Bakfiets van Hans

geachte redactie,

Mijn vrouw heeft onlangs een bakfiets aangeschaft waar ik graag de
fabrikant en het bouwjaar bij wil zoeken. tot op heden is dit niet
gelukt. Het zou een bakkerskar zijn uit Drenthe. Afgezien van een
framenummer en het feit dat het nervar trappers zijn heb ik nergens nog
enige aanwijzingen ontdekt. De fiets heeft echter een aantal kenmerken
die ik nog nergens ben tegengekomen, een gesmede achterbrug en een
omhoog staande remhandel.

Ik sluit hier een aantal foto’s van bij in de hoop dat u mij hierbij
verder kan helpen.

Hoogachtend,

Hans Crum

2 gedachten over “Bakfiets van Hans”

  1. Beste Hans,

    Ik zie in ieder geval dat de achterkant van de bakfiets niet origineel is. Een liggende achtervork uit platstaf werd nooit toegepast, omdat dit te flexibel is. Ook een staande achtervork vastgesoldeerd of gelast aan de zadelbuis komt nooit voor. De originele staande achtervork heeft aan de bout door de zadellug vastgezeten. Ik heb het wel vaker gezien dat een deel, of zelfs het hele frame door zelfbouw is vervangen van bakfietsen, waarschijnlijk door schade aan het originele frame, dus dat is niet ongebruikelijk

    Frames met een enkele ronde buis zijn met name na-oorlogs, onder andere door Gazelle eind jaren ’60. Het framenummer is alleen nogal hoog. Als dat Gazelle zou zijn, dan kom ik op rond 1976 (zie: https://www.gazelle.nl/media/pagebuilder/Service/Locatie-framenummer-fietsen-voor-2006.pdf). Het zou kunnen, dat jaar werd de transportafdeling van Gazelle overgenomen door Apollo. Apollo bakfietsen hadden dan weer een vierkante buis in plaats van rond. Dus het zou een van de laatste Gazelle bakfietsen kunnen zijn. Uit de periode 1970-76 is mij alleen niets bekend wat bakfietsen productie betreft van Gazelle, dus ik weet ook niet wat voor kenmerken van de eerdere Gazelle bakfietsen toen nog aanwezig waren. Los daarvan, zou ik geen ander merk eraan kunnen koppelen met zo’n hoog framenummer. Uberhaupt ken ik maar drie merken die framenummers op bakfietsen toepastten, en dat zijn Gazelle, Juncker en Maxwel. De laatste twee zijn het in ieder geval niet. In de jaren ’70 waren er nog een aantal bakfietsmakers over, waaronder Gazelle/Apollo, Huisman en Lely. Maar Huisman en Lely waren relatief kleinere fabrikanten, en bereikten niet zulke hoge serie nummers. Dus mijn vermoeden is Gazelle uit 1976, maar niet met zekerheid. In het overzicht van prijscouranten (deze link, de link in het bovenstaande menu is verouderd: http://www.transportfiets.net/2018/03/25/overzicht-prijscouranten/ ), kun je de laatste prijscouranten van Gazelle bakfietsen vinden. Helaas weten we daar niet precies de jaartallen van, en zouden ook eventueel jaren ’70 kunnen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *