De Empo van Rob

Hallo ik ben Rob en gek op het betere zwaardere frame/fiets materialen.

Nu heb ik een opknapper gekocht en heb alles kunnen doen behalve dat het deel van het crankstel met kettingblad (voor zware transportketting) te ruim op de trapas valt, deze is volgens mij “uitgelubberd” (te lang doorgefietst met losse spie).

Ik zoek dus een crank met spie en kettingblad voor asdiameter 17.3 mm en lengte 18 cm (hart op hart). Alle moderne crankstellen die ik heb passen niet (te krap) op de as. Mocht u een tip hebben hoor ik het graag!,

Mocht u een tip hebben hoor ik het graag!, Rob

4 gedachten aan “De Empo van Rob”

  1. Hoi Rob,
    Het lijkt wel of er flink aan gesleuteld is en het eerste wat opvalt is dat het een frame is voor 28″ wielen. De wielen die er nu in zitten zijn te eigenlijk te klein maar dat wil niet zeggen dat je er niet mee kan fietsen natuurlijk.
    De crank is waarschijnlijk vervangen door een exemplaar met een gat van 18mm. Het ziet er niet naar uit dat het uitgelubberd is.
    Er zijn in het verleden verschillende maten voor trapassen geweest.
    De kleinste is voor toerfietsen met 16mm maar die vind je af en toe ook wel op transportfietsen met een “BSA trapas”.
    De volgorde is 16mm, 17mm, 17,3mm en 18mm.
    Het zou wel eens kunnen zijn dat jou crank nog in goede conditie is en ik zou hem dan ook proberen te ruilen voor iemand die er een heeft voor 17,3mm
    Er bestaat wel verschil in lengtes voor crancks maar door de bank genomen is het redelijk standaard.
    Is je linker cranck net zo lang? En ziet ie er hetzelfde uit als de rechter?
    Als die wel goed past is ie misschien wel origineel maar dan kan het zijn dat ie er anders uitziet.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Beste Charles,

      Allereerst bedankt voor de uitgebreide uitleg. Ok ja de cranks horen echt bij elkaar en de andere past ook goed en zijn beide even lang. Dus volgens u het beste als ik iemand vind die een niet uitgelubberde van 17.3 mm heeft. Bedankt en ik ga ook eens te rade bij Gerritsen van m-gineering. Groetjes, Rob

      1. Beste Rob,

        Er zijn verschillende mogelijkheden om de crank weer passend te krijgen.

        Een ervan is eerst het asgat in de crank verder vergroten, opdat er b.v. een messing busje van redelijke wanddikte (0,5mm) in geplaatst kan worden.
        Het secuur vergroten van het asgat kan gedaan worden met een verstelbare ruimer (stapje voor stapje iets groter, hetgeen dan tot op een fractie van een millimeter mogelijk is ).
        Om in het te plaatsen busje ruimte te creëren voor de spie, kan er natuurlijk een deel uitgevijld worden, maar een andere mogelijkheid die me zojuist te binnen schiet, is bijvoorbeeld het in de lengterichting van het busje wegzagen van circa 25% van de omtrek, waardoor er een soort klembus ontstaat – die er dus ingetikt kan worden met een houten hamer. In plaats van solderen dus.

        Bijkomend voordeel van het gebruik van een verstelbare handruimer ten opzichte van een boormachine, is dat de ruimer er in zijn geheel doorgestoken kan worden alvorens te gaan verspanen, terwijl een boor in feite zijn weg nog moet zoeken van A tot Z. Een ruimer geleidt zichzelf dus, waardoor er zo goed als geen afwijkingen kunnen optreden. Het busje zelf, zal op dezelfde wijze passend gemaakt kunnen worden voor de bracketas.

        Gebruik van voldoende smeermiddel tijdens het handmatig verspanen, zal het vastlopen van de ruimer kunnen voorkomen. Wees bovendien zuinig met het opdraaien van de diameter.
        Denk maar aan het spreekwoord `Een draadje per dag is een hemdmouw in `t jaar`.
        Dus neem je tijd.

        Mvg
        Menno

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *