Nieuwe fiets

Hallo,

Hierbij stuur ik wat foto’s van mijn nieuwste fiets. Staan helaas geen merken meer op want hij is ooit overgeschilderd maar als ik een beetje rondneus op deze site lijkt het mij om een Magneet fiets te gaan, zeker als ik het voorrek en de montage daarvan bekijk. Ik kan ook geen framenummer vinden, ben wat in de stang onder het zadel aan het schuren geweest maar kom niks tegen. Verder zit in het achterwiel een Favorit naaf, zijn de trappers verchroomd en is de bandenmaat 28 x 1 ¾. Verder valt mij op dat er in het achterspatbord geen gaatje zit voor de montage van een achterlicht, zat deze er toen nog niet op?? De originele dynamo zit er nog wel op denk ik en deze schijnt het ook nog te doen. Verder fietst hij heerlijk, het zadel is wat doorgezeten maar dat heeft ook wel weer iets… De man waarvan ik de fiets kocht vertelde mij dat het een fiets was van de Groninger fietsfabriek De Vrijheid, maar deze fabriek kan ik niks over vinden dus dat zal wel niet kloppen.
Hopelijk heeft iemand nog tips ter identificatie dan hoor ik het graag!

Ik heb ook nog een ouwe bakfiets, daarvan zal ik binnenkort ook wat foto’s mailen!

Groeten Ronald, Midwolda

37 gedachten over “Nieuwe fiets”

 1. Hoi Ronald,
  En wat een mooi zadel! Als het een beetje doorgezeten is kan je de spanschroef aandraaien. Dat gaat erg gemakkelijk bij dit type zadels omdat de bouten waar het dek mee vastzit aan de achter/onderkant niet in de veren zit maar er naast. Als je die losdraait en het dek omhoog kantelt kan het aan de voorkant van de spanschroef afgeschoven worden. Je kunt daar dan makkelijk bij om hem aan te draaien. Die wil wel eens vastzitten dus als je de moeite neemt om het dekje te demonteren gaat het losdraaien makkelijker.
  Mocht het dek niet meer voldoen dan kan je er zo ook een beter dek op zetten.
  Ik zou het onderstel in’t ieder geval altijd in ere houden. Die zijn nog van de “vroeger was alles beter” lichting.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Hoi Ronald

   Ergens op deze site staat volgens mij een soort gelijk rijwiel kan het nog niet zo gauw vinden ,is ook al een tijd geleden , het rek bij deze in combinatie met de vork en balhoofdstel zouden een aanknooppunt moeten zijn .
   Mijn vermoeden gaat richting Magneet ,Maxwell maar de kenners moeten zeker het rek in combinatie met de vork moeten herkennen .

    1. Hoi Ronald,
     Het is grappig om te zien dat het zo’n specifiek kenmerk is dat de balhoofdlug één buis lijkt.
     Is dat nu alleen door Magneet gedaan?
     Dan heb ik een magneet op de werkbank liggen.
     Groetjes van mij,
     Charles Waagenaar

  2. Hoi Ronald,
   Het is me opgevallen dat de dikte van de trapas 16mm is. Omat die meestal dikker zijn is het misschien een aanwijzing over het merk?
   Heb jij die van jou al opgemeten?
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

  1. Hoi Ronald,
   Da zit er in mijn Juncker ook een.
   Ik heb op dit moment een fiets onder handen die dezelfde doorgetrokken balhoofdlug heeft als de jouwe. Er zaten geen wielen meer bij maar voor de rest was ie aardig kompleet en er zit ook zo’n hoog opgebogen stuur op en ik weet ook niet wat voor merk het is. Op de trapas staat Cyrus maar ik weet natuurlijk niet of het de originele is. Het is in’t ieder geval geen BSA maar een Thompson trapas en hij is maar 145 mm lang.

 2. Hoi Roeland,
  Je gaat me toch niet vertellen dat ik een gedemonteerde Fongers zonder wielen op de werkbank heb liggen?!!
  Ik zal er een paar foto’s van maken en naar Bas sturen.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Hoi Charles.
   Ergens op deze site staan foto’s van een Fongers transportfiets met alle details. Wie weet ben je een gelukkig mens met een unieke Fongers transporter. Vraag het anders even aan Jos Rietveld.
   Groeten,
   Roeland.

 3. Hoi Roeland,
  Ik heb het bekeken en er zijn wel overeenkomsten maar bovenste balhoofdlager ziet er toch weer anders uit.
  Bij mijn fiets is dat zeskantig mét “staande schroefdraadwand” waar de klem met bout omheen zit.
  Ik zal er eerst foto’s van maken dan kan iedereen het op zijn gemakt bekijken.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Hoi Charles.
   In de balhoofdlug moet een nummer staan met daarvoor een of twee letters als het een Fongers is. Daar kun je een frame definitief aan herkennen. Onder de zadellug moet eveneens een dergelijke nummer/letter combinatie staan.
   Groeten Roeland.

 4. Maar mijn fiets is dus waarschijnlijk wel een magneet? Heb net de foto’s die Marcel tipte bekeken maar deze fietsen hebben een vaste bevestiging aan het stuur en de mijne zit met een los beugeltje aan het stuur vast dus dat is het ook niet, en het balhoofd is anders!

  Ben al wat aan het schuren geweest voor een framenummer maar zonder resultaat. Zit hij direct onder de zadelpen, thv de bovenste buis?

  Verder zit het stuur ook scheef maar deze zit zo muurvast dat ik er geen beweging in kan krijgen, iemand nog tips daarvoor??

  Gr. Ronald

  1. Hoi Ronald,
   Het gebeurt wel vaker dat een stuur niet meer in beweging is te krijgen.
   Gewoon erg lang op de zelfde plaats blijven zitten en vastgeplakt lijkt het wel.
   Soms is het echt niet meer te doen omdat je er niet bij kan komen met een brander om de zaak heet te stoken.
   Ik heb wel eens het balhoofd los gedraaid en toen de kroon van de voorvork in een bankschroef vastgezet. Als je dan het frame zo hoog mogelijk optilt langs het stuur omhoog dan kan je de binnenbuis van de voorvork een klein beetje beter bereiken met een vlammetje.
   Als je dan wisselend links en rechtsom kracht zet op het stuur dan wil het wel eens loskomen. Je moet dan wel oppassen dat de stuurbuis niet gaat torderen. Ik heb wel eens een stuur gezien waar de buis van afgewrikt was.
   Er staat bij mij een fiets op restaureren te wachten waar het stuur met geen mogelijkheid meer los te krijgen was dus heb ik het lekker laten zitten.
   Het is wel wat onhandig en als het echt uit elkaar zou moeten dan moet de zaag er in en dat vind ik een beetje zonde dus dat doen we maar niet.
   Ik heb wel eens een wrak overgenomen van iemand die dat wel had gedaan. De voorvork komt dan wel los van het frame maar dan zit de buis van het stuur nog steeds in de binnenbuis van de vork. Ik ben toen weken iedere dag een half uurtje met een vijl bezig geweest om het er uit te krijgen. Het stuur is gerepareerd met een buis die in de stuurbuis past als versteviging en weer vast gelast. Het is nu wel een heel sterk stuur geworden maar je ziet er niets meer van.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

  2. Hoi Ronald

   De vorige eigenaar van je stalen ros wilde het stuur hoger hebben getuige de extra beugels om het stuur mischien is daarom het stuur vervangen ? omdat mischien bij het orginele stuur terhoogte van de beugels nokken zitten ,Dit is een mogenlijkheid .

 5. Charles

  Effe een tip je kan ook als dat stuur zo vast zit , de stuur bout wat los draaien de fiets omdraaien en dan via de onderkant van de vork een klap op de klos geven mogenlijk dat die dan wel in beweging komt .

 6. Hoi Marcel,
  Sla je de klos dan niet juist vaster? Waardoor de kracht van de klap niet naar beneden maar zijwaarts in de vorkbuis terecht komt?
  Als ie echt vast zit is het misschien het proberen waard.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. hey Charles

   Heb ook al 3 maal met dat probleem geworsteld ,echter de 3de keer
   kwam een vriend die ook veel sleuteld met het idee probeer het eens zo en toen was het binnen 2 minuten los ! die klos sla je later weer na beneden het helpt op deze manier de boel te laten schrikken gebruik ook de kruipolie en spuit het via de onderkant van de vork in .

    1. Hoi Ronald,
     Ik antwoord maar even voor Marcel. De klos is een taps toelopend stuk ijzer wat in de buis van het stuur zit. Er zit een gat in met schroefdraad waar een lange bout in zit die met zijn kop aan de bovenkant van het stuur te zien is.
     Als je de bout een paar slagen los draait komt ie een beetje omhoog. Dan kan je er met een hamer een klap opgeven. Een stukje hout er tussen zorgt er voor dat er geen beschadigingen ontstaan. Door de klap sla je de klos los zodat die de stuurbuis niet meer in de binnenbuis van de voorvork fixeert en je het stuur los kunt draaien. Als het dan nog vast zit moet je het spatbord losmaken en van onderen met een stevig rondijzer een klap op de klos geven zodat het “schrikt” dan komt ie misschien los.
     Groetjes van mij,
     Charles Waagenaar

     1. Okee, dat schept duidelijkheid. Ik heb het spatbord er al af en ga het morgen meteen proberen! Toch handig he dat internet!!

     2. Ronald

      Niet gaan lopen rammen ! gewoon dus eerst stap 1 via de bovenzijde stuurbout paar slagen los dan een tik opgeven .
      Stuur ondanks alles nog of blijft onwijs vast dan fiets op de kop spatbord los via de onderzijde vork { na inspuiten met kruipolie } met een staaf op de klos met een vuistje een stevige klap geven als het dan goed is ,is het geheel geschrokken en komt er beweging in het stuur .
      Om meer kracht te zetten doe ik het voorwiel tussen m,n benen en probeer dan het stuur te bewegen.
      Alles met beleid ! .

 7. Jaja, ik heb een framenummer gevonden! Links onder het zadel van onder naar boven geschreven. Het nummer is 8347 en dan een soort B maar het kan ook iets anders zijn (een K bijvoorbeeld), in elk geval geen 8 want de linker verticale lijn zegmaar is recht, en bij een 8 zit er een bocht in.

  Iemand een idee over een bouwjaar???

  Ik heb ook wel een foto van het nummer, kan ik die hier ook plaatsen??

  1. Als er een B vóór het frame nummer staat, en het zou een Fongers betreffen, dan is de fiets gemaakt in 1963. Links op de balhoofdlug moet dan een code staan die begint met twee of drie letters en een nummer (wat de framehoogte aangeeft).

   1. Die mogelijke B staat achter het 4 cijferige nummmer dus geen Fongers dan neem ik aan. Kan het balfoofdlug morgen blank maken om te kijken of er tekens in staan, de laklaag is toch niet meer de orginele dus er is weinig te verliezen!

    Balhoofdlug is toch onder het stuur???

    Voor alsnog ga ik nog steeds uit van een Magneet tenzij dat niet klopt met het nummer maar daar heb ik geen documentatie voor.

    1. Fongers gebruikte vanaf een bepaald jaar ook vier en vijf cijferige nummers. Ik heb twee Fongers fietsen met een vier cijferig nummer. Eén uit 1928, die geen letter vóór het nummer heeft, en een uit 1949 met de letter E vóór het vier cijferig nummer. Meer hierover kun je terug vinden op de Fongers site van Jos Rietveld.
     De balhoofdlug is inderdaad de doorgetrokken lug onder het stuur. Als je op de fiets zit tref je het nummer aan op de linkerkant. Als daar geen nummer staat is het geen Fongers.

 8. Geen cijfers op het balhoofd dus geen Fongers. Had dit wel verwacht omdat de mogelijke B achter het framenummer staat.
  Heb het stuur inmiddels een paar keer ingespoten met WD40 dus zaterdag ofzo maar kijken of hij los wil.

  Jammer dat er geen exacte duidelijkheid komt over het merk en bouwjaar!

 9. Het is gelukt, het stuur is los! Had nog stille hoop dat er een jaartal in stond maar helaas, niks te zien. Heb de fiets op de kop gezet en een flinke stoot WD40 bij het stuur in van onder dus. Dat drie dagen lang elke dag herhalen en hij is los!

  Heb ook nog geprobeerd om het zadeldek wat strakker te zetten omdat deze nogal slap is maar was helaas al tot aan het eind opgedraaid dus daar is niks aan te doen.

  De fiets is nu in fietsbare staat zodat hij in september mee kan doen met de Open Monumentendag hier in het dorp (www.monumentendagmidwolda.nl) en dan zien we daarna wel verder als het tot een echte restauratie komt en dan kom ik hopelijk wel achter het merk en bouwjaar.

  Ronald

 10. Hoi Ronald,
  Ik ga het toch ook nog eens proberen met dat stuur wat nog steeds vastzit.
  De fiets is daardoor even in de wacht gezet. Wie weet gaat het nu wel lukken.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 11. Heb ook een oude fiets van ‘de vrijheid’ met lang Brookszadel en met het balhoofdplaatje er nog aan.
  Heb ergens gelezen op het internet dat ‘de vrijheid’ ook iets te maken had met
  ‘Fongers’ of i.d. c.q. overgenomen/samengewerkt heeft met een andere fietsen-
  fabriek uit het noorden des lands.
  Gr. Jos.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *