De restauratieklus van Martin

Beste beheerder,

Allereerst mijn complimenten voor de site. Helder en informatief. Ik moet zeggen dat ik al veel te weten ben gekomen door topics op dit forum.
Maar ik zal mezelf even voorstellen. Ik ben Martin en woon in Arnhem en ben sinds kort in het bezit van een oude Gazelle transport fiets. Toen ik jaren geleden nog thuis woonde, heb ik ooit een oude bakfiets in Arnhem opgekocht in onderdelen en deze thuis in onze schuur weer helemaal opgeknapt en rijdend gemaakt. We wonden toen buitenaf op het platteland in de Betuwe en hadden thuis alle ruimte. Uiteindelijk wat rond gefietst met het ding en weer verkocht. En nu dus jaren later weer interesse gekregen in transportfietsen. Komt ook eigenlijk een beetje door onze moestuin en het gesleep met spullen en oogst op de gewone fietsen… niet te doen met de slappe moderne fietsjes.
Zo moest het er dus van komen dat ik een zware, ouderwetse en degelijke transportfiets zou kopen. Een opknapper, want het weer oplappen van die oude dingen vind ik veel te leuk!
Deze fiets heb ik dus onlangs gekocht van een handelaar in Apeldoorn en volgens hem moest de fiets uit de buurt van Hall of Eerbeek komen. Het is duidelijk een Gazelle. Staat ook op het frame en is te zien aan het grote tandwiel. Ben wel benieuwd naar het bouwjaar. Helaas zijn de nummers wat vaag en niet goed diep ingeslagen. Ik kan op de bovenste lug 932557 onderscheiden en op de lug eronder 23/15. Waarom deze 2 cijfers is mij onduidelijk.
De sporen van de hoge leeftijd zijn goed te zien. Waarschijnlijk lang in en schuur gestaan. Roestig maar degelijk en niet doorgeroest. Geen speling op trapas of wielassen. Het voorwiel heeft bovendien een hele dikke naaf. De Vredesein banden zijn allebei nog hard. Wonderbaarlijk… Maar deze zal ik toch vervangen door nieuwe. Denk niet dat ze heel lang zouden houden. Heb er ook een goed Lepper zadel bij gekregen. Het zadel dat er momenteel op zit is helemaal verteerd.
Als de fiets tzt is opgeknapt stuur ik zeker foto’s van het resultaat.

Wat ik nog wel zoek is het volgende;
Adressen of tips voor:
Nieuw Gazelle kettingscherm, want deze is helemaal doorgeroest,
Dikke spaken voor 28 inch wielen, want ook hiervan zijn een aantal ver heen.

Met vriendelijke groet,
Martin Verbokkem
Arnhem

19 gedachten aan “De restauratieklus van Martin”

  1. Dat dit een ideale moestuinfiets is kan ik ruimschoots bevestigen (zie elders op deze site). Inmiddels heb ik er al vele honderden kilo’s aardappelen, groente, fruit en graan op vervoerd en de enige reparatie die ik er ooit aan gehad heb was een lekke band. Bij moderne fietsen ligt dat een beetje anders.

    1. Kijk, dat geeft de burger weer moed…
      De fiets wordt helemaal gerestaureerd, maar blijft doen waar ze voor bedoelt is. Het gaat geen museumstuk worden voor mij, maar een fijne fiets waarop ik ook nog wat mee kan nemen.
      Bedankt voor je reactie.
      Groet, Martin

  2. Mooie zware transportfiets! Nog heel kompleet en origineel. Het kettingscherm zou ik repareren. Hij is doorgesleten waar de ketting tegen het metaal liep. Daar kun je een plaatje in laten lassen, vlak slijpen en is weer als nieuw. De originele kettinschermen behoren tot de onderdelen waar er veel minder van over zijn dan transportfietsen, dus het feit dat je een origineel hebt is al een dikke plus. Spaken zijn goed te krijgen via online leveranciers van fietsonderdelen. De ketting zou ik zowiezo ook uit voorzorg vervangen (maat 415, dus geen standaard fietsketting, wel verkrijgbaar bij winkels voor brommeronderdelen). Dan loopt hij een stuk beter, en gaan je tandwielen (moeilijk te vervangen) een stuk langer mee.

  3. Bedankt voor je reactie Jeroen.
    Met het kettingscherm zat ik ook te twijfelen. Het is al gedemonteerd, maar nog niet weg. Het is inderdaad moeilijk te vinden, dat had ik al gemerkt. Ik zal er stukken in vervangen door nieuwe plaat en deze netjes weer afwerken. Het is wel een compleet scherm. Zelfs het sluithaakje bij het achtertandwiel zit er nog aan!
    De ketting gaat er ook af. Deze is best ver verroest en het is zoals je zegt beter voor de tandwielen. Het zal ook het comfort ten goede komen denk ik… fietst een stuk soepeler.
    Ik zou alleen nog graag het bouwjaar willen weten.
    Groet, Martin

  4. Hallo Martin
    Jouw Gazelle heeft wel wat te voorduren gehad zo te zien.
    Grappig mijn Gazelle komt uit ,53 en heeft dezelfde bolle spatborden en het achter lampje met het ronde rubbertje voor de verlichtings draad,jammer dat het voorspatbord een klein stukje korter (weg) is.
    Als het goed is, is de achter as van het merk NOVO Husqvarna
    Ik heb het geluk dat mijn exemplaar niet is overgeschilderd ,en nog met de origineel transfers op de zitbuis en kettingkast is voorzien.
    Je heb wel heel wat kwaliteit in handen hoor!
    Mijn fiets alleen voorzien van nieuw lagervet (leek wel nieuw) en fietsen maar!
    En nooit meer weg doennnn
    Succes met het opknappen en misschien tot de “groote transporttour volgend jaar”
    Groet Ad.

    1. beste Ad ; ik heb al aardig wat GAZELLE transportfietsen gehad maar nog nooit een voorzien van NOVO HUSQVARNA achternaaf dat is een merk wat in PHOENIX werd geleverd ; torpedo f & s is het merk wat eigenlijk altijd in de achternaaf van gazelle staat

      1. Hallo Martin

        Je wielen zijn dus zeker origineel
        Als het goed is staat er op de naafhuls ’52’
        Mocht je de naaf nog willen demonteren/monteren dan staat er op deze site een werkplaatshandleiding van mij op.(even “novo”) bij zoek opdracht intikken) dan weet je hoe je dat moet doen !
        Groet Ad

        1. Richard
          Ik geloof dat het met het na oorlogse te maken had,dat er geen Duits/Zwitsers naven geproduceerd werden,ivm metaal schaarste, maar hier weet iemand anders vast meer van.
          Dat hoor ik dan ook graag.
          Groet Ad

  5. Hallo Richard

    Ik moet je toch teleur stellen want Gazelle heeft een tijdje Novo naven gemonteerd rond die tijd ,toch vreemd dan dat jij er nog geen een ben tegen gekomen dan.
    Groet Ad (uit het spaanse vakantie adres)

  6. Beste leden,

    Ben al een tijdje bezig met het opknappen van mijn gazelle transport fiets (1952). Ben nu aan het overspaken. Mijn voorwiel is klaar inclusief nieuwe originele extra zware genopte transportband. Maar nu heb ik een probleempje, mijn achtertandwiel (achteras husqvarna) wil niet los. Hoe kan ik dit verwijderen aangezien ik anders de spaken niet geheel kan vervangen. Zelf wel al de roest verwijderd en heel veel geolied.

    Een vriendelijke groet, Martin

  7. Hallo Martin

    Bekent en lastig probleem
    Het tandwiel heeft schroefdraad(maar dat wist je waarschijnlijk al)en zit meestal zeer vast
    Als je de chromen contra moer los draait moet het tandwiel tegenover gestelde richting worden los gedraaid.(linkse en rechtse draad)
    Nu moet je een hevel hebben om met veel kracht het tandwiel te kunnen los draaien.
    Ik heb een home made gereedschap gemaakt met een stuk fietsketting en een hevel. Ik zal Bas wel even een foto bij sturen kan je zien wat ik bedoel .
    laat maar even weten of het gelukt is.
    Groet Ad

    1. Dag Ad,

      Nou bij deze klein berichtje. Ik baal als een stekker, want het lukt me niet. Tandwiel zit te vast.
      Woont er iemand in de omgeving van Arnhem die mij hiermee zou kunnen helpen?

      Groet, Martin.

  8. Je kunt ook een ketting door een stalen pijp van ongeveer een meter laten zakken en het stuk wat er aan de onderkant uitkomt om het tandwiel draaien. Aan de andere kant van de pijp een stevige schroevendraaier door de ketting steken en met de ketting zo dicht mogelijk tegen de wand van de pijp gedrukt kracht uitoefenen, rechtse draad dus tegen de klok in.
    Door een wat langere pijp te nemen kan je de kracht die je zet veel beter doseren en controleren.
    Als je de drijfkop al gedemonteerd hebt kan je die in de bankschroef zetten, bankschroef niet te vast aandraaien, maar dan moet én de bankschroef stevig op de werkbank bevestigd zijn én de werkbank zelf moet aan de muur verankerd omdat er zéér veel kracht uitgeoefend moet worden om het tandwiel los te krijgen.
    Als het eenmaal een halve slag los is komt het er af alsof het nieuw is.

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *