De Cortina U4 Transport

De Cortina Transport is een retro-transportfiets naar het model van de Sparta Pick-Up. “De imitatie-transportfiets geïmiteerd.”

Cortina Transportfiets

Met de volgende slogans wordt de transportfiets aangeprezen:

“Stoere retro-transportfiets met dubbele bovenbuis.”
“Helemaal authentiek en eigenwijs eigentijds.”
“Pakezel op twee wielen.”
“Een fiets voor echte mannen.”

“Hij lijkt wel héél erg op de Pick-Up.”
“Kon het niet met een steviger voordrager?”
“Is de levensduur van het achterwiel ook hetzelfde als van de Kronan?”

De fiets kost 379 euro. In de kleuren bruin en zwart. Lakdoek kettingkast. Met eventueel versnellingen voor de haastige fietskoeriers. We zullen deze keer niet over het draagvermogen beginnen.
In ieder geval heeft de Cortina Transport achterop ook een bagagedrager…

58 gedachten aan “De Cortina U4 Transport”

 1. Deze fiets bevalt mij prima, ik heb de duurdere uitvoering. Deze is koper kleurig en heeft 3 versnellingen. De reflector heb ik inmiddels vervagen door een led achterlicht, deze komt mooi overeen met het bestaande achterlicht op het spatbord.

  Het enige jammere van deze fiets is dat hij geen zwarte spaken heeft. Deze zouden mooi passen bij de zwarte velgen en spatborden.

  gr. martijn

  1. Zelden zulke troep gezien
   Mijn schoonzoon vroeg of ik naar de ketting wou kijken deze is totaal versleten fiets is 4jaar oud en dit is de tweede ketting al
   Het achterspatbord is over een lengte van 15 weggerot
   Trapas heeft ook al speling werkelijk ongelooflijk wat een bagger
   Beter goed rondkijken en voor 500€ een goed merk kopen
   Ik heb hier een Gazelle van 16 jaar oud nog niks geen roest of speling of wat dan ook

   1. Hallo, ik ben postbesteller en heb in 4 jaar tijd met deze fiets een kleine 10.000 km gefietst zonder problemen. Enkel een versleten buitenband vervangen. Voor mij is het een top fiets !!!
    M.v.groet Henk

 2. Weet iemand of deze fiets een aluminium frame heeft, ik kan op geen enkele site waar deze fiets genoemd wordt een antwoord vinden.

  Alvast bedankt,

  Roalt

  1. Ik heb net een aluminium cortina transport gekocht in Utrecht. Het duurde wel lang voordat de fietsenmaker hem in huis had, maar ook bij mij staat hij altijd buiten. Lijkt een heerlijke fiets. Met drie versnellingen, maar wel de duurdere uitvoering 479,-. Jullie hebben het over veel lagere prijzen?

  2. dat is heel makelijk te tessten.
   pak maar een magneet en hou hem maar tegen de fiets
   als de magneet blijft hanggen is het staal. als de magneet er af valt is het aluminium
   groetjes Anton

 3. Dankjewel voor de links, maar op de eerste link staat dat het frame van staal is en op de tweede link dat het van aluminium is. In mijn eerdere post bedoelde ik dan ook te zeggen dat ik geen definitief antwoord kon vinden. Op naar de fietswinkel dus. 😉

  In ieder geval bedankt,

  Roalt

  1. Hallo

   Ben vanmiddag toevallig in de fietsenwinkel geweest en het schijnt dat het nieuwe model voor 2010 van aluminium is en het model van 2009 is van staal.
   Ik krijg 1 dezer dagen het nieuwe model van 2010 van aluminium.
   Of het helemaal klopt weet ik natuurlijk niet 100% zeker maar bij de leverancier in de PC stond het er inderdaad wel bij.
   Succes verder.

   Jolanda

 4. Ik heb hier de Cortina-folder voor me liggen, maar daarin wordt ook niets vermeld over het materiaal van het frame.
  De verkoper in de plaatselijke fietsenwinkel vertelde mij echter dat dat een van de grootste verschillen is tussen de Sparta Pick Up en deze fiets: de Sparta is van aluminium, de Cortina zou van staal zijn. Het zou een kilo op he totale gewicht van de fiets schelen..

  Ik ga met een beetje geluk morgen de Sparta kopen, prachtige fiets. Niet om het aluminium frame (maar wel bijkomend voordeel), maar ik vind de bagageloze achterkant mooier vormgegeven. Het flinke prijsverschil, de opmerking van de verkoper dat het in kwaliteit niet tot nauwelijks scheelt en de wetenschap dat ze dezelfde onderdelen gebruiken hebben het mij echter niet gemakkelijk gemaakt..

 5. Oh! In de bijgevoegde prijslijst staat het materiaal van het frame wel vermeld: STAAL. Had meneer de verkoper dus helemaal gelijk 😉

  Als je meer wilt weten dan roep je maar 🙂

 6. Jeroen, goed om te weten. Mijn fiets staat nl. altijd buiten, zoals bij meer inwoners van Amsterdam, en dan is een alu frame een betere keuze in mijn ogen. Bij de rijwielhal Haarlem hebben ze de pick up overigens voor iets meer dan 400 euro staan, valt me erg mee.

  Alternatief voor mij is de Burgers ENR retr, op veel sites de porteur genoemd (niet correct overigens), ook daar is de achterkant mooier van vind ik. Ik ben benieuwd of het gelukt is met het kopen van de sparta. 😉

 7. Aluminium zal niet roesten nee, wellicht idd een meer verstandige keus.

  Ik heb vandaag bij de plaatselijke fietsenhandel de Pick Up gekocht. 400 euro is trouwens wel heel weinig, ik zie ‘m online voor €475? Althans, dat is voor de variant met 3 versnellingen.

  Afijn, leverdatum: week 18!! Een gloednieuwe BMW heb je sneller in huis :-S Mijn benen zijn net te klein voor de 62cm-variant die wel op voorraad was, dus er was geen andere optie dan de 57cm te bestellen. Dat worden 4½ hele lange maanden…!

 8. Als ik het goed begrijp zijn deze banden niet breder dan die van de gebruikelijke stadsfiets? Dus niet dikker zoals bij Kronan?

  Vriendelijke groet,
  Hester

 9. Hoi,

  Heb met pasen meegedaan met een paasspel op Marktplaats en heb daarmee een nieuwe Cortina transportfiets gewonnen!!
  Helemaal blij natuurlijk 🙂
  Vraagje: Bevalt deze fiets een beetje (ook met 2 kids) en weet iemand hoeveel “draagkracht” het transport gedeelte voorop heeft? ik weet het domme vraag maar was wel ff nieuwsgierig.

  Groetjes Melanie

 10. gefeliciteerd! – ik krijg alleen maar spam van marktplaats 🙁

  hoe zwaar zijn die kids?
  het voorrekje is bedoeld voor een boodschappenmandje van hooguit 20 kilo.
  achter kan een (dubbel) zitje worden gemonteerd, maar eerst iets doen met jas(been)beschermers!

 11. De sparta pick-up is dus duurder dan de cortina? Ik vind persoonlijk de cortina iets mooier vormgegeven. Kan iemand me vertellen of cortina een nederlands merk is? Ik ben van belgie maar zou ik de fiets goedkoper in nederland kunnen vinden? Ik ben op zoek naar het model met 3 of 7 versnellingen.
  Groeten

 12. ik heb de luxe uitvoering.
  Fietst machtig en er kan weer een ouderwets kinder zitje op.
  De fietsen maker had gezegt dat er een 26 inch wielin zat was een vergissing .
  prima fiets dus.

 13. Ik sta op het punt deze fiets ook aan te schaffen.. maar ik zit met een vraag.. wat voor spaken zitten er in dit achterwiel hoeveel.. ivm een gezet persoon die deze fiets gaat gebruiken..

  1. Richard, ik zeg vast dat hij tegenvalt, fiets wel lekker maar redelijk zwaar en voorrekje kan weinig aan. Is trouwens special zomer edition die ik zelf mooier vind dan deze, hij is matzwart en met bruine banden. Succes

   1. zijn er mensen die mij een advies kunnen geven.. voor een fiets die wel een gewichtig persoon kan hebben zonder dat de spaken je om de oren vliegen..

    1. Voor een zwaar persoon voldoet de cortina prima. Fiets nu een 1/2 jaar op de versnellingsloze (zwarte) versie bijna dagelijks 15 a 20 km en hij werkt nog als nieuw. Ook met de spaken is niets aan de hand. Staat altijd buiten en het enige dat roest is het metalenrandje bovenop de kettingkast.

     1. Dank je wel voor je reactie.. heerlijk dan kan ik eindelijk ook is lekker op de fiets touren..

      werdt is tijd dat ze eens een fiets maakte voor de wat gezette persoon.. toppie ik ga hem gelijk bestellen..

 14. Ik heb afgelopen jaar een cortina transport gekocht zonder versnellingen. Ik heb hem altijd buiten staan en zie dat er roets optreed bij bijvoorbeeld de veer van staander. Verder fietst die fiets prima.

 15. De keuze is moeilijk: De sparta zit lekker recht. De cortina oogt leuker en is goedkoper. Zijn er andere voor of nadelen die ik niet zie ?

  1. juist, het is de Sparta geworden. Direct na het werk opgehaald. Vrijdag koopavond 🙂 direct maar een boodschap verzonnen. Het zit als een zetel..

 16. Toevallig heb ik ervaring met de Cortina:
  het frame is prima. Behalve de standaard zadelstrop, die is van zeer slechte kwaliteit. Die moet onmiddellijk verwijderd worden en worden vervangen door een losse zadelstrop. Nogmaals, het frame is verder prima. De fiets stuurt uitstekend, zelfs neutraal. Ook met belading. De montage van de onderdelen is slecht. Ik heb mijn Cortina eerst voor een klein kapitaal verbouwd. Nu is de fiets vrij goed. Volgende keer ga ik voor een iets duurder exemplaar, dat is uiteindelijk goedkoper. Misschien dat ik iets van Dutch ID ga proberen. Voor mij dus geen tweede Cortina.
  Hartelijke Groet,
  janpeter

 17. Wat vinden jullie van de Montego Barrow? Heeft iemand daar ervaring mee? Ik vind hem er wel leuk uitzien maar ik vraag me af hoe de kwaliteit zich verhoudt met de bovengenoemde fietsen.

 18. Voor de wat zwaardere mensen heb ik een prima tip ik zelf weeg 95 kilo en heb de Bsp Metropolis gekocht overigens een kopie van de Sparta pick up voor 349,00 euro via de webwinkel http://www.bemibikes.nl een leuke winkel overigens met veel keus aan transportfietsen ik heb er gelijk ook kinderzitjes op laten monteren en een fietstas dus al met al met de kinderen mee kom ik aan een behoorlijk gewicht ik heb de fiets nu 6 maanden maar doet het prima zelfs de spaken blijven goed hij staat altijd buiten en nog geen spatje roest. voor mij is het dus een topper.

 19. Hallo,

  Ik kwam na veel zoeken op deze site en zit met een vraag over een kinderzitje voorop de Cortina Transport. Weet iemand of dit mogelijk is? Ik wil mijn dochter graag voorop vervoeren en het liefst zonder dat het rek eraf moet. Nu heb ik weleens gehoord dat er wel een mogelijkheid is voor een zitje voorop, maar ik vraag me af hoe je dat bevestigd en welk soort (merk of type) stoeltje hiervoor geschikt is?

  Alvast hartelijk bedankt voor de reactie voor een transportfietsfietsende moeder:)

  1. Hallo, Judith
   Het is met een paar aanpassingen inderdaad mogelijk om een kinderzitje voorop te monteren. Het beste kan je een Bobike zitje gebruiken, deze zit aan de stuurpen bevestigd. Bij GMG zit hij aan de stuurbocht opgehangen en dat gaat niet omdat de stuurbeugels van het (Steco) rek daar al zitten. Van andere fabrikanten weet ik het niet. Maar ze hebben allemaal gemeen dat de voetsteuntjes in het rek steken. Ik heb een paar keer gezien dat ze afstandsbussen tussen het rek en de stuurbeugels hebben gezet. Hierdoor gaat het rek een stuk naar voren en blijven de voetsteuntjes vrij. Je moet de stuurbeugels van het rek afhalen en de twee maal vier gaatjes waar de boutjes in moeten uitboren tot er een 6mm bout in kan (in verband met de stevigheid). Nu moet je een stuk aluminium buis nemen met 6mm binnendiameter. Hier zaag je de vier afstandsbussen van. Ik geloof dat ze ongeveer 10 cm waren. Nu neem je vier 6mm bouten met moeren, minimaal 13 cm lang en monteer de stuurbeugels weer met de bussen tussen het rek en de stuurbeugels. Het rek zit nu een stuk verder naar voren en de voetsteunen zitten vrij. Voor als je het zelf gaat doen: bouten van deze lengte zal je zeer waarschijnlijk niet vinden, ze worden alleen in bepaalde standaard lengtes gemaakt. Ik denk dat je de meeste kans hebt bij een goed gesorteerde ijzerhandel. Mocht het daar ook niet lukken, moet je een draadstang nemen, vier stukken van de juiste lengte er af zagen en aan beide kanten een (dop)moer zetten (een draadstang is een stalen staaf met schroefdraad over de gehele lengte). Hou er rekening mee dat doordat het rek verplaatst is, er een kans is dat je de stuurbeugels hoger of lager aan het rek moet bevestigen. Dit geld ook voor de assteun bevestiging onder aan het rek. Deze oplossing ben ik een paar keer tegengekomen bij een Batavus Personal Bike. Het zou dus moeten werken.
   Succes, Erwin

 20. Even twee reacties op bovenstaand: aluminium roest in principe sneller dan staal, het materiaal is poreuzer. Kan dus een nadeel zijn bij de cortina fietsen, zeker als het maar een kilo scheelt met een stalen fiets is alu geen voordeel. Diverse ‘losse’ frame onderdelen zijn trouwens wel van staal, zoals de spatborden en het stuur. En dus zwaarder.

  Kinderzitje op transportfiets: Je kunt bij veel fietsen (weet niet of dit bij Cortina kan) het voorrek verstellen zodat deze verder van je stuur komt te staan en je dus het zitje probleemloos kunt gebruiken tot de voetbakjes op de laatste stand staan.

  1. Aluminium oxideert inderdaad maar zal nooit doorroesten omdat het oxidehuidje de boel direct weer isoleert van de lucht en verder roesten dus onmogelijk is.

   Nu valt het doorroesten met gewoon staal ook wel weer mee maar de alu fiets ziet er na een aantal jaren wel beter uit.

   Aluminium is dus zeker wel een behoorlijk voordeel en zeer de moeite waard als je een buitenslaper hebt en toch vele jaren met de zelfde fiets toe wilt.

 21. Ook ik ben geïnteresseerd in de cortina (met 3 V), en wel omdat dit één van de weinige transportfietsen is die leverbaar is in 65cm. Ik ben echter een beetje ‘geschrokken’ van Jan Peter’s reactie dat er eerst voor een klein kapitaal aan verbouwd diende te worden alvorens de fiets ‘goed’ was. Zijn er meer ervaringen (zowel positief als negatief) met de cortina?

 22. Ik heb ‘m ook zien staan. En ik vind het een mooie fiets. Mooier dan de Sparta Pick-Up of de Batavus Favorite Deluxe. Maar… draagvermogen max. 10 kilo? Dat is wel heel erg weinig. 5 pakken melk is al 5 kilo.. volgens mij wegen mijn wekelijkse boodschappen meer dan 10 kilo. Ik ben nu weer aan het twijfelen geslagen..

 23. Hallo,
  Heeft iemand wel eens meegemaakt dat het achterwiel van de Cortina u4 transport wordt geblokkeerd.. Ik wilde weer gaan fietsen maar toen ging mijn achterwiel niet meer mee.. Nogal vreemd, maar ik kan nergens antwoord vinden hoe dat komt. Nu is het zondag dus de fietsenmaker is dicht….

  MVG Esmee

  1. Hallo Esmee
   Ik neem aan dat deze met een terugtraprem of een versnellingsnaaf met terugtraprem is uitgerust, waarschijnlijk zit dan je rem vast. Achterwiel stevig op de grond drukken en de fiets vooruit duwen, eventueel met een voet kracht op één van de pedalen zetten (veel kracht gebruiken). Als het goed is komt hij weer los. Mocht het niet gebeuren of hij maakt daarna vreemde geluiden, wordt het toch de fietsenmaker. Als je trommelremmen hebt kijk even of de kabels goed zitten , dat ze aan de uiteinden er niet uit getrokken zijn en op een randje blijven hangen.
   Gr. Erwin

 24. Kijk net even op http://www.fiets plaza.nl en die hebben ook een ruime keus in transportfietsen van oa Sparta en BSP met leuke kortingen.
  heb ook recensies over fietsplaza gelezen en zijn zeer betrouwbaar

  —-
  Gemarkeerd als spam

 25. Ik ben niet iemand die snel wat op internet zet, maar nu ik vandaag weer mijn fiets aan de kant heb moeten zetten en de tram in moest stappen ben ik er wel klaar mee. Komt ie:

  Wat een bagger fiets. Heb deze nu 1,5 jaar en ik fiets elke dag door stad 3,5km naar mn werk (7 dus totaal per dag). Ik sta op dit moment zonder overdrijven elke week bij de fietsen maker.
  Reparaties so far:
  versnelling kapot,
  trap-as moeten vervangen.
  al 3 kettingen vervangen
  volledige achterwiel vervangen. (voordat ik deze dure reparatie liet uitvoeren gingen steeds mn spaken los, waardoor t trappen erg zwaar wordt. stalen wiel er dus nu in ipv alu)
  Dit ding flikkert bij het kleinste briesje wind van zn standaard waardoor het stuur ook een mooie vorm krijgt.
  Vanochtend blokkeert opeens mn achterwiel (de achteruittraprem loopt aan lijkt t)

  Dit is echt de meest waardeloze fiets ooit, de hema fiets is zelfs nog degelijker.
  Afblijven van deze rommel aub!

  bahbahbah

  1. Hallo Eron
   Het klopt wel dat Cortina fietsen best wel matige kwaliteit zijn. Ze roesten ook vrij snel.
   De Hema fietsen zijn echt niet beter, ik krijg ze als fietsenmaker heel vaak binnen met alle spaken los in het achterwiel. De trapassen zijn niet veel beter. En de kettingen zijn van het allergoedkoopste soort; breken vaak en roesten graag. Dit geldt ook voor de Halfords fietsen. Daar hadden we trouwens een tijdje geleden een stuk of wat reparaties van binnen gekregen met allemaal gebroken spaken aan de rechter kant van het achterwiel (Sturmey Archer 3 versnellingsnaaf). Allemaal net buiten de garantie. Ze verkopen daar ook een soort goedkope Sparta’s (merk Cumberland), die roesten ook erg graag. Over Sparta gesproken; de Pick-Up’s zie ik heel vaak met gebroken spaken in het achterwiel. Er wordt ook veel geklaagd over het roesten van de sturen. Wat betreft de ketting, zorg dat je bij vervanging een rollenketting krijgt (b.v. Union/Marwi 747). Vroeger was dit de standaard ketting, tegenwoordig heet dat extra sterk (oftewel de huidige kettingen zijn van mindere kwaliteit). Als je een kettingpons hebt moet je eens een binnenschakel uit een ketting halen, dus aan beide kanten het pennetje er uit persen. Als hij in twee plaatjes en twee rolletjes uit elkaar dondert, heb je een moderne standaard ketting oftewel slappe zooi. Bij een rollenketting blijft de schakel intact, de zijkanten worden bij elkaar gehouden door twee ingeperste busjes. In het busje zit de verbindingspen en om het busje heen zit het rolletje wat in contact komt met de kettingwielen. Één ding; rollenkettingen zijn er niet voor derailleur versnellingen, je kan ze alleen gebruiken voor terugtrap remmen en naafversnellingen. Je hebt ook nog anti-roest kettingen, deze hebben een extra dikke zinklaag. Het werkt wel redelijk, maar de zijn er alleen in de slappe zooi constructie.
   Gr. Erwin

   1. Hoi Erwin,

    Ja, daar moet je dan weer én liefhebber én fietsenmaker voor zijn om zoiets te weten.
    Ik ben alleen maar liefhebber en heb nog nooit zo’n nieuwerwetse ketting in mijn handen gehad of gedemonteerd.

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

 26. Hoi Eron,

  Probeer en fiets te vinden uit de jaren dertig, veertig of vijftig.
  Knap hem op of laat het doen door een liefhebber en je kunt weer decennia probleemloos fietsen.
  Het enige wat verslijt zijn de banden en dat komt omdat je zo graag zo veel met zo’n fiets aan het fietsen bent.
  En even voor de duidelijkheid; als je zo’n fiets vindt, NIET naar een fietsenmaker gaan of het moet een echte liefhebber zijn die weet waar ie het over heeft.
  Die fietsenmaker van jou had ook wel wat beter advies kunnen geven!!

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 27. Voor ons noooooit meer een Cortina. We hebben van alles al laten repareren: voor een kapitaal. Daar hadden we wel twee fietsen van een ander merk voor kunnen kopen.
  – superslechte banden
  – trapas voor de tweede keer stuk
  – Zadelstrop waardeloos
  – versnellingskabel binnen twee jaar stuk (die van mijn batavus doet het na 12 jaar nog)
  – twee keer standaard vervangen

  Ga aub een ander merk zoeken! Mijn man rijdt een Sparta pick up en is zeer tevreden.

 28. Ik wil een transportfiets gaan kopen en twijfel tussen de Cortina U4 en de Sparta Pickup of Sparta Pickup Classic, aangezien laatstgenoemde de enige is die een zwart glimmende in framemaat 61 heeft. Ik heb gehoord dat de Sparta Pickup in het verleden vrij zwaar fietste en zwaarder dan de Cortina. Is dat nu nog steeds zo? Of zijn ze nu vergelijkbaar? En als de fiets dag en nacht buiten staat, welke kan daar het beste tegen?

  Groeten, Fabienne.

 29. Kan iemand mij antwoord geven hoe je het stuur hoger kunt zetten van een cortina transporter U4 met stuurvergrendeling zonder de stuurvergrendeling te beschadigen ?

  1. Hallo Peter
   Het deel rond de stuurvergrendeling houdt het stuur helemaal niet vast, afblijven dus.
   Daar worden namelijk de voorvork lagers afgesteld en niet het stuur vastgehouden.
   Dat doet de bout boven op je stuur; een paar slagen losdraaien en er een tik met een hamer op geven. Door die tik komt de bout onder aan het stuur los die de boel vast klemt. Dan zet je het stuur op de gewenste hoogte en draait de bout weer vast. Wel opletten op de cirkel met streepjes op je stuurpen, die geeft namelijk aan wat de maximale hoogte is. Soms staat er ook “stop” Dit is een veiligheidsindicatie, als je stuur te hoog staat kan het losbreken. Met alle gevolgen van dien.
   Gr. Erwin

 30. Ben in het bezit van mijn tweede Cortina (eerst een zonder versnelling, sinds 2011 een U4 met drie versnellingen). De eerste werd na een jaartje gestolen – die fiets was verder probleemloos.
  De U4 met drie versnellingen fietst redelijk. iedere dag fiets ik een kilometer of tien (woon-werk). Ik vind rechtuit stabiliteit matig – zonder handen aan het stuur is er niet te fietsen met het ding. Komt denk ik door het rek. Het rekje voorop is redelijk sterk – de waarschuwing dat er max 10 kilo op mag is wat voorzichtig. Een kratje bier plus andere boodschappen houdt hij prima. En dat is met gemak kilo of vijftien.

  De fiets ziet er redelijk goed uit – maar los van het frame (aluminium) roest echt ieder schroefje, het stuur, de bagagedrager (blijkbaar staal). Reden: gebruikte materialen zijn prut – dat geldt ook voor ketting (hierboven al eerder genoemd, die rekt in een jaartje rustig trappen met gemak vijf centimeter uit en dat is best veel – en roest snel).

  Ook kwaliteit van trappers (vervangen, want afgebroken), trapas (moet nu vervangen worden), banden… Kwaliteit is matig op zijn best.

  kortom: het ding kost niet veel – en je krijgt er ook weinig fiets voor terug. Als je een stevige stadsfiets zoekt waar je wat spullen in kwijt kunt die langer dan jaar of twee zijn werk doet: koop iets anders.

 31. Ik heb de Cortina U4 met 3 versnellingen inmiddels 2 jaar.

  Helaas moet ik melden dat dit de slechtste fiets is die ik ooit heb gehad.

  Er is reeds vanalles aan vervangen/gerepareerd:
  Fietsbel
  Achterlicht
  Kettingspanner
  Binnenbanden
  Buitenbanden

  inmiddels lootp de achteras ook vast.

  Echt geen kwaliteit te bekennen bij deze fiets.

 32. Heb een Cortina U4 gekocht, en fout gemaakt. Ik heb de fiets met 3 versnellingen. 1 en 2 prima, overgang naar 3 veel te groot en ik heb redelijke fietsbenen… Mijn advies: Cortina prima fiets, maar zonder versnellingen nemen. Algemeen bekend is dat de weerstand van een naaf zonder versnellingen ook zo’n 10% lager is, dus minder energie verlies!

 33. Ik probeerde het stuur van de Cortina U4 hoger te zetten zoals Erwin aan Peter had aangegeven. Ik gaf een tikje op de bout maar vervolgens kwam er onder aan de stuurkolom olie uitlopen.. Volgens mij niet goed.. Weten jullie wat dit zou kunnen zijn?

 34. Hallo,
  Eind 2011 heb ik een Cortina U4 transportfiets gekocht bij een fietsenwinkel. De fiets gebruikte ik hoofzakelijk voor mijn werk als Postbezorger. Alle weersomstandigheden heb ik door de jaren meegemaakt waaronder storm, sneeuw, harde regen. De fiets is door de harde wind een aantal keer gevallen. Door het intensieve gebruik heb ik al het nodige onderhoud laten uitvoeren. De fietsen maker heeft mij de laatste keer gewaarschuwd dat de crank en tandwiel bijna zijn versleten. De kosten voor deze reparatie schat hij op zo’n 150 euro. Is het de moeite waard om deze reparatie nog te laten uitvoeren? Tot mijn schrik zag ik deze week dat er op het frame flinke bulten zichtbaar zijn. De locatie is onder het stuur waar de kabels uitkomen. Het lijkt op roestvorming. Heeft iemand ervaring met dit fenomeen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *