Onthulling van Hommage aan de Middenstand

Zaterdag is de replica van het gestolen standbeeld van de transportfiets met slagersjongen in Megen herplaatst.
Charles was ter plaatse en heeft een fotoreportage gemaakt.

Jac van Someren†, beeldhouwer met links van hem Jan Voet, model van het eerste beeld.

Het model voor het nieuwe standbeeld. Hij reed voor de stoet uit.

Voorbereiding van de onthulling. Links Kees van de Wiel, voorzitter van de heemkundekring van Megen en rechts de maker van het nieuwe beeld, Jur Srelitski. De heemkundekring gaf opdracht voor de herplaatsing en heeft geld ingezameld.

De daadwerkelijke onthulling die werd uitgevoerd door de dochters van Jac van Someren.

De speech van Jur Srelitski.

Volgend jaar wordt Megen opgenomen in Charles jaarlijkse transportfietstocht!

5 gedachten over “Onthulling van Hommage aan de Middenstand”

 1. Dit is de tekst van het krantenbericht uit de vitrine:

  Slagersknecht met en artistiek hart

  Megen/Waalre
  Megen rouwt stilletjes om beeldend kunstenaar Jac van Someren. De oud-Megenaar kwam woensdag 12 juli in zijn Woonplaats Waalre bij een verkeersongeval om het leven.
  Hij is maandag gecremeerd.

  Door Dennis van den Berg

  Jac van Someren werd geboren in Megen als zoon van een slager.
  In zijn jonge jaren werkte van Someren als slagersknecht in het stadje aan de Maas. Later verhuisde hij naar Waalre.
  Maar hij was en bleef met hart en ziel Megenaar, zegt Kees van de Wiel, de voorzitter van de Heemkundekring Megen. Haren en de Macharen had de laatste jaren frequent contact met Van Someren. Vanwege zijn beelden, maar ook vanwege zijn grote rol in het ondergrondse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft ons veel verteld over die tijd. Ik had hm nog een aantal vragen willen stellen, maar daarvoor is het nu helaas te laat.

  Muze
  Langzaam maar zeker kreeg de muze vat op Jac van Someren, de slagersknecht met het artistieke hart. Hij zei de slagerij vaarwel voltooide zijn opleiding aan de kunstacademie in Eindhoven en ging aan het werk als docent keramiek.
  Vanaf 1983 was hij zelfstandig kunstenaar. Hij begon met eenvoudige klassieke beelden. Zijn huis en tuin veranderden door de jaren heen in een groot atelier vertelt buurman Ad van der Eeden. Hij kwam vaak bij zijn buurman over de vloer. Op de fatale ochtend kwam van der Eeden langs de plaats van het ongeval gefietst ik kon niet goed zien wat er was gebeurd maar ik had een angstig voorgevoel. Toen ik thuiskwam ben ik gelijk naar zijn huis gelopen Toen ik hem daar niet trof en zag dat zijn iets weg was , wist ik het zeker Jac komt niet meer terug.

  Bevriend
  In van Somerens geboorteplaats staan sinds 2003 twee kunstwerken van zijn hand.
  Van Someren modelleerde het beeld “de bakfiets” naar Jan Voet, de voormalige bakkersknecht uit Megen. De twee waren goed bevriend. In het beeld zit een grapje verwerkt, weet Kees van de Wiel. Op de kaft van het boek dat de man op de bakkersfiets vasthoudt, staat een slagerszoon met een brilletje. Dat is de titel van een boek van de Belgische schrijver Tom Lanoye. Jac beschouwde zichzelf als een slagerszoon met een brilletje, een gewonde jongen met een bijzondere gave.
  Op 5 Mei van dit jaar werd van Somerens oorlogsmonument ‘Verwachting’ aan de Koolmarkt onthuld. Van de Wiel: “ Daar was hij heel trots op. Het beeld stond volgnes hem precies op de juiste plek”

  1. Ik hoorde het ook al van mijn moeder, ze hebben daar ook een aantal koperen en bronzen vazen van graven getrokken en meegenomen. Een houten bankje wat bij mijn oma’s graf stond was in de sloot gegooid.
   Gr. Erwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *