Bakfiets uit Uitgeest

Hallo,

Ik zal mij eerst even voorstellen, ik ben Alfred Wolfis uit Schagen en een jaar of 40…. Met fietsen heb ik wel ervaring (vooral het er op zitten).
Heb de oude fiets van mijn oma (’50) al eens gestript en opnieuw opgebouwd. (weduwemodel van gazelle)
Nu heb ik van een collega een oude bakfiets gekregen, hij vond het zonde om deze weg te gooien en stond nu al vele jaren bij hem op zolder te verstoffen en roesten

De Bakfiets is van zijn oom geweest die zo’n 70 jaar geleden olie gevent heeft in de omgeving van Uitgeest. Hij denkt, zijn om kenende (is helaas overleden), dat hij waarschijnlijk niet nieuw gekocht is …..

Het is mijn bedoeling om de bakfiets weer 100% technisch rijdend te maken met zo veel mogelijk originelen onderdelen.
De Bakfiets is inmiddels uitelkaar en ik mis o.a. hier daar een spaak (9x), kogellagers (6x) en een origineel zadel
Optisch wil ik ook het nodige aan doen om hem te conserveren, hij is diverse keren geschilderd en niet altijd zorgvuldig… maar hij moet er wel “gebruikt en ouwelijk” uit blijven zien

Om te beginnen heb ik geen idee wat voor merk het is, er is zowel op het balhoofd noch het achterspatbord enig spoor van een plaatje, noch de restanten ervan te vinden.
Ook omdat er veel verf op zit is geen merk te vinden op de transfers of op de zadelbuis.
Er staat het volgende nummer op de zadelbuis 977 (zie foto) zichtbaar na 5 lagen verf te hebben verwijdert!
Op de assen/naven staan ook geen nummer of kenmerk. De fiets is een doortrapper en dus voor 1950 (met “handrem” onder zadel)
Ook aan het kettingblad kan ik niet iets herkennen, de trap as is van Brampton (en dat is ook meteen de enigste naam die ik tegen kwam)
Wat volgens mij opvallend is (tenminste niet gezien op één van de vele foto’s of plaatje op deze site) is de verbinding tussen de transfer en zadelbuis (zie foto)
Misschien is het wel een zelfgemaakte bakfiets van de plaatselijke smid , al staat er wel een framenummer op (977 dus) en dat lijkt mij op een fabrieksmodel….

Heeft iemand van jullie aan de hand van de bijgevoegde foto’s enig idee wat voor merk het zou kunnen zijn en uit welk jaartal?

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen met al jullie kennis om deze fiets weer goed op de weg te krijgen.(tips en tricks zijn van harte welkom)

Uiteraard zal ik jullie (proberen) op de hoogte houden van het proces en het eindresultaat.(als ik eenmaal enthousiast bezig ben vergeet ik meestal foto’s te maken)

Groet Alfred

10 gedachten aan “Bakfiets uit Uitgeest”

  1. Hoi Alfred,

    Ik ben over het algemeen meer bekend met transportfietsen dan met bakfietsen maar volgens mij is het niet bij elkaar komen van de framebuizen onder het zadel typisch voor het merk.
    Ik meen dat niet vaak gezien te hebben. Meestal komen die daar in één lug bij elkaar en zit er niet zo’n verbindingsbuisje tussen.
    Misschien dat je daar wat mee kunt ter identificatie.

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  2. Een paar dingen die opvallen:
    – kettingscherm: dit model dat het achtertandwiel omsluit ken ik zelf alleen van latere (jaren ’50 of later) transportfietsen. Mijn Batavus uit ’54 heeft er ook zo een. Dat zou een latere toevoeging/vervanging kunnen zijn
    – achterwiel: lijkt te klein, waarschijnlijk zat hier oorspronkelijk een 28×2″ wiel in die vervangen is toen die maat band uit de handel ging. Dat zie je vaker. Zou bij de voorwielen ook gebeurt kunnen zijn
    – frame: nooit eerder zo gezien. Wel een herken punt dat duid op een potentieel zeer vroege bakfiets is geen directe verbinding tussen de trapasbuis en de bovenbuis van het frame.
    – bladveren: als deze origineel zijn, duidt dit vrij waarschijnlijk op een zeer vroege bakfiets. Dit model bladveren zie je voornamelijk terug in de jaren ’20.

    Van het sporadisch fotobewijs dat ik heb en catalogi hier op de site (zie link prijscouranten boven) ter vergelijking zou ik deze bakfiets in de jaren ’20 plaatsen. Toen begonnen bakfietsen groot en zwaar te worden zoals we die nu nog kennen. Eerdere bakfietsen waren iha lichter en kleiner. Dat maakt hem vrij zeldzaam, bijna alle overgebleven bakfietsen zijn jaren ’30 of later. Dus zuinig erop zijn:)

  3. Jeroen

    Dat van dat kettingscherm valt voor mij op zijn plaats ……ik vond hem al zo omzettend slecht passen en qua materiaal klopte het voor mij gevoel ook al niet. Later waarschijnlijk geplaats dus.

    wat betreft die bladveren, ik kan natuurlijk niet met stelligheid zeggen dat ze origineel zijn maar wel oud… 😉
    wat extra info: tussen het frame en veer zit een houten blokje en ook tussen de veer en de “drager” (stalen strip waar bak aan zit) het geheel (veren en hout zat onder de teer (om te conserveren?) heb hem nu al aardig schoon.
    nieuwe onderdelen (banden, binnenbanden, velglint, kogellagers,…..) zijn besteld alleen het vinden van “nieuwe” spaken valt nog niet mee (tips)

    dat van die 28″ wielen ga ik nog eens bekijken…..
    en ik blijf zoeken naar een vergelijkbaar plaatje/foto van het frame ….ik kan het nog niet vinden!

  4. Hallo Alfred,

    Dat van die houten blokjes onder de veren is bij elke bakfiets.
    Tenminste bij die van mij wel. Anders heb je ijzer op ijzer en dat schijnt bij het vele bewegen flink te slijten.
    De spaken kan je laten maken door de 2wielerhobbyist of door Haan Weels Sport.
    Wat mij dan nog opvalt is dat de voorwielen alleen maar aan de bovenzijde van het balhoofd is vastgemaakt. Als het inderdaad een zwaardere bakfiets is, lijkt mij dat nu juist het zwakste punt.
    Het achterwiel is inderdaad vervangen, de verhoudingen kloppen niet.
    De dubbele veren heb ik al eens meer gezien, ook hier op de site.
    Het frame is zeker apart, maar wel een leuke uitdaging.

    Groet, Anne de jager.

  5. Bij de ophanging van de voorwielen hoort nog een extra beugel, zoals hier te zien:

    http://2.bp.blogspot.com/-A-kDQ5tKM_E/T43kukdw4HI/AAAAAAAAACs/fFDGzdlGnOc/s1600/bakfiets2_onderkant.jpg

    Heb je die? Die is nogal belangrijk 🙂

    Ik heb de prijscouranten even doorgebladerd. Ik kwam nog een bakfiets met dergelijk veren tegen uit de laat jaren ’30, dus hij kan potentieel toch nog wat minder oud zijn:

    http://www.transportfiets.net/2012/06/25/rijwielfabriek-wereld-groningen/

    Maar desondanks is hij vrij uniek, mogelijk de enige nog bestaande in zijn soort.

  6. P.s. zowel het kettinscherm en de beugel van het achterspatbord komen overeen met een jaren ’50 transportfiets. Het is mogelijk dat die en wellicht het achterspatbord daarvan “geoogst” zijn. In dat geval zou het Batavus logo wel eens onder de verf van het kettingscherm kunnen zitten,

  7. Zou het kunnen dat er van die oude 28×2 wielen in hebben gezeten?
    Met velgen van 55mm breed?

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  8. Spaken: Als je ze vind, vervang ze dan allemaal, oude spaken zijn vaak sterk genoeg maar stugger (of zo) dan nieuwe, weet niet exact hoe het komt maar nieuwe spaken in een oud wiel is net alsof ze d’r níét in zitten, de overgebleven ouwen blijven breken.
    O, en géén RVS spaken, breken de koppen van af en de rest van ’t wiel rot weg.

  9. Ketting vervangen is ook nooit een overbodige luxe. Dat doe ik tegenwoordig standaard. Een uitgesleten ketting slijt de tandwielen sneller. De tandwielen worden niet meer gemaakt,, de juiste kettingen wel (maat 415, 120 links, zelfde als op een Puch wordt gebruikt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *