42 gedachten aan “Framenummer en bouwjaar”

      1. aan het framenummer ; de fiets is op zich een gewone gazelle [tourmodel ] met als toevoeging je rek met kist het bijzondere ervan is het gevoel dat je er zelf bij hebt mvr grt

  1. Gezien de V-vormige versteviging tussen het stuur en de bovenbuis van die Gazelle, kun je naar het schijnt enkel en alleen maar rechtuit fietsen — of zie ik iets over het hoofd ?
    Of is het wellicht een soort parkeerstandhouder die voor aanvang van de rit teruggeklapt kan worden…
    Maar waar die V-constructie dan naar verplaatst moet worden is niet geheel duidelijk…
    Of wordt die dan los in de kist meevervoerd ?

    1. Hoi Menno,

      De V vormige versteviging is een parkeerstandhouder. Deze wordt los meevervooerd in de fiets. ( zelf gemaakt )

      Groeten Marc

      1. Knap werk joh, simpel en doeltreffend. Daar moet je patent op aanvragen.
        Zo vanaf de foto te zien, is die zelfs van een stevig cadmium laagje voorzien.

        mvg
        Menno

        1. Hoi, Menno
          Gebogen van rondijzer en bekleed met plastic is het gewoon een stuk fietsemakers gereedschap wat je bij de leverancier kan krijgen. Het is al decennia lang op de markt. Van Cadmium voorzien ? Lijkt mij eerlijk gezegd sterk, het spul is al een tijdje verboden vanwege dat cadmium zwaar giftig is (veroorzaakt nierschade en broze botten). Het wordt tegenwoordig bij uitzondering nog gebruikt bij speciale toepassingen (militair, ruimtevaart).
          Gr.

  2. het is feitelijk gewoon hetzelde principe als de alom bekende bakvastzetter op oude bakfietsen dus wel mooi toegepast maar niets voor patent aanvraag mvr grt

  3. hallo kenners
    ik heb sinds een aantal jaren een Union transportfiets .
    in het frame rechts onder het zadel van boven naar beneden gekeken staan de nr s 378087
    wie kan mij vertellen wat het jaar tal is van mijn Union ??
    bv dank peter

    1. hallo jeroen
      sorry voor late reactie (vakantie )
      er zit inderdaad een torpedo naaf in kan alleen het jaartal niet meer zien door de tand destijds.
      ben er blij mee dat ik ongeveer het jaartal weet .
      ben met de fiets bezig (vrije tijd ) dus is nog niet af .

    1. Hallo,
      Ik heb een zwarte Gazelle omafiets met stalen handremmen met framenummer 682559. Uit welk jaar is deze fiets? En is dit een bijzondere fiets? Bij voorbaat dank!
      Vr. gr. Sandor

  4. Goedemorgen Ik heb hier een oma fiets van het merk gazelle van mijn ouders gekregen die hebben hem op hun beurt gekregen van oude buren die inmiddels overleden zijn en die had de fiets van haar schoonmoeder Mischien best oud dus

    Wie kan mij vertellen hoe oud die is 870938

  5. Hallo,
    Ik heb een zwarte Gazelle omafiets met stalen handremmen. Het framenummer is 682559. Uit welk jaar is deze fiets? En is dit een bijzondere fiets, zijn er veel van gemaakt? Bij voorbaat dank!
    Vr. gr. Sandor

  6. Hallo besten,

    ik heb een mooie oude bakfiets om op te knappen van een vriendin gekregen, maar wil nu ook graag weten wat voor 1 het er is, en hoe oud dan, ongeveer.
    De enige becijfering/belettering die ik kan vinden bevind zich op de remhendel, hier staat een klein ovaaltje met de letters BET erin, met daarnaast 240-1025.1
    Het frame is een dubbele ronde buis met twee tussenkoppelstukken uit 1 deel (dus geen stukjes buis verticaal), en het frame gaat ongebogen omhoog naar het zadel, en het koppelstuk waaruit dit gebeurt komt net niet recht boven elkaar uit. Dit is volgens mij (dus) een Lely frame, kan dat kloppen?
    Hopende op een antwoord, met vriendelijke groet,
    Ricky

    1. Beste R.S.,

      Helaas kan uit een beschrijving nog weinig zeggen. Als je foto’s stuurt naar redactie@transportfiets.net, dan kan er in meer detail naar gekeken worden. Veel bakfietsen hebben namelijk vrijwel exact hetzelfde frame, en het zijn vaak net wat details die nodig zijn om er een merk aan te koppelen. Maar bakfietsen identiferen en dateren blijft moeilijk, behalve voor exemplaren die echt uniek zijn voor een bepaald merk.

  7. Wie weet uit welk jaar mijn fiets komt het is een Gazelle Galerie.
    Met framenummer 1184469. Dit nummer is ingeslagen bij de bagagedrager bevestiging onder het zadel. Supermooie fiets en in originele staat.
    Alvast mijn dank.
    Met vriendelijke groet, Cor

    1. Dag Cor,
      Volgens de Gazelle dateringstabel zou dat het bouwjaar 1956 zijn. Een echte vijfenzestig plusser dus..
      Groet,
      Paul

      1. Hallo Paul,
        hartelijk dank voor deze info. Maar dat zou dus betekenen dat het een echte Oldtimer is. Van een fietsenmaker die ik ken, hoorde ik gisteren dat het jaartal van deze fietsen ook vaak op de achternaaf staat, na even speuren stond daar idd. 91 op en dus uit 1991 zou komen volgens hem.
        Ik persoonlijk vertrouw meer op een dateringstabel van Gazelle met het originele framenummer. Een wiel kan later vervangen zijn en een framenummer niet.
        B.T.W. , dit prachtige gouden

        exemplaar is te Koop voor de liefhebber.
        Nogmaals bedankt Paul?
        Vriendelijke groet, Cor

  8. Beste fietsliefhebber,

    Ik heb een frame van een oude UNION fiets liggen. Dit frame is helaas kapot, maar deels nog te redden met wat soldeerwerk.
    Voor onderzoek ben ik erg nieuwsgierig naar het bouwjaar. Uit enkele fora en vergelijkingen heb ik het idee dat deze vrij oud is.
    Het frame nummer is 405020.

    Bij voorbaat dank!

    Met vriendelijke groet,

    Bart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *