Groeten uit Ameland

Een paar daagjes Ameland.
Vlak voor Pasen is het hier heerlijk rustig.
Geen vervelende toeristen die files veroorzaken op de schelpenpaden, het bedienend personeel is in het begin van het seizoen nog niet moe van al die vervelende klieren en de vriendelijkheid zelve en het eten smáákt na zo’n dag fietsen!
Wat een rotleven!!!
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar

18 gedachten over “Groeten uit Ameland”

 1. Hallo Charles,

  Geweldig goed idee, om met dit weer naar de waddeneilanden te gaan. Ik ben wel benieuwd of jullie met de fietsen in de trein tot Leeuwarden zijn gegaan. Vanaf Leeuwarden naar Holwerd is het nog 20 km fietsen! Wel lekker met de wind in de rug.

  Groeten,

  Tom

  1. Zég!! Meneer Tom!!
   Wat denkt u nou zelf?
   Ik hou van fietsen maar óók van fietsen.
   Natuurlijk zijn we gaan fietsen van Leeuwarden naar Holwerd.
   Het is daar niet zo’n beetje mooi maar verschrikkelijk mooi. Je kunt daar 15km langs de Dokkumer Ee fietsen over een fietspad. Langs het water dus met boerderijtjes met rieten daken, terrasjes waar je thee kunt drinken, voetveren en kleine pontjes om mee over te steken enz. enz. Dan nog 5km door het Friese landschap over paadjes van twee fietsbanden breed. Één groot feest.
   Misschien wel goed genoeg voor een van de volgende Grootte Transportfietstoertjes.
   Oh ja, en de wind komt al dágen uit het oosten dus dat was tegen de wind in trappen van Leeuwarden naar Holwerd op de heenweg.
   We zaten later op het oosten van het eiland dus dat begon iedere dag tegen de wind in. Het Eiland is maar 20km lang dus dat ging nog. En dan weer terug door de duinen en dát was wél met de wind in de rug. Voeten optillen en laten vallen dan kwam je vanzelf weer thuis.
   Alles bij alles echt een aanrader met de aantekening dat je vroeg in het jaar moet zijn. Toen wij vertrokken begon het al vol te lopen en ondanks alle respect voor iedereen blijft het irritant om iedere keer van die slome puffende toeristen aan de kant te bellen.
   En dan vragen ze nog “fietst dat niet zwaar meneer? Zo’n oude fiets?”.
   Nou ja, de eerste vier dagen hebben we nergens last van gehad en toen kregen we een beetje het idee dat het eiland van ons was en dan is het contrast wel erg groot als het ineens Pasen wordt.
   We hebben een paar fijne dagen en geluk met het weer gehad.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

   1. Hallo Charles,

    Ja het is daar in het Noorden fantastisch mooi. Als je daar nog eens een tocht wilt organiseren doe ik zeker mee!
    Eind mei ga ik trouwens wadlopen van Holwerd naar Ameland, dus dan kan ik al dat moois zelf gaan aanschouwen.

    Groeten,

    Tom

    1. Hoi Tom,
     Daar ben ik ook al eens naar toe gelopen. Ik kan je wel de goede raad geven om een paar hoge gimpen te kopen die niet te duur zijn omdat je ze na een waddentocht meteen weer weg kan gooien.
     Ze moeten hoog zijn omdat ze anders door de modder van je voeten “gezogen” worden.
     En wat die transportfietstocht betreft gaat dat nog wel een keer gebeuren.
     Groetjes van mij,
     Charles Waagenaar

 2. Nog even tussendoor.
  Ik zag net dat mijn fietsketting op knappen staat.
  Wie heeft er nog ene mooie liggen? Wel een brede en geen brommer exemplaar.

  1. Hoezo geen brommer exemplaar ? Die zijn steviger (zolang je geen goedkope verre oosten product neemt) en beter verkrijgbaar. Op de site hier stond ook een Eysink folder en daar hadden de goedkope transportfietsen een brede ketting en de duurdere uitvoering had een lichte motorketting. Iemand hier op de site schreef ook eens dat hij last had dat zijn (nieuwe) ketting kraakte bij het fietsen, heeft toen een bromfiets ketting gemonteerd en had toen geen last meer. Die brede fietskettingen zijn soms net niet breed genoeg voor onze dikke kettingwielen. Die zijn in het algemeen gemaakt voor een maat die tussen een gewone fiets en transportfiets in zit. Onze transportfietsen zijn alles behalve subtiel en dan wil je er een subtielere ketting op ??
   Gr. Erwin

   1. P.S. Bromfiets kettingen heb je ook in verschillende breedtes. Je moet wel 1/2″ x 3/16″ hebben en niet 1/2″ x 1/4″ of 1/2″ x 5/16″.
    Is er trouwens iemand die weet waar je die ouderwetse blikken met kettingvet nog kan krijgen wat je moet verwarmen ? De rijwiel groothandels leveren alleen nog spuitbussen of ketting olie.
    Gr. Erwin

 3. Ho Huib,
  Ik ben het met Erwin eens dat je beter geen “slanke Aziatische” aan de haak kunt slaan. Ik wil niet discrimineren maar ik ben ook een keer de fout in gegaan met deze ketting.
  http://www.q-parts.nl/catalog/product_info.php?cPath=375_321&products_id=3239&osCsid=d0f284484a9b1bf548c3860362a410aa
  Daar heb ik toen het volgende over geschreven.
  http://www.transportfiets.net/2009/12/09/transportfietsketting/
  Het is de beste bagger die ik ooit heb gekocht. Na een paar dagen fietsen was de ketting al zo versleten dat ie van het achtertandwiel afliep omdat ie begon te torderen. De ketting stond niet te slap.
  Daar heb ik van geleerd dat het er misschien wel leuk uitziet maar het werkt niet.
  Ik heb toen een partijtje NOS van Wippermann gevonden en daar komt geen geluid uit en mij hoor je er ook niet over. Diegene waar Erwin het over heeft overigens ook niet meer. Die heeft er meteen twee gekocht.
  Ik heb de oude nog liggen maar nieuw zijn ze ook nog te koop. Je moet ze wel even inkorten naar 112 schakels maar met een kettinpons is dat een fluitje van een cent.
  http://www.kreidlercncparts.com/Webshop/Kreidler-Onderdelen/Ketingen-Tandwielen/Wipperman-ketting-1/2-x-3/16/prod_137.html
  Er zijn ook nog Wippermann kettingen van 1/2×1/4 en die doen het ook uitstekend. Daar heb ik ook al mee gefietst en dat gaat ook goed.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Als je in Amsterdam iemand ziet fietsen met een Mac Bike bordje voorop, houd afstand. Dat zijn vrijwel zeker toeristen. Zwabberen over de weg, kijken overal behalve naar voren en hebben weinig tot geen ervaring met terugtrap remmen. Met een grote boog omheen fietsen vanwege kans op onverwachte bewegingen. Dit geldt trouwens ook voor de groepen die je soms tegenkomt op gele fietsen en beach cruisers.
   Gr. Erwin

   1. Hoi Erwin en Ronald,
    Amsterdam die mooie stad is gebouwd op palen. Al wie die palen weggehaald, wie zal dat betalen?
    Maar hopen dat ze tegen die tijd een soort ZOAB voor toeristen hebben uitgevonden. Nou maar hopen dat het niet verstopt raakt de 15e.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

 4. en alles wat vrij rond loopt…verbazen zich de hele tijd over al die gezellige belgeluidjes zonder zich te beseffen dat die voor hen zijn bedoeld omdat ze zomaar midden op de weg gaan lopen…of stappen terwijl ze al die leuke fietsen willen fotograferen niet op of om kijkend achteruit in jou voorwiel….

  1. Onbekend met het verschijnsel fietspaden, lopen ze met z’n driëen naast elkaar op het fietspad, zich afvragend waarom de stoep hier een donkerrode kleur heeft en er een grafische voorstelling van een fiets opgeschilderd is.
   Gr. Erwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *