3 gedachten over “Transportfiets van Pancras”

 1. Ja, dat stuur viel mij ook op. O.a. Empo en Burgers gebruikte dat stuur. Maar het framenummer is te klein voor die merken (wel grote ambities gezien de twee nullen ervoor). Het zal dus van een kleinere maker afkomstig zijn. Daarvan zijn er helaas een duizendtal, waarvan het grootste deel niet meer bekend is. In iedere plaats zat er wel een fietsenmaker die zelf transportfietsen bouwde. En die gebruikten allemaal dezelfde standaard onderdelen, zoals Roelewiel voordragers en kettingschermen, Fichtel & Sachs achternaven, crankstel met de wel bekende vijf puntige ster etc., lugs o.a. van GWH.

  Wat wel opvalt is Roelewiel in combinatie met een achternaaf uit 1940. Roelewiel heette voor de oorlog nog Standaard, en pas sinds 1946 Roelewiel. Dus of de fiets is van na de oorlog, en het achterwiel is vervangen door een ouder exemplaar, of het rek is na de oorlog vervangen. Rond de oorlog is natuurlijk ook heel wat verstoord. Zo heb ik een nieuwe ongebruikte naaf, met daarin een as uit 1943, en conussen uit 1951. Dus het zou best kunnen dat die achternaaf tijdens de oorlog op de plank is blijven liggen, en pas na de oorlog ingebouwd. Maar deze fietsen hebben natuurlijk ook een lange gebruiksgeschiedenis, en er werd nogal regelmatig wat vervangen.

 2. Het kettingblad zit geschroefd ,het achter tandwiel lijkt me een tour model { dun } maar dit werkt wel en het ketting scherm was een doorlopend model ,zo wat dingen die me nog opvielen ,restauratie advies ? dat is afhankelijk van wat je ermee wilt er van uit gaande dat je de fiets veelvuldig en lang wilt gebruiken zou ik de fiets geheel demonteren alle lagerdelen schoon maken opnieuw invetten en alle lager kogels vernieuwen ,als ook alles speling vrij afstellen .
  Kijk eens naar de ketting of alle schakels soepel en vrij/los bewegen .
  Ook zou ik de spatbord boutjes en moertjes vernieuwen ook die waar het achter spatbord mee vast zit dit zodat het ook los kan en voor het geval je het over enige tijd wilt vervangen .
  De spatborden zou ik zeker aan de onder / binnen kant even lakken .
  Heb je het achterspatbord los dan kun je ook de lugs in de staande /liggende vork controleren en hier zou ik aan de binnen kant ook lak of Owatrol in laten lopen om roesten tegen te gaan
  Haal dan de banden van de wielen en controleer de binnen kant van de velgen en dan lakken of Owatrollen ,de remnaaf kun je eventueel ook demonteren schoon maken /smeren en afstellen .
  Het chroom in geval van een fiets die altijd buiten staat zou ik invetten met vaseline dan is dat ook beter beschermd .
  Als de rechter cranck { het voorste ketting wiel } goed is bevestigd op de trap as en daar geen speling in zit dan liet ik die bij demontage op de trapas zitten dan hoef je alleen de linker cranck los te halen ,soms gaat namelijk een cranck spie niet makkelijk los .
  Het boven staande is wat ik normaliter eerst doe voor ik een andere fiets in gebruik neem .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *