Hulp bij restaureren van een bakfiets

Hallo,

Ik heb een oude bakfiets gekocht (vermoedelijk een gazelle) en ben reeds begonnen met restauratie. Ik heb er al een andere vooras in gezet en heb nog een aantal andere klusjes te doen (scheve bladveer, speling in lagers etc.) Ik heb geen ervaring met het restaureren maar de liefde voor mijn driewieler wel al te pakken. Hebben jullie tips? Ik zou graag ervaringen delen want ik kom aardig wat problemen tegen. Hoe kom je aan onderdelen? hoe plaats je sommige onderdelen? hoe kom ik aan evt. documentatie? enz.

Hoop dat jullie me op weg kunnen helpen


Groeten Martijn Assen

8 gedachten aan “Hulp bij restaureren van een bakfiets”

  1. welkom bij de club.
    de onderdelenmarkt voor transportfietsen is net geweest, maar in vianen is 12 november een oudefietsenbeurs, waar je naast onderdelen ook een heleboel experts ontmoet, die je alles over oude fietsen kunnen vertellen. neem je bakfiets mee!

  2. Bedankt Michael,
    Ik ben bang dat ik 12 nov. niet kan komen. Ik heb dan een open dag in mijn werkplaats. De bakfiets meenemen is ook wat lastig qua vervoer.
    Ik zou een volgende keer wel de onderdelen mee kunnen nemen.

    Ik woon in Zwolle en ben benieuwd of jullie wellicht in deze omgeving adresjes weten waar ze onderdelen hebben. Een paar jaar geleden schijnen hier nog meerdere liefhebbers en/of fietsenwinkels te zijn geweest. Ik vraag me af; “Waar zijn ze nu?”

  3. Hoi, Martijn
    Bij specifieke problemen kan je hier natuurlijk altijd een bericht plaatsen eventueel voorzien van detailfoto’s. Dan kunnen de bezoekers van het forum je misschien helpen. Onderdelen zoeken is vaak een speurtocht bij bejaarde fietsenmakers, marktplaats, oldtimerbeurzen e.d. En natuurlijk rondvragen bij iedereen die maar iets heeft met oude fietsen. Ik heb zelf een “Gazelle Transport driewielers, met en zonder hulpmotor” folder. Deze is ongedateerd, maar waarschijnlijk uit de jaren vijftig. Ik heb hem gescanned , dus ik kan hem eventueel met een paar mails naar je sturen.
    Gr. Erwin

    1. Nog een reactie heel fijn; Bedankt Erwin!

      De folder ben ik wel heel nieuwsgierig naar. Is dat trouwens de manier waarop je een bakfiets officieel noemt? een: transport driewieler?

      Ik ben idd zo gezegd “op zoek naar bejaarde fietsenmakers”.

      2 problemen waar ik nu mee zit is het feit dat ik een “nieuwe” as in het (tja hoe noem je het?) knikpunt heb geplaatst en er (naar mijn idee) nog veel te veel speling in zit.
      Bij het plaatsen van de kogels in de lagers merkte ik dat de laatste kogel niet helemaal tussen zijn collega’s in het gelid zakte.
      (Ik ben er daarop vanuit gegaan dat de gene van wie ik de as (en de lagers) gekocht heb voor de zekerheid een extra kogel bijgeleverd heeft.)
      Is het de bedoeling dat er ‘veel’ ruimte tussen de kogels in het lager zit? heb ik de verkeerde maat kogels? of moeten ze in het gelid geperst worden bij het aandraaien van de moeren?

      Best veel vragen over 1 kogeltje van slechts 7mm.

      Het andere punt heeft betrekking op het achterspatbord.
      het spatbord (van 8,5 cm breed) is heel erg gedeukt en geknikt net als de bevestigingsbeugel. Ik heb het spatbord verwijderd en zou een nieuwe/andere willen plaatsen maar weet niet of de beugel((s) (er zat er (nog) maar 1 aan.) ook nog te krijgen zijn.

      Mijn driewieler is verre van origineel en slecht onderhouden, de bak was gemaakt van underlayment en pallethout, voor mij een gruwel als meubelmaker zijnde.
      Heb de fiets dan ook met genoegen als eerste van die bak ontdaan. Binnenkort wat foto’s.

      Gr. Martijn

      1. Hoi, Martijn
        Ik denk dat iedere fabrikant zijn eigen draai aan de naam van de bakfiets gaf. Misschien heten ze in de verkeerswetgeving wel zo.
        Als de laatste kogel er niet helemaal tussen past, mag je hem niet forceren. Dat is dé manier om je lager in no time om zeep te helpen.
        Men zegt wel eens; helemaal vol met kogels, min één. Als je de cup vult met kogels en er is nog wat ruimte over (minder als één kogel) is het de juiste hoeveelheid. Voor de juiste kogels moet je kijken wat er origineel in zat. De juiste diameter van de kogels is erg belangrijk. Bij de verkeerde maat kan je de cups en conen van je lager vrij snel om zeep helpen. Je kan dan ook de speling er ook niet goed uithalen. Bij fietsen worden de kogeldiameters trouwens in inches gemeten ( b.v. 5/16″ , 1/4″, 3/16″, 5/32″ etc.).
        Mocht je er geen hebben, een schuifmaat is een erg handig instrument bij het restaureren (wel een met zowel een metrische als een schaalverdeling in inches), je moet namelijk regelmatig diameters opmeten met de nauwkeurigheid van 1/10 millimeter (een 1/4″ kogel is b.v. 6,35 mm en een 5/16″ kogel is 7,94 mm).
        http://www.2college.nl/tech/zodoe/noniuszo.htm (hier staat wat uitleg over het gebruik van een schuifmaat, mocht je er niet mee bekend zijn). Wat betreft de achterspatbord stangen; dat is zoeken of proberen op te knappen. Eventueel proberen na te maken als er niks te vinden is. Je kan het eens proberen bij “Het Mannetje” ( http://www.tmannetje.nl/ ), daar verkopen ze het klassieke model bakfiets. Deze bakfiets wordt trouwens gemaakt door de firma Nijland ( http://www.nijland.com/prod/prod.html ), misschien kunnen die wat leveren. Een ander adres wat je kan proberen is “Nostalgie Oirschot” ( http://www.nostalgie-oirschot.nl/ ). Deze laatste is gespecialiseerd in oude fietsen.
        Vraag even aan Bas (transportfiets.net) of hij mij jouw mailadres kan doorgeven, dan stuur ik die Gazelle folder naar je toe. De scans (JPG) zijn gemiddeld 5 tot 6 Mb per pagina, dus ik zal waarschijnlijk maar één pagina per mail kunnen opsturen. Ik kan ze eventueel verkleinen, maar nu kan je de afbeeldingen nog goed vergroten om te bekijken.
        Gr. Erwin

        1. Hallo Erwin , even een andere vraag weet jij misschien met wat voor een moer de wielen worden vast gezet. Het is voor zover ik weet een linkse draad.
          Groeten Roy

  4. hallo Martijn,

    ik ben zelf ook bezig met de restauratie van een phoenix bakfiets. de foto’s staan nog wel op deze site, helaas ligt het allemaal op een laag pitje vanwege de scheiding, maar het verrot niet. het zoeken naar onderdelen vergt veel geduld en creativiteit. internet is hierbij een onmisbaar instrument. en vaak moet je ook buiten de gebruikelijke paden zoeken. ik vind dat zelf een van de mooiste dingen van het restaureren van dergelijke fietsen. veel van het materiaal wat voor bakfietsen en ook voor transportfietsen wordt gebruikt is soms ook bij (oude) bromfiets verzamelaars te vinden. dat van die kogellager zal wel kloppen, vol, min één. bakfietsen hebben voor het achterste spatbord twee keer een beugel, waarvan eentje vaak met een greep om de fiets om te zetten. het materiaal waar de spatbord van gemaakt is leent zich vaak goed om te bewerken, je kunt het zonder probleem lassen en uitdeuken. het is dikker dan een regulier fiets spatbord. gelukkig hebben we deze site met de nodige kennis en kunde. en marktplaats voor de onderdelen…..
    succes,

    Anne de Jager

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *