Draagvermogen van de Sparta Pick Up

In een eerder bericht over de Sparta Pick Up, een retro-transportfiets, uitte ik twijfels over het draagvermogen. Dit leidde tot reacties waarop ik besloot het uit te zoeken.

Een ouderwetse transporter kan meerdere kratten bier, of zelfs een geliefde transporteren op het voorrek. De fiets is handig voor het bezoeken van een bouwmarkt of een tuincentrum.
De Sparta Pick Up is alleen geschikt voor vervoer van een boodschappenmandje.

Ik vroeg het Sparta.

Beste Sparta,

Ik heb een website over ouderwetse transportfietsen, en natuurlijk ben ik enthousiast over jullie retro-model, de Pick Up. Leuk dat de transportfiets op deze wijze weer in het straatbeeld verschijnt.
Graag wil ik wat meer over de overeenkomsten en de verschillen weten. De discussie gaat over het vervoerbaar gewicht. Wat is het maximale draagvermogen van de voordrager?

Welke transportfiets heeft als voorbeeld gediend voor dit model?

Wat is de bandenmaat?

Met vriendelijke groet,
Bas

Antwoord

U had een aantal vragen op de mail gezet omtrent de Sparta Pick-up.

Zoals u misschien weet is Sparta een fietsenfabriek, die zich richt op wat specialere fietsen. Bij de Pick-up hebben we een transportfiets voor ogen gehad en die gemoderniseerd. (Gelijk wat in de autoindustrie gebeurd is met de VW Beetle/Mini/Chrysler PT-Cruiser) We hebben een “ouderwetse” fiets genomen en die in een modern jasje gestopt. Dit houdt in:
1. 28″ wielen met alu-velgen met een “Holland-fiets” uitstraling.
2. Aluminium frame met dubbele bovenbuis.
3. Batterijverlichting achter.
4. Kunststof k.kast.
5. V.drager met een maximum gewicht tot 25 kg. (Slotkabel geintegreerd in buis van de drager)
6. Dubbele stabiele standaard.
7. Balhoofdslot ter voorkoming dat het stuur omvalt als de fiets op de standaard staat.
8. Als accessoire is een a.drager leverbaar.

Ik hoop dat ik u vragen voldoende beantwoord heb en dat u overgaat tot aanschaf van een Pick-up.

Met vriendelijke groet,

Nico,
Manager R&D

Antwoord op zelfde vraag, gesteld aan FietsGigant die de Pick Up verkoopt.

Hallo,

Ik kan u geen exact antwoord geven op de vraag hoeveel kilo de Sparta Pick up kan vervoeren. U moet niet denken in grote hoeveelheden.

Een klein normaal aantal kilo’s is geen enkel probleem.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

FietsGigant Team
Vriezenveen

Mijn geliefde weegt geen 25 kilo, maar wat weegt een krat bier? Ik vroeg het Grolsch.

Beste Grolsch,

Wat weegt een krat bier?


Met vriendelijke groet,
Bas

Antwoord

Beste bas,

Ons “oude” krat met 24 volle flessen weegt 14,85 KG. Het nieuwe krat met 24 volle flessen weegt 1350 gram meer.

Met vriendelijke groeten,


Petra
Consumentenservice

Twee kratten bier vervoeren lukt dus niet met de nieuwe Pick Up. Dat maakt deze nieuwe transportfiets al een stuk minder degelijk dan de ouderwetse.
De Pick Up is leuk voor een boodschappenmandje, maar zware boodschappen van een bouwmarkt of van het tuincentrum moeten op een andere wijze worden vervoerd.

Ook die geliefde moet een eigen (transport)fiets nemen. Voordeel is dat zelf fietsen comfortabeler is dan zitten op een voorrek.

Met dank aan Sparta, FietsGigant en Grolsch.

27 gedachten aan “Draagvermogen van de Sparta Pick Up”

 1. leuk onderzoek. hoewel het een puik fietsje blijft, is het de naam ‘pick-up’ niet waardig..
  niet eens een bagagedrager achterop.. het balhoofdslot is wel een goede vinding.

  1. Hoi Koen,
   De a.bagagedrager is optioneel verkrijgbaar bij de f.dealer,en kost €22.50.(Installatie kosten afhankelijk van f.verkoper.)
   Dag,Timon

 2. kansloos, dat draagvermogen.
  maar daar gaat het tegenwoordig toch niet meer om? iedereen heeft een auto om iets te vervoeren, dus de sparta pick up is er voor het mooi.

  en zeg nu zelf, het is toch een bijzonder mooie fiets?

  voor die prijs wordt natuurlijk geen fiets geleverd die tien jaar meegaat. maar over vijf jaar is er een ander nostalgisch model en belandt de sparta pick up op marktplaats, naast de atb, de kronan en de beach cruiser.

  praktische fietsen zijn duurder. zo is een bakfiets voor kindervervoer de (hoge) prijs meer dan waard in de stad. gezond voor iedereen!

  ik stel voor deze praktische fietsen te subsidieren (met een bakfiets korting op je paspoort?).
  hef parkeerplekken op ten gunste van bakfietsstallingen, want zeg nu zelf, een bakfiets op de stoep is toch wel een nadeel.

 3. Ik heb hem nu een tijd en kan je vertellen dat ie best 2 kratten bier kan hebben, ik heb er al regematig meiden van 65 kilo op gehad, dus 2 kratten bier kan ook. Recent heb ik er een mooi groot krat van de markt op gemaakt (ik geloof 4 eur statiegeld) waar precies een krat bier en een boodschappentas in past: perfecte combo.
  Voor mij is het de ultieme stadsfiets om alles mee te doen. Het drifter zadel wat er op zit is alleen van slechte kwaliteit en het balhoofdslot gaat bij veel gebruik een keer kapot.

 4. er kan makkelijk een vriendin op je drager… Die 25 kilo staat alleen voor de garantie… Dat namen ze vroeger niet zo nauw. En ze je tegenwoordig aanklagen als er iets gebeurt melden ze het erbij..
  Dus dat is zeker geen reden om niet voor de sparta pick up te gaan.

 5. Ik fiets nu een jaar op de Pickup. Veel bekijks in de stad, een leuke meid voorop is ook geen probleem. Alleen vind ik ‘m lomp fietsen.

 6. ik ben op zoek naar een leuke fiets waar ik mijn boodschapjes op kan doen en mijn zoontje voorop kan vervoeren en eventueel een tweede kindje achterop.nu ben ik erg gecharmeerd van de pick up, is het me aan te raden? of kan ik dan beter kiezen voor een ander soort transportfiets.(wordt niet blij van een moederfiets) hopelijk wat reacties!

  groetjes inge

  1. Heb sinds 2 weken de pick up, zoon van, 11 maanden, 11 kilo voorop, het fietst meer dan fantastisch!! Sparta heeft recentelijk een extra stuk ontwikkeld om de voordrager iets naar voren te plaatsen zonder het beeld van de fiets te verstoren!! De opstap is comfortabel door het grote zadel. Ik ga eerst zitten en trap dan weg! Het stuur kan op slot dus je kind maakt geen onverwachte bewegingen als je nog bezig bent!!
   En het kinderstoeltje past perfect. Tegen de tijd dat mijn zoon achterop kan is ie zo’n 2,5 jaar, tegen die tijd heeft Sparta daar ook iets voor.
   Koop zo’n fiets, je snoept er als mama toch een paar jaar vanaf als je de blits maakt 😉

  2. Hey hoi,

   Op het moment dat je zelf al eigenlijk aangeeft gecharmeerd te zijn van het model dan zou ik je willen zeggen e/o op het hart drukken gewoon te gaan voor deze Sparta Pick-up, hij fietst heerlijk en praktischer krijg je ze waarschijnlijk niet voor de voor jou van belang zijnde kwalificaties en gestelde wens van gebruik. Optioneel dus idd voor twee tientjes de bagagedrager en qua (voor)draagkracht op het rek durf ik wel te zeggen dat je sowieso tot 50kg nog altijd een super veilige rit hebt. Ik heb er geregeld nog veel meer gewicht op. Mocht je specifieke vragen hebben over de fiets dan help ik je graag met antwoord ook, heb er zelf drie staan dus genoeg ervaring om uit te putten. Ben er ook veel mee op fietsvakanties en trektochten gegaan en ook met volle bepakking, tentje, slaapzakken en noem maar op presteert deze stalen ros echt super.
   Mocht je in het noorden des lands wonen dan kan je evt wel een dagje kijken hoe zo’n model in real-time presteert. Er staat er toch 1 in de schuur hier die niet gebruikt word dus kan je hem zo een dagje lenen.
   Groeten en alvast veel fietsplezier 😀

 7. Inge, dit is precies wat ik ook wil weten! Op een moederfiets voel ik me meteen 10 jaar ouder en met 2 kindjes zoek ik een handige maar tegelijkertijd wel leuke fiets. Graag reactie.

  Gr. Suzanne

 8. Weten jullie al of de fiets geschikt is voor boodschappen en kind achterop? Ik vind het nl. een prachtige fiets en fijn fietsen, maar wil vooral een sterke en veilige fiets.
  groetjes, Natasja

 9. Hallo Dames!
  Ik kan jullie toch echt eerst de Sparta Amazone adviseren. Ik heb veel plezier van deze fiets. Mijn kinderen zijn nu net 7 en bijna 5 jaar. En ik ga nu mijn Sparta Amazone inruilen voor de Sparta Pick Up.
  Misschien ook een tip voor jullie. Want bij een Sparta Amazone is het stuur heel veilig voor de kids. De fiets is lager van instap en fietst heel makkelijk weg. Mijn man heeft overigens de Sparta Pick Up en bij het stoeltje voor heb je nog maar weinig ruimte over…. Dus een kind voorop en zwanger?!?! Dan ga maar eerst voor de Sparta Amazone!!!
  Succes met uitzoeken en groeten van een hippe moeder

  1. hallo,

   graag wil ik mijn probleem voorleggen in de hoop dat iemand mij tips kan geven. Ik ben zwaar gevallen voor al die leuke transportfietsen en wil mijn drie kinderen van 5,4 en bijna 2 graag op 1 fiets kwijt kunnen. Nu had ik bedacht dat dit met een dubbel kinderzitje en een zitje voor zou kunnen oplossen en dan natuurlijk met een stevige solide transportfiets. Ik heb de volgende vragen:
   – kan dat wat ik graag zou willen?
   – kan de combinatie pick-up met een kinderzitje voor? (volgens diverse fietsenmakers niet, maar ik zie ze wel veel in de stad rijden!)
   – heeft iemand hier ervaring mee??
   Alvast heel erg bedankt!
   ps ik heb al een bakfiets, 1 vd eerste modellen van ’t mannetje, maar die rijdt echt heel zwaar!

   1. Beste Marianne,

    Een aanrader is de transportfiets FR8 van Work cycles.
    Mijn vrouw en ik hebben er beiden een, sinds November 2008.

    De fiets is uitgerust met een krat en een extra lange bagage
    drager waar 2 stoeltjes op kunnen worden gemonteerd. Ik
    heb zelf nog een stoeltje voor dat op ingenieuze wijze in het fram is geintegreerd. Hiermee kan ik drie kinderen vervoeren.
    De fiets is oersterk, schitterend afgewerkt en rijdt ondanks zijn gewicht heel soepel. Dit is echt een van de beste aankopen die ik ooit heb gedaan.
    Check http://www.workcycles.com. We hebben de fietsen gekocht bij
    Beer Transportfietsen in Den Haag. De eigenaar en zijn
    werkers verlenen een zeer persoonlijke uitstekende service
    en garantie. De fiets is niet goedkoop maar zeer zeker zijn
    geld waard.

   2. Bel Sparta! Er is een stuk ontwikkeld om de voordrager ietsje naar voren te plaatsen zodat het stoeltje fantastisch past en jij opstapruimte hebt!! Kopen die fiets! Kopen!

    1. Hoi Lo,

     Hebben we het over de Sparta pick-up 2010? Waar heb jij dat stuk gekocht? De Sparta dealer in onze buurt kent ‘m niet.

     thanx!!

     Johan

     1. Gewoon twee paar afstandsbussen van 8 tot 10 cm tussen de stuurbeugels en het rek plaatsen. Voor de stevigheid wel 6mm bouten i.p.v. de 5mm gebruiken. Ik ben dit een paar keer op Batavus Personal Bikes tegengekomen. Voor de afstandsbussen kan je gewoon aluminium buis van de bouwmarkt gebruiken.
      Erwin

 10. Wij rijden ook met een Sparta Amazone.
  Dit gaat prima met de 2 mannen er op 1 en 4 jaar.
  Zonder de belading is het wat minder, hij zwabbert dan wat in het frame.

  Tot dat de kinderen er niet meer op mee kunnen blijven we er mee rijden, daarna gaat hij wel de deur uit voor een stijver frame.

  Dus een prima fiets voor kindervervoer voor ons.

 11. Dag allemaal!

  Morgen ga ik mijn Sparta Pick Up halen! Ben erg benieuwd! De fiets spreek me erg aan.. donkerrood/ivoor…

  Goed weekend!

  Chris

    1. Hello Charles

     Waarschijnelijk heb je m,n mail acount geblokt !.
     Heb je al veel berichtjes gestuurd ,any way yep ik heb het nog liggen ,het fietst ook niet weg want er zit nog geen fiets aan vast hi hi hi zal het voor je vasthouden .

     groetjes ook van mij { aan iedereen overigens } .

 12. als krantenbezorger met 300 kranten per ochtend zoek ik een solide oplossing voor fietsvervoer:
  achter tassen, maar voor? Voordrager vast aan stuur of aan stuurstang? Er moet vooral op
  zaterdag veel gewicht mee voor: 20-25 kilo. Wie helpt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *