Is een bakfiets een transportfiets?

Vaak wordt onderscheid gemaakt tussen bakfietsen en transportfietsen. Toch is een bakfiets een transportfiets.

Bakfiets, de transportfiets op drie wielen
Oude stratenvegersbakfiets.

Op deze site zal binnenkort een speciaal hoekje komen voor dit type transportfiets, de bakfiets.

Bakfiets, de transportfiets op drie wielen

Uit de Dikke van Dale:

bakfiets (de (m. & v.)) 1 driewieler met een bak (vóór de bestuurder), bestemd voor het vervoer van niet te grote vrachten, syn. triporteur 2 fiets met een bak voorop (bij het stuur).

transportfiets (de m. & v.)), fiets voor goederentransport.

fiets (de (m. & v.); -en) [1886 etymologie onzeker, mogelijk van het dialectwoord vietsen (zich vlug verplaatsen)] 1 tweewielig voertuig dat door het trappen op pedalen wordt voortbewogen, syn. rijwiel 2 (meton.) iem. op een fiets: pas op, daar komt een fiets 3 (Barg.) (alleen in het mv.) handen of benen: de paternosters om de fietsen 4 (Barg.) vijf gulden [twee achterwielen]: dat kost een fiets 5 (visserst.) motorlogger.


Voor de volledigheid een quote van C.S.:
Een bak met een fiets is een bakfiets en een fiets met een bak is een transportfiets.

9 gedachten aan “Is een bakfiets een transportfiets?”

 1. Die “MAXWELLl” heb je daar een foto van ?Voor mij wel interessant /leuk ivm restauratie van mijn transportfiets van MAXWELL
  Groeten Ad

 2. Heren alvast bedankt,

  Nog even wat meer info over mijn fiets. Hij lijkt exact op bovenstaande met 1 uitzondering. De twee buizen onder de bak hebben maar één verticale verbinding (lug??) ipv twee.
  Verder zijn volgende details hetzelfde als bovenstaande fiets:
  -De bladveer ophanging (voor direct aan de bak achter met tussenstuk);
  -Het achterspatbord compleet met handvat
  -De gebogen diagonale buis (van zadel tot onderkant frame).
  -De handrem inrichting (zelfde 3 hoekige plaat)
  -De constructie van de stuurinrichting (boven dikke metalenboog, onder een wat dunnere gebogen plat metaal)

  Wat betreft de suggestie dat het een Eijsink kan zijn. Die heb ik ook al van een andere kenner gekregen. Ik heb even gezocht en kan alleen de volgende plaat van een Eijsink vinden: http://www.transportfiets.net/brochures/brochure_eysink_1950.jpg

  Ik twijfel omdat bij de Eijsink handrem constructie (geen driehoek plaat), achterspatbord (geen handvat), de bladveren (compleet andere constructie) en lugs in het frame anders zijn. Wel is er een gebogen diagonale buis.

  Zelf vindt ik de fiets verdacht veel op een Juncker lijken maar die heb ik nog niet gezien (internet) met een gebogen diagonale buis.

  Ik heb nog niet de tijd gehad om het frame te inspecteren op nr. o.i.d. wel zit er volgens mij geen fabrikant plaatje op. De fiets stond in utrecht stad. Ik heb ook foto’s maar weet niet hoe ik die hier kan plaatsen. Iemand enig idee voor dat laatste?

 3. Je kunt het sturen in de link op de begin pagina van deze Site {zelf een artikel plaatsen } onder vermelding dat je het op dit deze pagina bij deze reacktie op dit onderwerp geplaatst wilt hebben .

  Sucses .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *