De nieuwste aanwinst van Herald

Hallo,

Bij deze een artikel met wat foto’s van mijn laatste aanwinst.

Onlangs ben ik in het bezit gekomen van mijn derde transportfiets. Deze stond in de weg bij vrienden en is liefdevol door mij geadopteerd. Helaas is ooit door vandalen het voorwiel ontvreemd, zodat, zoals op de foto’s te zien is, ik er tijdelijk een gewoon wiel in heb gemonteerd.

Speurend naar framenummers kwam ik onder de (BSA?) bracket, welke van klembouten is voorzien het nummer 201 tegen. op de linkerkant van de zadellug vond ik het nummer 7705, waarbij de 5 ook een ander nummer zou kunnen zijn, daar de onderkant niet leesbaar is ingeslagen.

De torpedonaaf vermeld een M en het cijfer 53, dus die is in elk geval uit 1953. De rem werkt erg slecht, en er zit iets speling in de as, dus deze moet worden nagekeken. Het bagagerek is van een mij onbekend type en is gemaakt van erg dun metaal, maar wel op exact dezelfde wijze gemonteerd als de bekende Roelewiel dragers.

De beide spatborden zijn aan de achterzijden erg roestig en er zitten 4 verschillende stangen op gemonteerd waarbij de voorste van heel dik metaal is gemaakt, het lijkt er wel 1 voor een bakfiets.
Het zadel is een simpel model van Lepper en heeft gewone gebruikssporen. Het mooie, hoge stuur heeft rechts een kapot, hard kunststof (bakkeliet?) handvat en links een rubber exemplaar met vingergrepen.

De fiets is roestig, maar nergens rot en is in het verleden waarschijnlijk al eens overgeschilderd, want ik ben nergens transfers tegengekomen. Ik twijfel of ik de fiets opnieuw in de lak ga zetten, ik vind hem er wel mooi doorleeft uitzien zoals hij nu is. Mijn eerste transporter, een Gazelle uit 1934, die ik nu ruim 12 jaar bezit, heb ik laten poedercoaten, maar die was ook wel heel rot toen ik hem vond, die ziet er prachtig uit en wordt door mij gekoesterd als ware het 1 van mijn kids.

Ik denk dat ik mijn laatste aanwinst alleen van een mooi nieuw voorwiel ga voorzien en hem verder helemaal naloop op gebreken, de rechter poot van de staande achtervork is iets krom maar dat is snel verholpen. Op 1 van de foto’s zie je mijn fiets tegen de bakfiets aan hangen, welke enige tijd geleden al eens op deze pagina was te bewonderen.

Misschien dat 1 van de lezers een idee heeft om wat voor merk fiets het gaat, dat zou leuk zijn om te weten!

Groeten, Herald Schaafsma

27 gedachten aan “De nieuwste aanwinst van Herald”

  1. Hoi Herald,
    Mooie fiets hoor! Leuk detail, dat bagagerek. Lijkt wel nagemaakt of een experiment.
    Stuur is ook mooi, zo hoog. Die spatborden zijn toch nog prachtig? Als je het voorspatbord aanpast loopt het ook weer mooi door naar beneden en heb je meteen een oplossing voor dat zware spatbordstangetje. Aan de achterkant zou ik het weer een beetje omhoog brengen. Toch net iets mooier.
    Potje Owatrol er bij en een ander voorwiel er in en je kunt weer jaren fietsen.
    Ga je hem nog een servicebeurt geven? Lagertjes nakijken, kogeltjes vervangen en van die dingen?
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  2. Mooie foto’s. Een haven doet het altijd goed met een fiets op de voorgrond.
    Bijzonder rek. Zou het zelfbouw kunnen zijn?

  3. Hoi Charles en Bas,

    Het bagagerek lijkt inderdaad wel zelf gemaakt, maar dan wel door een vakman, want op de demonteerbare delen na is het geheel geklonken.
    Ik ga de fiets zeker een servicebeurt geven, de brede bloktrappers heb ik al even opnieuw in het vet gezet, de blokken zelf zitten niet goed vast, maar ik durf de moertjes nog even niet opnieuw vast te draaien daar dat bij mijn andere fiets tot een afgebroken bout heeft geleid.

    Ik heb inmiddels een stel knappe (Vredestein) handvatten op het stuur gezet.
    Binnenkort vervang ik het voorwieldoor een 28 X1.75 exemplaar, ik heb nog een andere transportfiets, welke ik voor reserve onderdelen zal gaan gebruiken omdat het een gewoon herenframe betreft waar ooit door een prutser een extra stang in het frame is gezet.
    Alle andere onderdelen van die fiets zijn wel echte transport-delen, tot op de vork aan toe.
    Op die fiets zit ook een Roelewiel kettingscherm, die waarschijnlijk ook op mijn laatste schat gemonteerd zal worden.

    Een mooi testritje heb ik ook al in gedachten als ik binnenkort klaar ben, een weekje rond het IJsselmeer lijkt mij de ultieme uitdaging!

    groetjes, Herald

  4. Héé Herald,
    Goed bezig man! Vooral dat rondje IJsselmeer.
    Als je daar leuke stukken in de route tegenkomt zou het leuk zijn als je dat een beetje documenteert. Altijd leuk om te lezen en misschien goed om mee te nemen voor De Grootte Transportfietstoer.
    Wij zijn dit jaar al een keer langs de kust omhoog gefietst van Hoek van Holland naar Den Helder.
    Was megagoed!
    http://www.transportfiets.net/2012/05/01/langs-de-kust-in-april/
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  5. Mooie fiets, Herald, vooral dat voorspatbord met die extra steun naar boven. Dat heb ik nog nooit gezien en vind het heel bijzonder.
    Groeten Peer

    1. Hoi Peer,

      Veel transportfietsen hebben een spatbord dat aan de voorkant langer is waardoor een extra steun nodig is. Het langere spatbord is nodig omdat anders de bagage (bijvoorbeeld een mooie rieten mand) natgespetterd wordt tijdens een rit in de regen.
      Alle 3 mijn transporterss hebben zo’n verlengd spatbord.

      groetjes, Herald

    2. Hoi Peer,

      Een langer naar voren lopend spatbord is voor mij niets ongewoons, alle 3 mijn transportfietsen hebben het. En ik zie het heel vaak op andere fietsen ook.
      Daarmee voorkom je het natspatten van de bagage tijdens het rijden door de regen,

  6. Hoi Herald,
    Maak eens een duidelijke foto van het framenummer op de zadellug, ik heb een vermoeden wat het merk zou kunnen zijn.

    Groeten,
    Herbert

    1. Hoi Herbert,

      Ik zal proberen er een (macro) foto van te maken, maar mij is al duidelijk dat het om een 4 cijferig nummer gaat de eerste 3 zijn zeker, er staat duidelijk 770 en er achter het bovenkantje van wat een 5 zou kunnen zijn. Meer cijfers zijn op het frame zoals het er nu uitziet niet te vinden.
      Voordat de fiets in mijn woonplaats terecht kwam werd er in Amsterdam op rondgereden.

      Overigens rijdt hij vanavond weer op 2 echte transportwielen en monteer ik er ook een mooie standaard voor onder het voorwiel op!

      1. Hoi Herald
        Heb jij een schets met maten voor de voordrager.
        Heb zelf 10 transsporters maar niet een met voordrager
        Dan wil ik er een paar maken voor een paar fietsen
        groet gert

        1. Hoi Gert,

          Ik heb geen schets met de maten en het lijkt me ook een behoorlijk karwei om zelf zo’n voordrager te maken.
          Ik denk dat het minder werk is om op marktplaats te gaan zoeken, of zelf een advertentie te zetten om er een aantal te bemachtigen.

          ’t mannetje in Haarlem maakt replica’s van het meest voorkomende model namelijk die van Roelewiel. Ik heb ook zo’n replica op 1 van mijn transporters, maar je betaald er ruim 200 euro voor.

          Maar dan heb je ook wel een rek waarop je een olifant kunt vervoeren!…

          Groetjes, Herald

          1. Hoi Herald
            Sorry ik bedoel de standaard.(onder voorwiel)
            Rekken heb ik zelf ook wel eens gemaakt.voor gazelle fietsen.
            groet gert

    2. Hoi Herbert,

      Ik heb een komborstel in de boormachine gezet en het framenummer goed schoongemaakt.
      Er staat overduidelijk 7705 en ik kan geen verdere cijfers of letters ontdekken.
      Mocht jij kunnen vertellen om wat voor fabrikaat fiets het gaat, ik hoor het graag!

      Groetjes, Herald

      1. Hoi Herald,

        Alleen het nummer is niet voldoende, ik moet er echt een scherpe foto van hebben (vorm van de cijfers etc.), en graag een foto van de trapas vanuit de linkerkant om te kijken hoe de linker cup uitziet en of het echt een BSA-trapas is.

        Groeten,
        Herbert

        1. Hoi Herbert,

          Zodra ik weer eens met mijn fiets in de buurt van een goede camera ben zal ik de foto’s voor je maken!

          Groetjes en geniet van het mooie weer vandaag!

          Herald

          1. Hallo Herald,

            Ik volg transportfiets.net niet dagelijks, er is dus kans dat ik het mis als je foto’s plaatst. Je kunt me beter via mijn website rijwiel.net contacteren en misschien nog even erbij vermelden dat het om deze fiets op transportfiets.net gaat.

            Groeten,
            Herbert

  7. Hoi Gert,

    Ik heb geen schets van de standaard voor onder het voorwiel, maar ik zal eerdaags even een foto plaatsen van het ding, het is een vrij oude standaard die naar voren geklapt moet worden als hij niet gebruikt wordt.

  8. Hierbij de foto’s en reactie van Herald:

    Bij deze 2 foto’s voor Herbert, ter identificatie van mijn transportfiets, één van het nummer (7705) op de zadellug en één van de linkerzijde van de trapas. Ik hoop dat je hiermee wat kunt Herbert!

    Verder 3 foto’s voor Gert, die graag wilde zien hoe mijn voorstandaard er uit ziet zodat hij er eventueel ook 1 kan maken. Als je specifieke details wilt weten hoor ik het wel van je Gert.

    Als laatste nog 1 foto van mijn fiets in huidige staat, toegevoegd zijn: 40 spaaks 47-622 voorwiel, voor- en achterstandaard, koplamp (Peerless), dynamo (nordlicht) en grote bel. De bedrading moet nog even worden aangelegd en dan hoop ik de verlichting werkende te hebben. Voor de zekerheid heb ik altijd een setje LED verlichting bij me.

    Groetjes, Herald

    1. Hoi Herald
      Bedankt voor de fotos van de standaard.
      Dit is een normale achter standaard van een heren of damesfiets.
      Ik ben op zoek naar een gazelle transport voor standaard.Is er niemand hier op dit forum die mij aan maten of tekening kan helpen.
      Of iemand die zelf iets in elkaar gelast heeft.wat goed werkt
      groeten Gert

      1. Hoi Gert,

        Dit is geenszins een achterstandaard, en hij kan ook op geen enkele wijze aan de achterzijde worden gemonteerd, daar er een stel speciale rondingen aan zijn gelast, welke om de draagarmen van het voorrek en de voorvork moeten worden geplaatst.
        Ik heb deze ooit aangeschaft als voordrager en dat is het ook, aan de achterkant zou er van alles in de weg zitten.

        Groetjes, Herald

  9. Hallo Herald,

    Dat zijn duidelijke foto’s, bedankt. Mijn oorspronkelijk idee valt in duigen – het is geen Magneet. Maar ik kan hem ergens anders thuisbrengen. Kijk eens op deze inofficiële pagina op mijn website:
    http://www.rijwiel.net/geheim/antilope.htm
    Lees vooral het stuk over de trapas. De trekbouten en de extreem smalle borgmoer zijn identiek. Loopt bij jou ook de zaagsleuf voor de trekbouten helemaal door, zoals op de foto te zien?
    De Antilope had geen framenummer, de Geburo wel. 4 cijfers net als jouw fiets, en ook de vorm van de cijfers komt overeen, alleen staat het nummer aan de andere kant van de zadellug. Ik ken nog twee Geburo-fietsen, eentje met een 4-cijferig nummer en een met nr. 10xxx, beide ingeslagen onder de trapas en beide fietsen jaren ’50 of ouder. Al met al denk ik dat jouw fiets een Geburo zou kunnen zijn of anders in ieder geval een grossiersfiets die uit dezelfde framebouwerij komt als de mij bekende Geburo(s). Zeker als je dat van de zaagsleuf kunt bevestigen.

    Overigens moet er wel een ongelofelijke beunhaas met de trapas van jouw fiets bezig geweest zijn. De hamerslag op de borgmoer is al een indicatie, en hoe krijg je het toch voor elkaar om bij een BSA-trapas (die dus een gehardstalen as heeft) de crank vast te moeten lassen? Of er was alleen de crankspie stuk (die vervang je dan toch i.p.v. het lasapparaat te pakken?) of de crank (spiegat) was mee uitgelubberd, en dan moet je het wel lang hebben volgehouden met een losse spie tot de zaak zo afgebeuld was. Tjongejongejonge.

    1. Hoi Herbert,

      De sleuf loopt inderdaad helemaal door. Onder de trapas staat bij mijn fiets alleen het nummer 201.
      Het is mij ook een raadsel waarom de crank is vast gelast, voorlopig blijf ik er wel mee doorfietsen.

      Mijn plan is om de fiets komende winter helemaal te demonteren, ontroesten en toch maar opnieuw in de lak te zetten.

      Bedankt voor de info!

      Groetjes, Herald

    1. Hoi Jeroen,

      Het metaal is inderdaad er dun, op mijn andere transportfiets zit een Roelewiel rek, en dat is volgens mij van zeker 2 mm metaal gemaakt.

      Ik zag in het artikel over jou fiets inderdaad al dat het rekje hetzelfde is.
      Bij mij zijn er allemaal gaten in geboord, alsof er ooit nog van alles aan is gemonteerd.

      Groetjes, Herald

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *