Weer een Wonderlijke Waagenaar de Weg op

10 jaar. Zo lang heb ik rondgereden met mijn Gazelle transportfiets. De cadeau van mijn ouders voor mijn 16 jaar. Het was een natuurlijk ding om ermee te fietsen. De meeste onderdelen die versleten kon ik bij de plaatselijke fietsenmaker halen en hij deed gewoon altijd wat er van hem werd verwacht.

Maar na 10 jaar krijg je toch een keertje zin in wat nieuws, ik was nog niet bekent met deze site, maar op zoek naar een andere ‘ride’ kwam ik al snel op hier terecht.

Als je het dan een tijdje volgt & je zoekt een beetje in het rond kwam ik steeds tot dezelfde conclusie. Als ik aan iemand zou vragen een fiets voor mij te maken dan was het wel ‘owatrol-boy’, mister Charles Waagenaar. De ruwe & doorleefde stijl, in combinatie met een goede technische staat die alsnog niet kan verder roesten spreekt mij enorm aan. Een fiets met leven, een menselijke fiets uit een andere tijd.

Daarom Charles gemaild met de vraag of hij geen fiets had die aan mijn eisen voldeed. Ik ben net zoals Charles een liefhebber van het zwaaren ijzer, den traktor der rijwielen, ‘mag het een slagje dikker’?

Hij had nog een ‘verse’ liggen die wel aan mijn eisen zou voldoen. En inderdaad, al bij de eerste foto’s gaf de fiets een heel solide look. De stevig aanwezig roest samen met de zware uitvoering maakte de werktitel: ‘ de Aardse Tank’.

Charles heeft mij doorheen de opbouw erg betrokken bij de restauratie. Elke dag dat er iets te melden was kreeg ik een daily-update met foto’s erbij.

Dit is was Charles zelf over de fiets schreef:

Dit is weer een nieuwe transportfiets. Hij is inmiddels verkocht om met zijn tweede jeugd te beginnen.
Het merk is niet bekend maar het is een zware fiets in zijn soort.
Dikke framebuizen en een zware binnenbalhoofdbuis inclusief balhoofd.
De nieuwe eigenaar gaf aan dat hij van ‘zwaar’ houdt dus ik heb de wielen gespaakt met spaak 12.
De verbindingsstukken tussen het bagagerek en het stuur zaten er niet bij dus die heb ik net als de vorige zelf gemaakt.
Daardoor kon ik ze zo maken dat het stuur in een hoge stand gezet kon worden.
Kettingscherm is een ‘revolver model’.
Ketting is Wippermann
Pedalen zijn van Union
Handvaten nieuw gedraaid
Dynamo en koplamp zijn Swiss made
Achterlicht is van Koets
Banden zijn Fat Franks van Schwalbe
Zadel met dubbele strop van Lepper
Achternaaf Torpedo
Voornaaf F&S
Trapas en crankstel van onbekend merk

Net zoals de trapas en crankstel is ook de fiets zelf van een onbekend merk. Er zijn geen resten meer van een balhoofdplaatje en verder zijn er geen indicaties te vinden op de fiets behalve een serienummer. Het achterspatbord is wit overschilderd. Samen met andere eigenschappen is er het vermoeden dat de fiets van begin jaren ’30 is.

Opvallende eigenschap van de fiets zijn de grote vorken zowel voor als achter. De Fat Frank heeft nog alle ruimte, er is zeker nog een 2-3cm over in de breedte aan beide zijden.

Het hoge frame, nog veel hogere (brede) stuur zorgt voor een koninklijke zithouding.

Al bij al een zeer mooie fiets, er staan er nu twee in de schuur. De Gazelle gaat wat minder kilometers maken & de merkloze neemt de fakkel over. Ik ben wel blij, 10 jaar later, een 20 jaar oudere fiets die dan nog eens mooier is als mijn fiets uit Dieren…

Jonathan Alaerts

5 gedachten over “Weer een Wonderlijke Waagenaar de Weg op”

  1. Hoi Maurice,

   Heb je van die van jou ook al een paar mooie foto’s gemaakt?
   Met zo’n mooie Gazelle hoef je geen goeie fotograaf te zijn.

   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *