Wehrmacht-fiets van Henry Meurs

Goedendag ik heb een raadsel en ik zoek een oplossing.
ik heb een transportfiets gekocht en dat zou een gazelle zijn uit 1936,
nou wil ik er graag achter komen of dat klopt en of iemand van de leden misschien toevallig een foto of poster heeft hoe die er precies origineel uit hoort te zien.

het frame nummer is: 468533
het zou dus gaan (volgens verhaal) om een gazelle transportfiets uit 1936 die door de wehrmacht in beslag en gebruik is genomen en eerlijk gezegd de verf die over de originele verf zit bevestigd dat,
helaas is er daarna nog een keer met zwart overheen geschilderd.
veder zit er een vreemd stuur op die ik eerlijk gezegd nog niet eerder ben tegen gekomen.
veder zit er een favorit naaf in die mij niet origineel lijkt.
en er zit ook geen (duidelijk) gazelle tandwiel op helaas…
ik hoop dat jullie mij kunnen helpen om dit verhaal te bevestigen en anders mij te vertellen van welk merk en jaar de fiets dan is.

George Chardon FietsVerzet

26 gedachten aan “Wehrmacht-fiets van Henry Meurs”

  1. Ik heb in het archief gezocht naar fietsen met zo’n stuurversteviging. En ik kom een bekende fiets tegen!

    Het doet me denken aan een stelfiets, voor hondentraining. Omdat het rek van zo’n fiets wordt verwijderd, hebben deze fietsen vaak versteviging.

    Jouw fiets doet me ook aan een stelfiets denken, al hoeft het niet. Dit is de enige niet-stelfiets die ik vond met zo’n stuurversteviging.

    En in de categorie ‘andere landen’ vond ik een Harley Davidson Cruiser uit 1920.

    De categorie ‘modern’ heeft een Transporto van Union (zet hem er toch bij, al schreef je dat deze niet op jouw fiets lijkt).

    Mogelijk is de versteviging later aangebracht omdat het stuur gebroken was? Ik zie een verdunning aan beide zijden. Waarom het een uitschuifbare buis is kan ik niet verklaren.. Iemand een idee?

  2. aan de stand en verbuiging van het stuur te zien ; zijn er finke vallen mee gemaakt ; het hele wehrmacht verhaal zou ik maar als verkoopstory zien denk ik ; ik geloof ook niet dat het een gazelle is / is geweest aangezien de vaste pomsteunen die aan de staande buis horen bij dit bouwjaar nergens te zien zijn ; verder heeft het voorwiel geen dikke naaf, achterwiel heeft een goedkope vervanger [favoriet ] en mist zo,n beetje alles wat er een transportfiets van hoort te maken [zijn de wielen wel 28 1 3/4 trouwens ? ]al met al is het misschien niet aardig om te zeggen maar wat moet je hier mee ? alles is te maken maar dit gaat heel veel kosten om er weer iets van te maken waarschijnlijk

    1. het wehrmacht dacht ik eerlijk gezegd zelf door de verf die onder de bovenste laag vandaan komt door slijtage

      wat mist er precies volgens jullie allemaal en de brandende vraag is dan ook wat voor merk is het en welk bouwjaar?

      en wat ik er mee moet?
      dat is een hele simpele vraag en een nog makkelijker antwoord…
      opknappen en er op fietsen

      1. [op de advertentiefoto zie ik wel de pompsteunen dus is het frame wel van gazelle het bouwjaar klopt ;] verder eigenlijk niets meer , erop fietsen zal misschien nog wel gaan maar om er een nette / orginele gazelle van te maken zal een hele klus worden desalniettemin veel succes en plezier ervan ik hoop het eindresultaat nog eens te zien op dit forum mvr grt

        1. dankjewel en misschien komt die inderdaad hier nog langs als die opgeknapt is daar ga ik wel van uit tenminste maar dat zal niet snel zijn ik heb zoiets bij mezelf van ik doe het liever rustig aan en alles in 1 keer goed en zo origineel mogelijk als dat ik een aantal dingen over moet doen…

          is er toevallig ergens hier op het forum een plek waar foto’s staan hoe deze gazelle er origineel uit hoort te zien en met welke onderdelen hij is verkocht toen der tijd?

        2. Dat van die pompsteunen viel me ook al op. Zou het dan dezelfde fiets zijn als hierboven met mand (en fietspomp)?

  3. Het lijkt wel of het stuur verbreed is.
    Ik kan me voorstellen dat ze dat bij stelfiets doen omdat je dan wat steviger op de fiets zit in vergelijking met een smal stuur.

    Hoe breed is het stuur van de fiets van Henry?

    Groet,

    Dick.

    1. dat zou ik dan zometeen even moeten meten,
      het stuur ziet er vanaf dichtbij egt uit alsof het uitschuifbaar is maar ik moet zeggen hoe het bovenbuisje er op gelast is is niet egt van kwaliteit en netheid..

  4. dat zal wel zijn gebeurd nadat er gevallen is met de fiets en het stuur beschadigd was – doorslijpen – stukje ertussen lassen aan iedere kant en het is weer klaar voor de sport

  5. misschien is een nieuwe tag ; verkeerd voordeel een betere verwoording; het verbaasd mij steeds weer dat als er 150 euro of een paar tientjes meer voor een mooie onverknoeide transportfiets word gevraagd er bijna geen belangstellenden zijn terwijl je dan een dijk van een fiets voor de rest van je leven koopt ; het optel sommetje is gauw gemaakt lijkt mij ; zoek er een goed spatbord , stuur , velgen banden, zadel en verlichting pedalen eventueel een kettingscherm en voorrek met beugeltjes bij en hoop verder dat de technische staat nog goed is en kijk dan eens wat deze gaat kosten…. bezint eer gij begint is mijn advies ; trek je leer eruit en koop een beter exemplaar terug als je wijs bent

    1. het punt is ik kan wel een fiets kopen aan de andere kant van Nederland voor ”veel” geld maar het punt is ik heb daar het vervoer helaas ook niet voor en ik wist niet beter of dit zou een gazelle zijn uit 1936 en dat stond mij sowieso wel aan..
      ik wou graag een mooie oude transportfiets en as ik wat dingen moet opknappen maakt opzich niet zo uit in mijn ogen zoals ook gezegd word als die opgeknapt is dan heb je een mooie fiets voor het leven.

      1. kijk eerst eens goed onder de tag gazelle op dit forum voor voorbeelden hoe het hoort te zijn en let goed op de details ; als je iets verkeerd opknapt is het weggegooid geld ; maak er iets moois van

      2. weten jullie toevallig waar je de juiste spatbord stangen (de dikke) kunt kopen?
        mogen (goeie) namaak zijn maar liever natuurlijk orginele

  6. Kijk ook goed naar de prijs couranten bijvoorbeeld na de maat van het rek die was in 1936 kleiner ,de haken voor het pompje kloppen volgens mij wel .
    De voor naaf van een 1936 Gazelle TR was ook anders het was net zo,n model als de latere maar de spaken gingen net als bij een versnelling naaf eerst door een grotere opening .
    T.Z.T. zal ik daar een foto van maken en ik vermoed dat het achter standaard 2 spatbord benen had .

  7. De voorvork en het onderste balhoofd zijn van Gazelle en als het frame dat ook is dan is de naam met slagletters te lezen vlak boven het onderste balhoofdlager. Dat zal wel onder de verf zitten dus dat moet je een beetje weghalen waarschijnlijk.
    Verder lijkt het bovenste balhoofdlager vervangen maar dat kan ik niet zo goed zien op de foto. De klem die daar boven zit is weer wel typisch Gazelle.

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  8. Ik heb een bericht van de verkoper verwijderd. Ik ga ervan uit dat de vraagprijs voor de fiets is afgerekend.

    Verwijderen van berichten stuit altijd op weerstand, maar beschuldigingen kan ik niet verifiëren, dus laten me geen keus.

  9. Dag Henry,

    Graag wil ik dat je reageert op een fatsoenlijke manier op mijn reactie.
    Ik heb verder geen gegevens van je en dat is al verdacht.

    Mocht je niet reageren dan zal ik de juridische wweg gaan bewandelen en moet ik aangifte doen van diefstal.

    Wees wijs en eerlijk, dat duurt het langst.

    Groeten,
    George Chardon.

  10. Ik ben open en eerlijk ik heb afgerekend met de monteur en ik had zelfs nog iemand bij me dus ik heb ook een getuigen…
    Moment dat er iets verkocht word en netjes word afgerekend is het verkocht…

  11. Foto-reactie van Marcel.


    Hier een 3 tal details foto,s van een 1936 Gazelle TR .
    Het rek is 41.5 CM breed de spatborden 70 /75 MM.

    Groet Marcel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *