Juncker uit 1958 van Marcel

Hierbij wat foto’s van een 1958 Juncker.

Deze heeft als tuin ornament gediend, wat een aanslag was op de wielen banden leeg water en zand erin en toen op die plekken door gerot:

Het achter spatbord op de plaats van de spatbord stang is ook door, natuurlijk de ketting ook onbruikbaar, en wat ik bij veel transportfietsen zie een krom stuur.

Maar mooi bij deze is wel het achter tandwiel en het grote ketting wiel plus trapas nog gezond en een vrij lange zadelpen.

Nu wilde ik hier zo snel mogelijk mee fietsen en heb daarom 28 x 1 1/2 wielen met spaak 12 en voor een Renak naaf gemonteerd, die kwa uiterlijk /grote te gebruiken is als transport naaf. Charles had me die wielen gemaakt voor een komend project.

Het stuur heb ik vervangen voor een nikkel exemplaar en was recht {NOS} ,het Solex zadel staat wel mooi maar toch vervangen voor een transportfiets zadel wat in verband met de hoogte beter uitkomt.

Het rek omhoog door gaatjes te boren boven in het rek en de zadelpen om hoog en dan nog een nieuwe {NOS} ketting plus pedalen.

Al met al toch het nodige werk en dan heb ik natuurlijk de balhoofd kogels vervangen en gesmeerd en de trapas cups en kogels schoon gemaakt en gesmeerd.

De lugs van de liggende en staande vork aan de binnen kant voorzien van Owatrol dit heb ik erin laten lopen en dan de gaatjes afgeplakt en het frame af en toe rond gedraaid om te zorgen dat de Owatrol overal komt.

De nieuwe remnaaf {NOS} voorzien van een andere aandrijf kop licht gebruikt met transport tandwiel.

Toen test rijden op een gegeven ogenblik kwam ik niet meer vooruit de naaf slipte door dus ik dacht misschien in deze nieuwe naaf toch vet op de drijfkop? Schoon gemaakt overmaat pallen gemonteerd een tiende MM groter en weer proberen maar kwam er achter dat de schroefdraad in het tandwiel niet goed was en het tandwiel over het schroefdraad van de aandrijfkop schuurde.

Nu moet ik aan de voorzijde nog een langere as monteren, heb er al wel de nodige kilometers mee gefietst en het Transport Rijwiel bevalt goed, wat ik er ook van verwachte.

Groet Marcel .

3 gedachten over “Juncker uit 1958 van Marcel”

  1. Gefeliciteerd!
    Als de oude/originele velgen nog te gebruiken zijn dan wil ik er met liefde en plezier weer een paar wielen van maken. Dus laat maar weten als je ze gespaakt wilt hebben.
    Dit type Juncker is ooit mijn eerste transportfiets geweest. Na de aanschaf kwam ik er, na vele, vele andere transportfietsen achter dat dit de makkelijkst fietsende fietsen zijn die er voor 1968 gemaakt zijn.
    Het stuur is waarschijnlijk wel weer recht te krijgen maar zo’n vernikkeld stuur heeft ook wel wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *