Nieuwe Juncker en Batavus van Jeroen

Hoi Bas,

Ik ben weer twee transportfietsen rijker. Na het vele werk aan mijn eerste transportfiets, wilde ik graag ook een transportfiets die nog in een mooie originele staat verkeert en niet te veel heeft geleden. Mijn oog viel op een Juncker, die hier al eerder op de site te zien is geweest.

De torpedo naaf dateert uit 1949. Het serienummer is wat moeilijk te
lezen, maar zou 2077465 kunnen zijn. De fiets komt met een
melkbussendrager, die ik er los bij kreeg.

Het is een mooie complete fiets. Natuurlijk geef ik hem een complete overhaul, om te zorgen dat hij in tip top conditie verkeerd. De voornaaf liep wat zwaar, maar nieuwe kogeltjes en vet heeft dat opgelost. En de spatbordbeugel was gebroken. Daar heb ik al een vervanger voor via Toon Mensinck. De verlichting werkte niet, maar met nieuwe bedrading en een bolletje achter doet die het weer prima.

De tweede fiets was ik eigenlijk niet van plan te kopen. Die stond te koop in Poeldijk, waar ik ben opgegroeid. Ik vroeg of deze daar vroeger had rondgereden. Dat bleek niet zo. Maar de fiets moest snel weg, en ik kon hem heel goedkoop krijgen. Ik dacht hem als bron van onderdelen te gebruiken, maar hij bleek veel beter dan ik verwachtte. De fiets heeft meer dan 10 jaar als decoratie in de tuin gestaan, maar desondanks met een paar druppeltjes olie reed hij alweer goed genoeg om er 15km mee naar huis te rijden. De banden bleken ook nog eens gloednieuw! Deze ga ik dus ook opknappen. De torpedo naaf van deze dateert uit 1954 en het serienummer is 118499. Hij lijkt wel heel erg veel op deze, dus de kans is groot dat het een Batavus is. De bagagedrager achter zit er niet op, maar de lugs ervoor zitten er wel op de achtervork. Ik merk dat onder de verf op het frame er nog de originele transfers aanwezig zijn. Dus die ga ik proberen te voorschijn te halen (tips?). Weet iemand misschien wat voor verlichting en trappers hier origineel op hebben gezeten? Dan weet ik waar ik naar moet zoeken om hem zo origineel mogelijk te maken.

En een voordeel van transportfietsen: ze nemen een stuk minder plek in in de woonkamer šŸ˜‰

Jeroen Zuiderwijk

9 gedachten over “Nieuwe Juncker en Batavus van Jeroen”

 1. Hoi Jeroen,

  Mooie fietsen. Van de Juncker kan ik van vertellen dat het een fiets is uit de periode dat transportfietsen in onbruik begonnen te raken.
  Juncker is in 1968 overgenomen door Gazelle. Er werden toen eigenlijk geen transportfietsen meer gebouwd. De laatste stonden in 1965 in de catalogus dus er is besloten om onderdelen van de twee merken op een hoop te gooien en daar fietsen van te bouwen. Ik wist natuurlijk niet of het trapstel origineel was maar het zag er zo ‘af fabriek’ uit dat ik er vragen over heb gesteld aan een gepensioneerde docent fietstechniek en die bevestigde mijn vermoeden wat dat betreft.
  Twee van de kenmerken van de fiets zijn het korte achterframe en de zeer zware trapas.
  Je moet maar eens kijken of er bij jouw fiets ook verchroomde kranckspieƫn gemonteerd zijn.
  Dit is de mijne, de eerste die ik in de zomer van 2009 aangeschaft heb.

  http://www.transportfiets.net/2009/08/29/fotos-van-mijn-nieuwe-juncker/

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 2. Dank je, dat is inderdaad eenzelfde fiets als die van mij. Bas schreef hier nog het een en ander over framenummers van Junckers:
  http://www.transportfiets.net/2007/06/10/restauratie-van-een-juncker-ii/

  Mijn framenummer zou ook met een L kunnen beginnen, dat plaatst hem in 1968-1971. Ik krijg inmiddels het vermoeden dat er wel het een en ander aan onderdelen is uitgewisseld. Dat zou kunnen verklaren dat er een torpedo naaf uit 1949 in zit (met Favorit rem beugel). De baggagedrager is waarschijnlijk ook niet geheel origineel, er zitten extra gaten verder voorin en hij lijkt ook veel ouder dan de fiets (ruwer en overgeverfd). Maar dat is prima. De krankspieƫn lijken idd verchroomd, al is dat wat moeilijk te zien (ik krijg ze niet los, en wil ze niet beschadigen).

 3. Hoi Jeroen,

  Ik denk dat de achternaaf vervangen is. Vergelijk de nippels, spaken en velgen van het voor- en achterwiel maar eens. Als je geluk hebt is het achterwiel omgespaakt met behoud van de originele velg. De remhevel is waarschijnlijk met een reparatie vervangen maar het kan ook zijn dat de ‘nieuwe’ naaf niet compleet was. Origineel zat er denk ik een J of een K naaf in

  Deze Juncker is van eerdere datum en heeft een BSA trapas en een kabeldoorvoer onder het trapashuis wat typisch is voor oudere Junckers
  http://www.transportfiets.net/2011/07/15/weer-een-mooie-fiets-de-weg-op/

  Deze Juncker van Sandra zit qua leeftijd net als die van Davy tussen die van jou en die van mij in en heeft geen kabeldoorvoer onder het trapashuis meer maar nog wel een ronde klem op het balhoofd.
  http://www.transportfiets.net/2012/07/31/juncker-uit-winterswijk/

  De lichtinstallatie die ze in de 60er jaren bij Juncker monteerden was van TMI = Tegelsche Metaalwaren Industrie.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 4. Geen kabeldoorvoer en geen ronde klem: check! Op mijn Juncker zit een VT dynamo. De lamp kan ik niets op vinden, en het achterlicht is een koets lampje, dus niet origineel. De voornaaf kan ik geen merk op vinden. Hier zit i.p.v. een smeer nippel een klemmetje over het gat. Dat zit ook bij de voornaaf van mijn Batavus. Het viel me ook op dat de velgen op de Juncker wat smaller zijn dan op de Batavus, ong. 38mm vs 41mm. De tandwielen achter bij beide fietsen zijn redelijk versleten. Er hoeven nog niet direct nieuwe op, maar ik ga er wel alvast naar zoeken.

  Ik had bij Toon trouwens nog een NOS trapas gevonden voor mijn eerste transportfiets. Die rijdt nu eindelijk echt helemaal goed. Kostte een paar duiten, maar het maakt een wereld van verschil. Ik zou hem nu zo mee laten rijden in een transportfietsrace šŸ˜‰

 5. Hoi Jeroen,

  Bij mij zat er dezelfde VT dynamo op maar de lamp was weg. Die heb ik zelf toegevoegd. De voornaaf is ook hetzelfde.
  De voornaaf is waarschijnlijk een British Hub &co. LTD transport nr. 1 Af en toe stond dat er ingeslagen
  Die Britse naven hadden allemaal zo’n klemmetje.
  Het achterspatbordstangtje loopt aan de linkerkant door tot voorbij de as van het achterwiel zodat het snoertje voor het achterlicht er doorgevoerd kan worden. Dat moet dan door het frame van voren naar achteren lopen en ergens uit de liggende achtervork komen. Het is niet altijd zo dat die doorvier onder het trapashuis er zit. Meestal loopt het snoertje gewoon langs de trapas.
  Fietst lekker Ć©Ć©? Zo’n nieuwe trapas :-o)

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 6. De mogelijk Batavus is nu zeker een Batavus. Ik heb zojuist het Batavus logo gevonden onder de verf op het kettingscherm:) Het voorspatbord ervan is er slecht aan toe. Die is tot boven de onderste beugel rot. Ik heb plaatstaal van de juiste dikte, dus ik ga proberen of ik een vervangingstuk ervoor kan maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *