De Göricke van Charles

Görickewerke Bielefeld

Alweer drie weken geleden heeft iemand een transportfiets van het merk Görickewerke Bielefeld gebracht voor een wederdienst.
Een bijzondere fiets omdat ie qua vorm en stijl Nederlands is maar in Bielefeld, Duitsland in 1925 gebouwd is. Het framenummer is 801152. Het bedrijf werd destijds geleid door Nederlanders. Alleen de achterpadden en de staande achtervork zijn gesoldeerd maar verder is het ‘Nederlands’.
De achternaaf is een jubileumuitgave uit 1942. Er staat 50 Millionen 1904-1940 en natuurlijk de laatste twee cijfers van het bouwjaar 42 met op dezelfde hoogte een W.
De klemmen van het bagagerek zijn gegoten met schroefdraad in de gaten zodat er geen moer nodig is.
Dat heb ik tot nog toe alleen maar gezien bij een Cyrus die naar België is verhuist. De pedalen, of op zijn minst de rubbers lijken me vervangen omdat de rubbers nauwelijks gebruikt zijn. De kogels van de pedalen heb ik ook maar meteen vernieuwd. Die zijn vaak totaal verroest door slecht onderhoud en dat was hier niet anders.
Leuk detail van de fiets zijn de koperen spatborden. Nog niet eerder gezien.
De Konen van het voorwiel heb ik vervangen omdat daar een vreemd geluid uitkwam. Nadere inspectie leerde dat er flink wat putten in zaten. Gelukkig heb ik nog een doosje met van die dingen staan. Ook meteen nieuwe kogels natuurlijk. Maat 1/4″
Er zaten een paar kleine slagen in de wielen en omdat sommige nippels nog aan te spannen waren heb ik die er uit kunnen krijgen. Was weer een verrassing.
De achternaaf, de kogelbanen van, blinken als een spiegel. Zelfs de kleine, vaste koon was nog prima. Ze konden het wel maken vroeger! De trapas had aan de kettingkant een piepklein putje maar daar is tijdens het fietsen niets van te merken.
Nieuwe ketting en een nieuw tandwiel er op en het lijkt wel weer een nieuwe zo lekker als dat fietst.
Ook nog een catalogus gevonden van het merk met prachtige tekeningen met veel gevoel voor drama en humor.

www.goericke-rad.de/kataloge.html

Groetjes van mij,
Charles Waagenaar

14 gedachten over “De Göricke van Charles”

 1. Prachtige fiets, Charles. En een interessant verhaal. Mijn fiets piept en kraakt door het intensieve gebruik van de afgelopen tijd. Ik moet nu dringend het e.e.a. gaan onderhouden. Kun jij me daar bij helpen voor ik iets (ver)pruts?

 2. Hoi Roeland,

  Ik denk wel dat ik een paar tips kan geven :-o)
  Om te beginnen stel ik een complete onderhoudsbeurt voor. Dat wil zeggen dat er een paar dingen uit elkaar moeten.
  Bijvoorbeeld de achternaaf en de voornaaf zodat de ketting ook schoongemaakt en gesmeerd kan worden.
  Maar wat wil je er zelf aan doen?

  Het is wel zo dat we een week gaan kamperen op de Hoge Veluwe dus ik ben er een week niet.
  Eventuele antwoorden op je vragen kan ik dus pas over een week beantwoorden maar dat houdt je fiets ook nog wel uit vermoed ik :-o)

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Hoi Charles.

   Ja dat moet lukken. Ik denk ook aan een complete onderhoudsbeurt, zoals je die omschrijft. Mocht ik er zelf niet uitkomen dan trek ik wel aan de bel.

   Groeten,
   Roeland.

 3. Ik heb de fiets nog steeds en die wordt intensief gebruikt. Dagelijks gebruik, fototripjes en vakantie maar hij geeft geen krimp :-o)
  Wel een paar andere banden opgelegd maar verder gaat ie, zeker voor zo’n oude fiets als een speer!
  Bijzonder!!

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 4. Na twee en een half jaar naar alle tevredenheid op deze fiets gefietst te hebben ben ik anderhalve week geleden door een bejaarde dame in een auto van mijn fiets afgereden.
  Ik fietste op een rotonde in Oisterwijk en volgde die en zij sloeg af. Er stonden haaientanden in het wegdek en ik volgde ‘de zelfde weg’.
  Zij sloeg rechts af.
  Ik kwam van rechts, volgde de zelfde weg en zat op een voorrangsweg terwijl het zeer overzichtelijk was. Die heeft niet echt op zitten letten.
  Nou ja, het is niet anders en alle schaafwonden, het gebroken jukbeen, de hersenschudding en de geluxeerde vinger genezen wel weer maar het frame is krom.
  Dat is natuurlijk zonde maar gelukkig kwam ik Maarten Waalré tegen en die gaat me helpen om het weer netjes recht te krijgen, te richten.
  Ik heb er goede hoop op dat dat goed gaat lukken omdat er nergens knikken en/of rimpels in het metaal te zien zijn.
  Verder is het achterste spatbord gedeukt en dat moet natuurlijk ook uitgedeukt worden. Dat is niet echt en specialiteit van mij dus daar kan ik ook wel wat hulp bij gebruiken. Die gaat zich vast nog wel aandienen.

  Dus lekker ongelukje gehad met deze fiets maar als het goed is gaan we het alle twee toch nog overleven :-o)

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

   1. Bijna! :-o)
    Het ding moest in’t ieder geval naar de garage en daar staat ie nog steeds dus ik vermoed dat het nogal serieus is.

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  1. Ik heb ze gezien, de Göricke en Charles en moet zeggen dat
   ze beide in de kreukels lagen.. Charles beterschap en succes met de herstelreparatie van deze toch unieke mooie transporter.

   groeten Maurice

 5. ai ! , dan heb je het er zelf gelukkig nog redelijk goed vanaf gebracht Charles , beterschap , zonde van deze bijzondere fiets ; ik hoop dat hij weer in oude glorie hersteld kan worden en dat het mooie koperen spatbord ook behouden kan blijven en door iemand weer in model kan worden gebracht ; groet Richard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *