Follow-up Fongers 1934

Beste liefhebbers,

Zoals beloofd het eindresultaat van de Fongers Transport (TR-57) uit 1934.
De “restauratie” is beperkt gebleven tot een paar geverfde stangetjes, opnieuw gespaakte wielen, n.o.s. Vredestein ballon-banden, service beurt voor de naven een gerenoveerd zadel, eikenhouten inleg (naar het origineel), jaren 30 verlichting, 12 cm blokpedalen en het frame is behandeld met poetsolie.
De bel is trouwens van Lucas.
Ik ben erg tevreden over het resultaat.. En.. hij fietst heerlijk, ook belangerijk..

Gr,

Isa

9 gedachten aan “Follow-up Fongers 1934”

 1. Hoi Isa.
  Wat een fantastisch resultaat. Mijn complimenten.Ik denk dat je iets héél zeldzaams in handen hebt. Want Fongers transportfietsen ben ik nog niet vaak tegen gekomen.
  Groeten,
  Roeland.

 2. Prachtige fiets!!
  Ik ben nog nooit een fongers transporter tegen gekomen ,ondangs dat ik er al een flink aantal onderhande heb gehad.
  Wees er maar zuinig op want voor je het weet rijdt het dievengilde op je mooie zeldzame exemplaar!
  Groet Ad

 3. Hoi Isa,
  Erugh mooie fiets. Gefeliciteerd. Mooi in de originele lak en al die transfers. Ben er maar zuinig op want wij zijn niet de enigen die weten dat het een zeldzaam exemplaar is.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 4. Hoi, Isa
  Een heel mooi en zeldzaam exemplaar. Wees er zuinig op. Bij het gemeente Archief van Groningen hebben ze het Fongers fabrieksarchief, als het goed is kan je dat inzien (ik heb dat jaren geleden gedaan). Daar kan je dan je fiets opzoeken in de originele (handgeschreven) boeken. Daar staat dan ook in in welke uitvoering de fiets is geleverd en vaak aan welke Fongers dealer en op welke datum. Trouwens voor als je volledige originaliteit nastreeft; er horen zwarte spaken in. Deze waren zwart gelakt of hadden een chemische zwarting ondergaan. In het Fongers archief heb ik gelezen dat de duurdere modellen zwart gelakte spaken hadden.
  Gr. Erwin

 5. Ik vind die transfer heel mooi { onbreekbare voorvork } zal er wel een zijn met een dikwandige vorkbuis van +_ 3mm dik .
  Wat me opvalt en dat is tevens m,n vraag is de bevestiging van de spatbord stangen ,is dat orgineel en hoe zijn die bevestigt ? .

 6. Beste allen,

  Bedank voor jullie reacties, ik zal er erg zuinig op zijn…
  @Erwin: ik zit er inderdaad ook aan te denken om de spaken een wat oudere “look” te geven. Wellicht een goed idee om -wat je zegt- het Fongers archief te raadplegen om na te gaan wat origineel is.
  @Marcel: de spatbordstangen zien er op archief afbeeldingen uit die tijd anders uit. Ook dit zou je wellicht kunnen nagaan in het Fongers archief. Ik vermoed echter dat het niet origineel is. Het is wel een bijzondere constructie, zal er eens een foto van maken..

  Gr

 7. Heb hier de geïllustreerde prijscourant van 1937 voor me liggen en de spatbordstangen van model TR zijn indentiek aan de mijne, origineel dus.. Verder staat er vermeld dat er desgewenst een verchroomd of zwart gelakt stuur verkrijgbaar is.

  Gr

  1. Hoi, Isa
   Ik heb hier de 1936 catalogus van de afdeling “Toebehooren” van Fongers en ze leveren verzinkte en zwart gelakte spaken. Ik heb zelf van de nodige Fietsmerken van deze catalogi, maar Fongers is volgens mij de enige vooroorlogse die verzinkte spaken heeft. Spaak 12 is er alleen verzinkt, spaak 13 en 14 zijn er als zwart gelakt en verzinkt. De zwart gelakte zijn de duurdere. Ik ben op Fongersfietsen ook gezwarte (vaak aangeduid als “roestvrije”) spaken tegengekomen, maar deze staan niet bij de vervangingsonderdelen. Het is best mogelijk dat wat op de fietsen was gebruikt niet het zelfde was wat voor vervanging werd aangeboden.
   Gr. Erwin

 8. Hallo!

  Even een vraag m.b.t. Owatrol.. Ik wil mijn vernikkelde stuur graag behandelen met dit product. Welk type Owatrol gebruiken jullie voor dergelijke behandelingen? Gewoon de olie?

  Gr, Isa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.