Vredestein Transport Extra Zwaar

Beste Vredestein,

Ik heb een transportfiets van 50 jaar oud. Kenmerkend zijn de houten handvatten, maar ook de banden. “Vredestein Transport Extra Zwaar, 28′”. Deze zijn echter filterdun. Liggen er toevallig nog twee van deze banden in de schappen? Deze zou ik graag willen bestellen.

Met vriendelijke groet,
Bas

Antwoord

Beste Bas,

De Vredestein Transport extra zwaar ziet niet meer in ons assortiment.
Wel de normale Vredestein Transport in de maat 47-622.
Deze kan besteld worden bij de rijwielspeciaalzaak.
Ik hoop je hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Mer vriendelijke groet,
Harry

61 gedachten aan “Vredestein Transport Extra Zwaar”

 1. Ik heb 13 jaar gewerkt bij vredestein fietsbanden
  naar ik heb vernomen is de produktie van de transportfietsbanden medio 95/96 gestaakt in india iemand moet eigenlijk zien deze vormen te bemachtigen zeker zijn ze er nog dan kan men toch nog de banden in een kleine serie maken zelfs naturel .{spekbanden}
  het lijkt me ook nog dat deze banden mischien moeilijk maar toch nog wel te bestellen zijn oja! het mannetje in Amsterdam mischien .
  laat dit stukje Nederlands erfgoed niet verloren gaan
  sucses allemaal .

 2. Sorry foutje
  ik bedoelde 2005/2006 dat deze produktie is gestaakt ik weet nog dat we in het laatste jaar dat vredestein in Doetinchem bestond wij transportfiets banden daar kregen uit india proef voor testen enzo .
  Groeten Marcel .

 3. Ik kocht laatst nog twee nieuwe banden, zwart met dynamo-ribbels aan een kant bij Cito in Amsterdam. Er hangt er nu nog één.

  Ik zal het transportfietsencontact van vereniging De Oude Fiets dit idee laten horen.

  Bedankt voor je reactie,
  Bas

 4. Beste Bas,

  de link naar fietspunt.nl verwijst naar de ‘normale’ Vredestein 28×1½ (47-622) radiaalbanden. Voor transportfietsen was er een zwaardere versie met ovale noppen: 47-622 T. Deze wordt niet meer gefabriceerd.

  Echter, goed nieuws, onze fietsenmakerszaak heeft op het nippertje nog een flink aantal ingeslagen (dat moet dan rond 2006 zijn geweest – de laatste, wellicht).

  Is hier nog belangstelling voor? Of heeft men tegenwoordig liever de (slappere) crème radiaalversie? Ik ben benieuwd.

  Groeten, Rob.

  1. Hallo, Rob
   28 x 1 1/2 heeft als maat 40-635. 47-622 is 28 x 1.75.
   Als je fietsenmaker zaken doet met de bandengroothandel Rutteman heb je kans dat hij de Vredestein Transport nog kan bestellen. Ik heb ze een paar weken geleden nog besteld. Deze bandengroothandel heeft nog een voorraad(je).
   groeten, Erwin

   1. Marcel, Rutteman is een groothandel en levert dus alleen aan winkels die bij hun geregistreerd staan (en een computerprogramma hebben gekregen voor de bestellingen).
    Welke winkels zaken met hun doen weet ik niet, ik vrees dat je dat zelf zal moeten navragen. Mocht je in Amsterdam wonen kan ik je misschien helpen.
    Gr. Erwin

 5. Allereerst excuses voor de typefout!

  28×1½ moet (uiteraard) 28×1¾ zijn! We hebben ’t hier over transportfietsen, nietwaar?? Dus de code 47-622-T blijft staan.

  @Erwin: onze fietsenmakerszaak hoeft ze niet bij Rutteman te bestellen, ze zijn als partij destijds bij Vredestein gekocht, en dus op voorraad. En €34,95 is een bijzonder schappelijke prijs, als jij ze daarvoor bij Rutteman kunt krijgen wil ik dat graag horen. (Ik zal ze zelf ook even bellen.)

  @Charles, Michael & Marcel: ik zit erover te denken de hele partij op te kopen en louter voor ’n vriendenprijs aan de echte liefhebbers door te verkopen (lees: de mensen die hier zoal langs-surfen). Dat betekent een fikse investering mijnerzijds (minstens €1500 à €2000), dus ik wil eerst ‘ns polsen of er voldoende belangstelling is … ‘k Heb er zelf 3 als reserve gekocht, ze zijn het dan ook meer dan waard!

  Voor wie het verschil niet kent: deze noppenbanden doen qua stevigheid niet onder voor ’n Vredestein Marathon Plus anti-lekband. En wat nog veel belangrijker is: bij ’n flink tempo gaan ze ‘zingen’ (helaas alleen op asfalt)! Een aanrader voor eenieder die binnenkort met Charles cross-country rond Tilburg wil toeren.

  Grtz, Rob

  1. Rob, ik zal eens navraag doen bij onze banden leverancier hoeveel er nog zijn. Het zou leuk zijn als er nog een aardige voorraad was, ze hebben namelijk nog steeds het zelfde profiel als in de jaren dertig (en geen reflectie). “Onze fietsenmakerszaak”, heb je een zaak of bedoel je de lokale fietsenboer? Mocht het ‘eerste het geval zijn, zal je toch moeten weten dat de “Marathon Plus” van Schwalbe is en niet van Vredestein. Als het tweede het geval is, zei het je vergeven 😉 . Als je als particulier Rutteman belt, heb je kans dat je wordt gezegd dat die informatie niet beschikbaar is.
   Gr. Erwin

 6. Hallo allemaal, update voor dit topic …

  Twee maanden geleden heb ik contact gehad met de firma Rutteman in Bunnik, die me wisten te vertellen dat ze nog 25 exemplaren op voorraad hadden (hij klonk alsof-ie dat veel vond). Maar de persoon die ik aan de lijn had verzekerde me, dat als die op zijn ze gewoon nieuwe kunnen laten maken. Wellicht hebben zij de ‘mallen’, of hoe dat bij banden ook mag heten. Er zijn verder nog ’n paar winkels die ze (al dan niet on-line) aanbieden. Beetje googlen …

  @Erwin: wederom had ik ’t mis. Marathon is uiteraard Schwalbe, niet Vredestein … “t Was al laat toen ik dat schreef, dus excuses. En ‘onze fietsenmakerszaak’ slaat inderdaad op het feit dat ik daar zelf werk: “Het Stalen Paard” aan de Biltstraat 52 te Utrecht. In feite een voortzetting van “De Tegenwind” in de Bolstraat, een zaak die ook vrij veel landelijke bekendheid genoot vanwege zelf ontworpen voor-/achterdragers en kruisframe-fietsen.

  Grtz, Rob

  1. Hoi, Rob
   Zover ik weet, bewaard Vredestein de oude mallen. Als je maar genoeg besteld (en betaald natuurlijk), worden oude types gewoon weer voor je gemaakt. Als Rutteman genoeg besteld, zijn ze vast niet te beroerd om weer een voorraad te produceren. Geld is geld. Er is bijvoorbeeld een tijdje geleden door samenwerking tussen nederlandse en franse Solex clubs een voorraad 24 x 1 1/2 x 1 3/4 Solex banden geproduceerd. Degene met witte zijkant kwamen bij Vredestein vandaan, de zwarte bij Rubena.
   25 Vredestein Transport hebben ze niet meer, ik heb recentelijk er zelf twee voor mijn eigen voorraad besteld en ik heb er twee aan Bas geleverd.
   Gr. Erwin

   1. Is het te doen om te vragen of ze Vredestein Transport Extra Zwaar in de kleur creme willen maken?
    Als we in een samenwerking met alle transportfietsliefhebbers op de hele wereld een groot aantal van die banden laten maken dan moet dat toch te doen zijn?
    Iemand ideeën?
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Ik ben vóór, maar hoeveel aanvragen heb je nodig voor ’n dergelijk verzoek??!! Lijkt me fantastisch om die noppenbanden in crème te hebben!

     Rob

     1. Lijkt mij ook een goed plan. Kunnen we niet eens toetsen hoeveel bezoekers van deze site dergelijke banden willen hebben? Tussen ons zit vast wel een fietsenmaker die de bestelling centraal kan regelen.

 7. Iemand was hier al mee bezig, als ik me goed herinner. Als we ons verenigen, allemaal vooruit betalen en een aantal fietshandels ook meedoen, is vast voor een redelijke prijs een spekband te fabriceren. Leuk project!

 8. Volgens mij is er genoeg belangstelling.
  Hoe gaan we dat aanpakken? Wie gaan we allemaal benaderen?
  Zullen we eerst hier op de site een officiële oproep doen aan mensen die transportbanden willen hebben? Misschien is de vereniging De Oude Fiets ook wel te benaderen. Die zijn ook wel eens bezig geweest met een dergelijk project. Ik zal in’t ieder geval Toon Munster eens bellen om te kijken of hij meer weet.
  Zijn er nog meer mogelijkheden om “reclame” te maken zodat we meer van die banden kunnen slijten.
  Als we een groothandel enthousiast kunnen krijgen dan zitten we volgens mij meteen goed. Als we het zelf doen moeten we er veel laten maken en die moeten we ook allemaal weer kwijt maar dan zijn ze waarschijnlijk ook weer goedkoper. Hoe meer banden we kwijt kunnen, hoe meer kans we maken dat het gaan lukken natuurlijk. Dus als iedereen zijn best gaat doen om relevante info te verzamelen en we gooien dat op een hoop dat moet het geen probleem zijn om die dingen te laten maken volgens mij.
  Antwoorden op de volgende vragen zijn handig:
  1.Wie gaat uitzoeken hoeveel banden er minimaal gemaakt moeten worden voordat ze er aan beginnen.
  2.Wat gaan ze kosten?
  3.Wie wil banden kopen?
  4.Aan welke organisaties en/of groothandels/fietsenmakers gaan we voorstellen om ze aan te schaffen?
  5.Gaan we ze zelf opdracht geven om ze te produceren en distribueren?
  6.Waar gaan we reclame maken?
  7. Wie gaat het financieren?
  Laat maar eens horen wat jullie er van vinden en schiet er maar eens op.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Als, volgens Bas, iemand hier al mee bezig was lijkt het mij verstandig om eerst even uit zoeken wie dat was en hoever hij ermee staat. Vervolgens lijkt het mij verstandig om het simpel en overzichtelijk te houden door één iemand het contact met de fabriek te laten leggen en tegelijk de distributie te laten doen. Dan hou je de tussenhandel en alle graai instanties, buiten het bereik van onze portemonnee. Met een paar mensen, die dit vanuit hun passie doen, moet zoiets te realiseren zijn. Als één fietsenmaker zich voor de verkoop beschikbaar stelt lijkt me dat voldoende. Dan kom ik mijn bandjes dáár wel ophalen. En reclame maken gaat vanzelf via deze site.

   1. Marcel is hier mee bezig. Hij weet al dat er sprake is van een minimumafname en dat een herdruk niet goedkoop is.
    Marcel zei ook dat de kwaliteit niet helemaal als vanouds zou zijn, daar men nu andere compounds gebruikt.
    Binnen twee weken horen we meer!

   2. Ik ben benieuwd hoe dit gaat lopen. Het uiterlijk van onze fietsen zal er wel op vooruit gaan. Bij “de Oude Fiets” hebben ze zover ik weet alleen oude voorraad van witte banden zonder reflectie opgekocht, niet laten produceren. Deze banden staan natuurlijk ook goed op andere oude fietsen. Ik heb zelf een jaren twintig BSA met houten velgen en witte 28 x 1 3/4 banden. Deze beginnen na 10 jaar toch wat uit te drogen en met de velg te verkleven. Witte transportbanden zouden er prima op staan. Bij het Velorama heb ik ook een fiets uit ongeveer 1895 met witte transportbanden zien staan, zag er perfect uit. Je zal ze ook kunnen adverteren bij b.v. de “Rijwiel Hulpmotor Club” en de VMC (Veteraan Motoren Club). Daar zitten ook nog de nodige antieke fiets bezitters bij. De prijs zal afhangen van de geproduceerde hoeveelheid. Hoe meer banden, hoe lager de kosten (of hoe minder hoog).
    Gr. Erwin

    1. Het slijten (verkopen) van dit soort nieuwe transportbanden moet geen enkel probleem zijn in deze tijd van retro-denken. Wij zullen niet de enigen zijn die dit type band mooi vinden. Als Vredestein het handig aanpakt kan er zo een hype rondom een dergelijke band gecreëerd worden. Ze moeten het niet hebben van alleen de freaks met oude fietsen maar kunnen wel via deze clubs een oude band opnieuw succesvol op de markt brengen. Je hoeft geen marketing deskundige te zijn om dat te zien. Het enige wat wij zouden moeten doen is dat idee bij Vredestein deponeren. Dan hebben we zonder al te veel gedoe toch een betaalbare mooie band die we gewoon in de winkel kunnen kopen.

 9. Ik weet wel iemand de nog een originele ouderwetse mal heeft om de banden te maken. Alleen, ik denk niet dat we die mogen gebruiken. misschien na laten maken?

   1. Tja Charles

    Daar komt wel het een en ander bij kijken Vulcaniseren van banden gaat onder hoge druk en temperatuur je hebt een pers en stoomketel nodig en de verschillende compounds voor het dek { loopvlak /zijvlak }en karkas van canvas met staaldraden voor de hielen en dan nog een wikkel machine om de Greentires { Karkassen } samen te stellen .
    T,is wel jammer ik heb zelf honderden Transportfiets banden gemaakt maar dat is voor ik zelf met Transportfietsen begon { oohh wat jammer } .

    1. Als Bakkertje iemand kent met een originele ouderwetse mal en wij vinden een goochem binnen onze gelederen die contact weet te leggen met een fabriek, desnoods in een lage lonen land, dan moet het toch niet zo moeilijk zijn om die band weer in productie te krijgen? Als de vraag groot genoeg is komt het aanbod vanzelf. Maar dan moet je wel eerst aan een producent duidelijk maken dat er vraag is. Daarom zouden we eerst eens moeten gaan inventariseren hoeveel transport fietsers zo’n band willen. Noteer mij maar als nummer 1. Wie volgt?

     1. Als we dan toch gaan inventariseren, is het handig te vermelden hoeveel banden je wilt hebben en wat je een billijke prijs vindt.

 10. Dit zal iets speciaals worden dus zullen de banden niet goedkoop zijn. Je mag dan verwachten dat je iets boven de marktprijs uit zal komen. Dat is voor mij geen bezwaar. Ik zou er dan 2 willen hebben. Ik heb tenslotte maar één transportfiets.

  1. Charles vier, lees ik hierboven, ik twee (moeten dan wel crème banden zijn, zwarte heb ik al).

   De eerste acht banden zijn al verkocht!

   1. Misschien goed om ook eens bij ‘de oude fiets’ aan de bel te trekken. Wie weet wat daar nog voor kennis zit t.a.v. dit soort plannen.

    1. Ik heb al contact gemaakt met Piet Munsters over de banden en omdat zij zelf ook al met een dergelijk project aan de gang zijn (40-635 crème zonder reflectie) nemen ze het over veertien dagen mee in het overleg van de vereniging.
     Hij neemt dan contact met me op om te bespreken of daar mogelijkheden liggen voor ons.
     Maar zelf doen en iets laten maken in een lage lonen land blijft wel een optie vind ik.
     Er is bij mij een keer een site voorbij gekomen waar je grote aantallen banden kunt bestellen in verweggiestan maar ik moet even kijken of ik dat nog kan vinden. Als ik het goed begrepen heb dan kan je ze zo bestellen MITS je natuurlijk de mallen hebt.
     En nou eerst maar eens kijken of ik die site nog kan vinden.
     Groetjes van mij,
     Charles Waagenaar

     1. Laten we ook de reactie van Marcel afwachten, hij heeft contact met Vredestein. We spreken elkaar in ieder geval 13 juni.

 11. “Maar zelf doen en iets laten maken in een lage lonen land blijft wel een optie vind ik.” (Charles)

  Voor zover ik weet vindt de fabricage van Vredestein fietsbanden al jaren in India en Thailand plaats. Dus waarom kan Vredestein zelf niet overstag???

  Ze hebben al een – zij het beperkt – retro-assortiment. En met de totale revivalgekte aan ’transportfietsen-nieuwe-stijl’ zie ik het nog wel gebeuren dat er iemand een lijn met de brede velgmaat (47-622) gaat aanbieden, en dan: kassa voor Vredestein. (Vraag = aanbod en vice versa)

  Ik wil gewoon die fantastische noppenband terug in het assortiment, in het crème maar desnoods in het zwart!!

  Rob

  1. Hoi Rob,
   Ik heb al een mail de deur uitgedaan naar Vredestein maar nog geen antwoord gekregen.
   Misschien moeten we het allemaal maar eens doen zodat ze wellicht wakker worden.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

 12. Hallo
  Ik ben ook eigenaar van een oude triporteur met banden 47-622 28 1 3/4 Vredesstein transport extra zwaar , maar deze zijn ook dringend aan vervanging toe, weten jullie of deze en waar deze kunnen gekocht worden en eventueel naar west vlaanderen in Belgie kunnen opgezonden worden ?
  Dank voor de snelle reactie
  Vandepoele Gino

   1. het lijkt erop dat Fietspunt.nl adverteert met ‘Extra Zwaar’, terwijl dat niet op de banden staat (enkel Vredestijn Transport)!
    dat kan natuurlijk komen door een onjuiste foto bij het artikel?
    anders niet zo netjes.

 13. En hoe staat het inmiddels met de vorderingen met de bandenproductie? Ik zou zelf erg graag 26 inch transportbanden willen hebben in het creme, lijkt me prachtig!!

  groeten!

  david stevens

 14. Hoi David,
  Er is inmiddels een fietsenmaker in Tilburg die ze kan bestellen, zelfs in de kleur crème maar dan moeten het er wel meteen 2000 zijn.
  En dat is een beetje veel. Zet maar eens 1000 fietsen op een rij. Da’s een kilometer fietsen.
  Als ze €10.- inkoop kosten (?) dan moet je nog met €20.000.- op de proppen komen en daar moet natuurlijk wel iemand zin in hebben.
  Maar het is in principe mogelijk om ze te laten maken.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 15. hmm dat is jammer, er is dus als ik het geen goed begrijp nu dus geen enkele mogelijkheid om aan 26” transportfiets banden in creme te komen?

  groeten!

 16. Vandaag te horen gekregen het volgende :

  De produktie vormen van de nu ons bekende klassieke Vredestein Transportband 28 maal 1 3/4 zijn in de tussen opslag mede door produktie van nieuwe modellen en weinige vraag naar het oude model VERSCHROOT ! produktie van onze band gaat dus ook niet lukken het was ook al een tijdje uit produktie .
  Tevens hebben ze daar ook niet meer de capaciteit voor om nog kleine series zo te maken .
  We zijn nu dan ook afhankelijk van de banden grossiers die ze nog hebben liggen en zaken als Cito waar zo nu en dan dergelijke banden opduiken .
  Dit is geen leuk nieuws jammer !

 17. Apart dat de hele discussie in 2010 vastloopt. Ik heb Mijn fiets helemaal uit Elkaar liggen . En heb nu Ook 2 nieuwe transport banden nodig. Extra zwaar in in de Maat van de discussie heir oven. Iemand suggestions? In creme kleur Lijkendijk me ook reuze chic trouwens.

  1. Ze worden niet meer gemaakt of verkocht. Dus daarom zie je er niets meer over. Toon Mensinck heeft er nog een paar over (zwart), maar vraagt er dan ook 60 euro per stuk voor. De creme versie (spek banden) vind je alleen nog op oude schuurvondsten van transportfietsen, en dan moet je het geluk hebben dat ze de tijd hebben overleefd. De spek versie wordt al zeker 50 jaar niet meer gemaakt, en meestal zijn ze verteerd. Als je ze vind, dan moet je er erg zuinig op zijn, want er zijn er nog maar weinig van over. En als je er op rijdt, dan gaan ze snel op. De zwarte versie is slechts enige jaren uit productie, maar ook die is inmiddels zeldzaam aan het worden. Op markplaats zie ik ze nauwelijks meer aangeboden.

 18. Gelukkig zijn er tegenwoordig wel veel banden te koop die passen, in zwart, creme en nog vele andere kleuren. Zoek op ertro maat 47-622, die is gelijk aan de oude 28 x 1 3/4, 50-622 is wat breder en hoger dan origineel maar past meestal ook prima. Zo’n mooi ouderwets profiel als die oude vredesteins zal je alleen niet meer vinden.

 19. Er zijn nog verschillende banden te krijgen die het heel goed doen op transportfietsen met velgen van de maat ETRTO 622. Als de diktemaat 47 of meer is dan zijn ze niet te smal.
  De banden van Dutch Perfect slijten nauwelijks maar de exemplaren die ik op mijn Göricke heb liggen gingen wel makkelijk wat barstjes vertonen. Is niet erg maar als je daar niet van houdt dan moet je bij Schwalbe zijn. Die drogen niet uit en gaan best lang mee. Het type wat je dan moet hebben wordt Fat Frank genoemd.
  Dit is de Dutch Perfect

  https://www.giga-bikes.nl/81557-dutch-perfect-buitenband-no-puncture-reflex-28×19050-622-creme/

  En dit de Fat Frank

  https://www.giga-bikes.nl/4252-schwalbe-buitenband-hs375-fat-frank-28-x-200-50-622-beige/

 20. Dank voor alle adviezen, Schwalbe banden hadden wij ook al ontdekt. Zijn ook niet echt duur. Maar… op een Hollandse , vooroorlogse fiets (Holland- Rad,blijken onze oosterburen de destijds “geleende’ fietsen te noemen) van Duitse banden te voorzien gaat ons écht een stap te ver. Gelukkig heeft Fiets Service Rheden, via zijn banden-toeleverancier ( met een zeer goed gedocumenteerde voorraad klassieke banden) ons, kunnen helpen aan de Vredestein transport band “extra Zwaar” zwart voor een acceptabele prijs. De oude buitenbanden zijn nog best redelijk. Goed profiel maar wat uitdrogings-sporen aan de zijkant. Als iemand nog interesse heeft … P.s. we zoeken nog een passende, stijlvolle fietsbel en voor,- en achterverlichting.

  1. Je aandrijving is vrij zeker ook Duits (Fichtel & Sachs Torpedo naaf), dus duits materiaal kun je bijna niet vermijden op een transportfiets. Kettingen en pedalen waren ook vaak duits van origine (of Engels).

   Uitdroging bij Vredestein transportbanden is vrijwel niet uit te sluiten. Zolang de banden maar droog hebben gelegen, en de wapening niet is verteerd dan doen die het prima. Niet harder oppompen dan 3,75 bar en ook niet lager dan 3,5 bar, dan zijn ze voldoende hard zonder te veel risico dat de band klapt. Onder de 3,5 bar is het alsof je door de modder heen rijdt. 4 bar is de max. toegestane druk van origine, maar ik ben al een paar banden verloren die geklapt zijn bij die druk.

  2. De laatste serie Vredestein Transport werd ook al niet meer in Nederland gemaakt, de complete fietsbanden productie was toen al aan een Indiase producent verkocht.
   In plaats van “Made in Holland” staat er “Designed in Holland” op.
   En veel (bijna alle ? )framebuizen en lugs van onze transportfietsframes werden (in ieder geval voor de oorlog) door Duitse fabrieken gemaakt zoals de Coppel framebuizen en GHW lugs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *