Low gravity ratbike

Sinds de aanschaf van de vorige low gravity fiets heb ik een beetje een zwak voor transportfietsen met een 20″ voorwiel. Het fietst heerlijk en aangezien het rek aan je frame vastzit heb je minder last van het gewicht van bv de boodschappen die met je stuur meebeweegt. Onlangs kwam ik een incompleet project tegen die enkele decennia in de tuin had gestaan en daarvoor fungeerde als gereedschapskist fiets in een bedrijf. De oud werknemer heeft hem meegekregen nadat hij weg was gegaan. Zoals dat vaak gebeurt had hij de intentie om deze op te knappen maar het kwam er niet van.
Inspectie van fiets na ontvangst (de verkoper was zo vriendelijk de fiets bij me te bezorgen):
-voorvelg doorgeroest
-band nog goed maar veel groene aanslag
-achtervelg 24″ met mountainbike band
-zadel jaren 90
-stuur zelfbouw hoog model
-plastic spatborden
-frame is recht maar heeft wel een deukje

Niet slecht dus, mijn fiets onderdelen voorraad is niet zo groot maar ik had nog wat spullen over van het vorige project tw 26″ erto 571 velg (helaas zonder band), reserve 20″ velg, brooks B66 zadel, recht stuur van mountainbike. 2x band Vredestein NOS 47-571, oude Philips koplamp, en wat lagers overgenomen van iemand.

Ik hou niet zo van die “trailer queen” fietsen waarbij je last krijgt van angstzweet als je hem bij de “Bas of Dirk” zet. Qua stijl hou ik wel van die A-fordtjes die geboxed, gechopped en eruitzien of ze elk moment in elkaar kunnen storten. Dus dat wordt het uitgangspunt, technisch goed maar roest moet. Aangezien ik jeugdtrauma’s 🙂 heb overgehouden aan “regenfietsen” doe ik daar niet meer aan en zijn spatborden overbodig.

Eerst maar even poetsen, met cif, schuurspons met als finishing touch remmen reiniger. Ter conservatie gekookte lijnolie met wat zwarte boten lak erdoorheen. De binnenkant van het frame ook volgespoten met conserveermiddel. De voorband in de biotex gezet om deze weer soepel te krijgen en de groene aanslag te verwijderen. Al het oude smeermiddel uit de draaiende delen verwijdert en voorzien van verse kogels en vet. Handvaten in dezelfde stijl vervaardigt uit een oude leren solex jas.

De stuurpen ben ik nog niet tevreden over en de trappers moeten t.z.t. voor oude blok exemplaren vervangen worden.

Grtz,
Dennis

3 gedachten over “Low gravity ratbike”

 1. Hoi Dennis,

  Leuke fiets hoor! Een beetje het midden tussen een een verrotte T-Ford en een ATB.
  Expres zo gedaan :-o)

  Laat je het zo of komen er nog spatborden op?

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 2. Het zweeft er gens tussen een ongemotoriseerde bobber/ Ratbike in. Lekker doorleefd uitelijk. Wat die stuurpen betreft, die valt inderdaad uit de toon. Verder is het en lekker ruug ding.
  Groeten René

 3. @ Charles, misschien nog een spatbord achter maar op zich wel tevreden.

  @Rene, behalve dan de stuurpen. Maarja er zit een halve dag bankwerken in. Ik denk toch dat het een racefiets stuurpen wordt, met een niet te grote uitslag +/- 50 mm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *