Eén gedachte over “Transportfiets van Leoni”

  1. Beste Leoni,

    Mijn eigen eerste waarnemingen: deze fiets heeft weinig merk specifieke kenmerken. Veel transportfietsen werden volgens een standaard principe met exact dezelfde onderdelen gebouwd, waardoor als er geen merk meer op staat het vrijwel onmogelijk te herleiden is tot een merk. Daar is dit een voorbeeld van.

    Het lijkt er ook op dat de fiets grondig gerestaureerd is. Dat kan betekenen dat er het een en ander aan vervangen is. Een goed dateermiddel is in het algemeen de achternaaf. Dit is meestal een Fichtel & Sachs Torpedo, waarop een jaartal staat (ook op de interne onderdelen). Maar als die kan natuurlijk vervangen zijn. Zo zat op een voormalige transportfiets van mij uit 1970 een Torpedo naaf uit 1949.

    Alle blanke delen zijn verchroomd zo te zien, en niet vernikkeld. Dat duidt op een na-oorlogse transportfiets. Voor de oorlog was het voornamelijk vernikkeld, en ook in de jaren ’40 kwam dat nog voor. Vanaf de jaren ’50 is het blanke metaalwerk altijd verchroomd. Het rek is van het merk “Roelewiel”. Die heette voor de oorlog nog “Standaard”. Dus ook het rek duidt erop dat de fiets van na de oorlog is. Zonder verdere middelen voor datering komt de fiets dus ergens uit de jaren ’50 – ’60.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *