Koplamp Gazelle eind jaren ’40

Beste Transportfiets liefhebbers,

Ik ben op zoek naar een koplamp van Gazelle transportfiets eind jaren 40. Maar weet niet hoe deze eruit ziet. Helemaal zwart, zwart met chroom?

Misschien weet iemand welke merk, of misschien zijn ze merkloos? Zou iemand een foto kunnen plaatsen van een originele koplamp met bevestigingsmateriaal.

Alvast hartelijk dank,

Gerwin

3 gedachten aan “Koplamp Gazelle eind jaren ’40”

  1. Hoi Gerwin,

    Maak je geen zorgen om de originaliteit van de koplamp, zolang het er een is uit de juiste periode. Tot in de jaren vijftig werden fietsen zonder verlichting geleverd. Alleen een achterlicht zat er (wettelijk verplicht) op. De eigenaar kon er een lamp en dynamo op zetten die hij toevallig nog had liggen, of nieuwe uitzoeken bij de fietsenmaker. Een goede kans dat een Gazelle dealer dan een Elga lamp adviseerde (Elga was het eigen verlichtings-merk van Gazelle), maar de keuze lag bij de klant.

    Groeten,
    Sjoerd

  2. Hoi Erwin,
    Alles wat ik er van meen te weten is dat dat er ARKO dynamo’s bestaan die werden gemonteerd door Gazelle. Daar moest dan wel extra en flink voor betaald worden en dat was, zoals Sjoerd ook al aangeeft de keus van de klant zelf. De naam ARKO is gevormd door de eerste twee letters van de namen van de oprichters van Gazelle en dat zijn Arentzen en Kölling. Zij gaven aan de Balako fabriek, die de dynamo’s maakten de opdracht om hun eigen naam er in te slaan.
    Ik heb er ook wel eens vragen over gesteld. Bijvoorbeeld of er koplampen waren van ARKO maar daar heeft nog nooit iemand van gehoord.
    Verder werden er later wel lichtinstallaties van het Zwitserse Lucifer of VT gemonteerd. Philips was ook niet ongebruikelijk maar meer voor toerfietsen.
    Doe dus maar wat Sjoerd zegt en gedraag je als een klant uit de jaren 40 die zijn eigen keus maakte. Als het maar uit de zelfde periode komt.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Beste Sjoerd en Charles,

      Bedankt voor jullie uiteenzetting, ik waan me terug in de jaren 40 en ga een mooie oude koplamp zoeken op marktplaats!

      Groetjes,

      Gerwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *