De ‘groenzwarte’ Gazelle van Patrick

Zo’n twee maanden geleden zag ik een transportfiets op marktplaats die te koop stond aangeboden zo’n kilometer of 8 bij mij vandaan.
Gezien de prijs heb ik hem maar gekocht, verder totaal niet gekeken naar de conditie of originaliteit.
Het idee achter de aankoop was de fiets te gebruiken voor marketing doeleinden.
Op een website die ik beheer wordt een database opgebouwd van leuke, veelal kleinschalige voedsel gerelateerde bedrijven. Telers, boeren, vissers etcetera. De fiets wordt in fotoreportages meegenomen en komt overal terug.
dit om straks de fiets op beurzen als blikvanger of herkenningspunt te gebruiken.

De fiets heeft eerst even in Bennekom gestaan in een tijdelijke opslag.
Daarheen gebracht achter in de auto en er nog amper mee gefietst, een meter of 100 bij de aankoop. Het ging mij niet over het fietsen op zich maar de uitstraling des te meer.

Op een gegeven moment heb ik de fiets opgehaald en naar mijn huis gereden.
Wat een beleving! Het stuurt anders dan mijn moderne fiets, uiteraard. Maar het comfort! En dat met een loszittende crank, een zachte band, een voor mij te smal zadel en een achterband die steeds het frame raakt. Ik was om…

Deze fiets fietst met al zijn gebreken nu al lekkerder dan mijn 6 jaar oude Gazelle.

Uiteindelijk begon het bij mij toch wel ergens te kriebelen, de fiets moest worden opgeknapt! Via deze site ben ik in contact gekomen met Tom Lelikalis en hem de fiets laten zien en te laten beoordelen. Daar stond zijn fiets en toen was ik echt verkocht!

Inmiddels besloten de fiets toch in zwart te laten poedercoaten, de lak was niet heel fraai meer. Daar kan je over twisten natuurlijk… achteraf had ik hem misschien toch in originele lak kunnen laten als ik meer geduld had gehad.

De fiets komt morgen gecoat retour, inmiddels heb ik de trapas opgelast.
Deze was zover uitgesleten door een loszittende spie… en de crank met kettingblad opgelast daar deze door dezelfde loszittende spie een ovaal gat had waar twee spieën in zouden passen.

Tot zover mijn fiets.

Via marktplaats een mooie mand met oude reclame gekocht.
Nog leuker, ik heb de man gesproken die hiermee zijn vlees rondbracht tot 37 jaar geleden nog! Zijn laatste advertentie heb ik bijgevoegd. Dat was overigens minder recent als ik dacht, inmiddels twee jaar geleden is Feike Spoelma met pensioen gegaan.

Naast de bovengenoemde website heb ik nog een bedrijf, een zadelmakerij. Inmiddels ben ik bezig om lederen kettingkasten te maken, zadeltasjes te herstellen en te produceren en dekjes van oude zadels te herstellen of te vervangen. Dus ook daar komt de transportfiets meer en meer naar voren!
Voor adviezen over leer, restauraties en zo meer ben ik bereikbaar via info@passendzadel.nl
Reclame? Ja dat wel, maar wel om jullie eventueel ook te kunnen helpen met restauratie daar werken met (oud) leer en handmatig naaien niet iedereen kan. Zelfs vele collega’s niet…

Groeten,
Patrick

Eén gedachte over “De ‘groenzwarte’ Gazelle van Patrick”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *