Transportfiets met hulpmotor

M.H.

Tot ongeveer 60 jaar geleden heeft mijn inmiddels overleden schoonvader gebruik gemaakt van de transportfiets op bijgaande foto’s. De fiets is destijds op een zolder bewaard gebleven, vroeger gooide men n.l. niets weg en alles moest bewaard worden , misschien kon het nog eens gebruikt worden in de toekomst.

Nu naar 60 jaar rust van het rijwiel ben voornemens de fiets te restaureren maar graag zou ik willen weten of iemand mij meer informatie over de fiets kan geven.

De hulpmotor is helaas niet meer aanwezig , zelf denk ik dat de fiets voorzien is geweest van een Ilo F60R blok

Onder in het frame staan de cijfers 112

Op de trappers lees ik de initialen JRC

Wat wel opvalt is dat het achterwiel kleiner en breder is dan het voorwiel

Vooralsnog kan ik verder geen nummers of naamplaatjes ontdekken

Graag zou ik weten om welk merk fiets het betreft en weet iemand welk motorblok onder deze fiets behoord te zitten

Weet iemand het bouwjaar ?

Alle informatie is van harte welkom

Met vriendelijke groet

Paul Kuster

Oldenzaal

0541-510316

10 gedachten over “Transportfiets met hulpmotor”

 1. Beste Paul.
  Als ik het zo zie lijkt het wel alsof men ooit van een transportfiets en een motor rijwiel, en mogelijk ook nog een gewone fiets, één gemotoriseerde transportfiets heeft samengesteld. Mij is een verhaal bekend van een handige knutselaar die van een afgedankte Peugeot (fiets met hulpmotor) en een transportfiets één rijwiel maakte. Daar zat ook een kleiner achterwiel in gemonteerd dat van de Peugeot af kwam met een groot tandwiel, of poelie, waar de aandrijfriem van het motortje overheen liep. Het geheel dat je laat zien op de foto’s doet me erg daaraan denken. Aan de andere kant lijkt het wel alsof de onderdelen, zoals de ophanging van het motortje en de brandstoftank, speciaal voor deze fiets gemaakt zijn. Je zou met deze fiets naar de Vehicle beurs kunnen gaan met de vraag of iemand iets meer kan vertellen. Daar lopen genoeg freaks rond die beslist meer weten.
  Groeten,
  Roeland.

 2. Hoi Paul,
  Om te beginnen even zeggen wat een prachtig apparaat je daar hebt.
  Het ziet er inderdaad naar uit dat het achterwiel een 26″ wiel is terwijl het een frame is bedoelt voor 28″. Er zijn naven met aan twee kanten tandwielen voor fietsen met hulpmotor gemaakt en het is mijn vermoeden dat er inderdtijd geen zin of geld was om de velg over te spaken dus is het wiel er meteen maar zo in gezet. Het kan ook zijn dat het wiel uit een gemotoriseede bakfiets komt.
  Het voorwiel ziet er uit alsof het uit een toerfiets komt. Is de velg 38mm breed? Dat is een gangbare maat voor een toerfietsvelg en trommelremmen werden niet gemonteerd in transportfietsen.
  Zoals Paul ook al zegt is er in het verleden (en nog steeds natuurlijk) veel afgeknutseld. Daar zijn originele ontwerpen uit voortgekomen en daar zou dit ook wel eens een resultaat van kunnen zijn.
  Maar misschien weten ze bij Vehikel wel meer te vertellen inderdaad.
  Veel succes met de restauratie.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 3. Wat een mooi wrak. Dat zadel, en die worst tank, prachtig.
  Een kleiner achterwiel geeft bij zo’n combinatie als deze voordelen: de balhoofdshoek wordt iets luier en de naloop grote, beiden goed voor betere rechtuit stabiliteit bij hogere snelheden. Zou best kunnen wezen dat ’t daarom maar zo gelaten is.

 4. Prachtig restauratie object, Paul
  Tot in de jaren vijftig was het niks bijzonders om je fiets/transportfiets/bakfiets te motoriseren met een losse hulpmotor. Voor ” Jan de arbeider” was dit vaak het enige wat betaalbaar was. De fiets had je al, die bracht je naar de fietsenmaker en even later had je een gemotoriseerd rijwiel voor een betaalbare prijs. Vooral in het begin van de jaren vijftig was er heel veel keuze uit hulpmotoren. Die Ilo motor zou best wel eens kunnen zijn gezien de ophang punten. Dat is een 60 cc motor uit de jaren dertig, misschien kun je hierover informatie krijgen bij de VMC (Veteraan Motoren Club). Daar is veel “know how” op dit gebied. Die trommelrem is er waarschijnlijk ingezet omdat het voor fietsen met hulpmotor in de jaren vijftig verplicht werd om twee remmen te hebben. Zo te zien is het een Sturmey Archer trommelrem, bij deze staat op de trommel het bouwjaar ingeslagen (b.v. 08 52 voor augustus 1952). JRC is trouwens de fabrikant van de pedalen, en heeft geen betrekking op het merk van de fiets. Het getal onder de trapas is waarschijnlijk het het nummer van de gietmal waarmee de lug is gemaakt. Framenummers zijn altijd ingeslagen en niet alle fietsen hebben een framenummer (in het algemeen zijn dat producten van de plaatselijke fietsenmaker). Mocht je van plan zijn hem weer gemotoriseerd te maken, hou er rekening mee dat de RDW een merk en framenummer wil hebben. Als er geen nummer aanwezig is doen zij dat en dat kost natuurlijk geld. Met andere woorden; zelf een nummer inslaan en zorgen dat het er oud/origineel uitziet. Eventueel zelf een merk (b.v. een fietsenmaker die in de jaren dertig bestond) verzinnen en voor de keuring op het frame schilderen. (Dit werd ook veel gedaan toen alle bromfietsen op kenteken gezet moesten worden en men had een onbekende fiets met hulpmotor).
  Gr. Erwin

 5. Wat een mooi ding! eigelijk is het zonde om er wat aan te doen,het is gewoon een knutsel kunstwerk!!!! geweldig gewoon zo als dit ooit gemoteriseerd is geweest.
  Groet Ad

 6. Bedankt voor de positieve reacties en tips, het maakt er alles niet eenvoudiger op, óude foto’s heb ik helaas niet , de breedte van de velg voor is 44mm achter 60 mm spatbordbreedte 75mm kortom of een en ander bij elkaar gezocht cq omgebouwd of toch nog iets origineels. De zoektocht gaat verder . verbaasd mij overigens dat zo’n brede achtervelg in de achtervork past indien het een normale transportfiets zou zijn geweest. “creatief waren de fietsenmakers vroeger zeker”

 7. Hallo Paul,

  De voorste steun die voor de hulpmotor gebruikt is, is onmiskenbaar van een ILO F60H. De ILO F60R had andere steunen, maar is qua motor gelijk met de F60H. De achterste steun en tank lijken eigenbouw te zijn.
  Deze motortjes werden in de jaren ’30 verkocht in combinatie met een verzwaard 26” rijwiel, bijvoorbeeld door Juncker, Gazelle en Burgers. Het is dus goed mogelijk dat jouw opa het achterwiel en de motor van zo’n combinatie gebruikt heeft om in zijn transportfiets te bouwen. Het grote tandwiel in het achterwiel hoort bij een 26” wiel 60 tanden te hebben en bij een 28” wiel 70 tanden en zit meestal geschroefd op de naaf.
  Het zadel is een KLM zadel en werd vooral toegepast op hulpmotorrijwielen.
  Persoonlijk zou ik de fiets ook niet restaureren, maar technisch in orde maken, goed poetsen en in de olie zetten. Kost minder, ziet er veel authentieker uit en je hebt er net zo veel plezier van. Immers toen je opa het geheel ombouwde was het waarschijnlijk ook niet nieuw en het is toch al een samenraapsel (met alle respect). Ik kan je eventueel wel aan een motortje helpen.

  Joost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *