15 gedachten aan “Hier lôpt alles spaak”

  1. Michael, Charles,

   Dit is inderdaad mijn Maxwell Duplex bakfiets uit 1939. Nieuw op de bandjes, nieuw in de kogeltjes,. Verder is hij compleet en origineel, compleet met deukjes en (behandelde) houtwormgaatjes.

   Hiermee heb ik in Liempde (Nbr) gestaan. Op tweede Paasdag is hier elk jaar de Boeremert. Ik ben o.a lid van Terug in dun ted in Liempde die dit evenement mede organiseert. (zie: http://www.terugindunted.nl )
   En elk jaar op tweede Pinksterdag is hier de Oldtimerdag. Hier gaat het de hele dag om oude auto’s bromfietsen en (wel minder) oude fietsen.

   Mijn huidige activiteit is dus te acteren als Rijwielhersteller anno 1911.
   Dus met bakfiets, oude reparatie-fiets uit 1941, spekbanden, biezentrekkers, vierkant wiel (zie foto), aangepaste werkkleding, NOS spaken en NOS onderdelen, velgen-richtsleutels, antieke kolomboormachine, spatborden-ponstang en (veel) oud en antiek rijwielherstellersgereedschap.

   Om de tijd door te komen dacht ik de eerste keer om wat spaken, velgen en naven mee te nemen om deze daar te gaan vlechten.
   Fout dus.
   Je komt daar gewoon niet aan toe! De bent de hele dag met mensen bezig; praten, uitleggen dat je met een vierkant wiel feilloos vlak kunt rijden (je kunt daar nog in de berm in het zand tekenen….).
   Uitleggen hoe een biezentrekker werkt, een velg uitdeuken maar ook een slag uit een wiel halen van een clubgenoot die met een oude fiets rondrijdt.
   En dit de hele dag door en steeds weer opnieuw hetzelfde verhaal……

   Je hebt het door, hier kan ik uren over doorgaan. Het is een evenement waarvoor ik alles opzij zet, prachtig om zo met mensen en fietsen om te kunnen gaan.

   Trouwens Charles, je reageerde op mijn vragen en foto’s van de onbekende fiets met framenummer E7812 en maakte vorige week de opmerking dat 15 mei wel niet haalbaar zou zijn………maar…
   Vandaag al mee gefietst! Fietst superlicht, zeker vergeleken met mijn (PTT)-fiets. Er moet nog wel iets gedaan worden aan de voor- en achterdrager en is dan klaar.
   Ik heb wel gekozen voor mijn eigen veiligheid en heb een nieuwe voor en achternaaf ingebouwd. De grote en dikke trapas was niet meer te gebruiken en kon ik opvangen door, in de originele cups, een nieuwe bracketas Thompson 40 mm te plaatsen. Hadden ze eerder moeten uitvinden, werkt perfect en alle gewone onderdelen kunnen gebruikt worden.

   Het vervoer is geen eenvoudige zaak, maar als jullie plannen hebben om in de buurt van Vught eens een rit te plannen, kun je er op rekenen dat er een Rijwielhersteller anno 1911 klaar kan staan op een tussenstop!

   Frits.

    1. Herman, kijk uit wat je doet!

     Zo heb ik in het begin ook gedacht, maar ik kan nu al niet meer zonder!

     Prachtig evenement,
     eerste Paasdag is echt een grote nostalgische markt met alles er om heen in kledij en aangepast vwb d uitstraling (zo mag er volstrekt geen plastic zijn/worden verkocht)
     En tweede Pinksterdag is echt voor de voertuigen, van fiets tot auto. Hier vandaan vertrekken de auto’s, motoren en bromfietsen voor een dag-toertocht en komen daarna allemaal weer terug in Liempde voor de afsluiting en de diverse prijsuitreikingen.

     Frits
     (uit Vught)

 1. Hallo Frits,

  Zo’n hoog opgebogen stuur als op jouw transportfiets ken ik van Fongers. Kijk eens of er een modelcode in de balhoofdlug is ingeslagen. Dat is een typisch kenmerk van Fongers. Het framenummer is mogelijk een Fongers-nummer.

  mvrgr,
  Sjoerd

  1. Sjoerd,

   In het stuur staat 247 met hieronder een driehoek met een W of een M, dit laatste even uit mijn hoofd omdat de fiets nu niet in de buurt is…..

   In de staande achtervork staat onderaan aan de linker en rechterpoot een driehoekje met hierin de letter R

   Onder de trapas staat in de lug naar de achtervork een letter B

   In de onderste balhoofdlug staat de letter G

   bedankt voor je hulp,

   Frits.

   1. Hallo Frits,

    Die modelcode van Fongers fietsen staat in de regel aan de linkerzijde in de onderste balhoofdlug. Bij een transportfiets zouden dat de letters TR plus de framehoogte moeten zijn. Meer dus dan alleen een letter G.

    Groeten,
    Sjoerd

 2. n.b de boeremert is een geweldig leuk evenement waar het lijkt of je terug in de tijd van weleer bent , buiten oude fietsen is het erg ook echt brabants gezellig daar en er zijn allerlei ouderwets lekkeren dingen te koop [voor de prijzen van vroeger ] mvr grt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.