelijk een originele bakkersmand op de kop getikt en ben hiermee naar huis gefietst (circa 10 km). Zelfs met de nog lege mand was het moeilijk om koers te houden!

Groeten,
Sjoerd

Resultaat restauratie

6 gedachten aan “Een Eysink van Marktplaats”

 1. Met genoegen de Stukjes over de Eysinkfiets gelezen.
  Dit omdat ik sinds kort een dames fiets van Eysink bezit,
  Het is een fiets waar een Hulpmotor heeft op gezeten.
  Wielen zijn niet meer aanwezig
  Framenummer 99611
  Mijn vraag is in jullie Club een oficiele lijst met frame nummers
  waarmee je een fiets kunt dateren.
  Dit omdat bij eventuele kentekenkeuring je de Bouwdatum dan kunt aantonen. met vriendelijk groeten, Hans van de Stouwe

 2. Hoi Hans,

  In de dateringswijzer van De Oude Fiets staan de nummers van Eijsink niet vermeld.

  Het handigst is dit de club te vragen via de mailgroep. Dit is een e-mailadres waar iedereen zich op kan abonneren.

  Stuur een e-mail aan oudefietsen-subscribe@yahoogroups.com, met als onderwerp ‘Subscribe’.
  Klik op de link in het mailtje dat wordt teruggestuurd.

  Voor het gemak heb ik de groep dit bericht al gestuurd.

  Met vriendelijke groet,
  Bas

 3. Er bestaat een boek over Eysink: Van fiets tot motorfiets, door Vincent van der Vinne.
  ISBN: 9067075337 of 9789067075336.

  ‘Bent u volbloed Nederlander rijdt dan Eysink en geen ander’. Een warmbloedig en veelzeggend begin van een voorwoord dacht ik zo, een voorwoord waarvoor een enthousiaste Vincent van der Vinne mij als oprichter en voorzitter van de Eysink Club gevraagd heeft en waaraan ik uiteraard graag gevolg geef. Mede namens de Eysink Club feliciteer ik Vincent van der Vinne dan ook van harte met dit boek over Eysink dat als een hoeksteen kan worden beschouwd met betrekking tot de historie van het merk en dat het dubbel en dwars aard is om door velen gelezen te worden.

  http://www.nlstore.nl/shop1/ShopExd.asp?Id=9789067075336

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *