Dateren Gazelle met melkbushouders

Hoi Bas,

Eindelijk heb ik nu ook een Gazelle transportfiets, een echte liefde waar ik al lang naar op zoek was. Nu zou ik graag wat info willen over de leeftijd van deze fiets. Het afgelezen framenummer is 80231, merk Gazelle. Ik heb de fiets gekocht van Marcel Boumans in Vianen, verzamelaar van historische fietsen. Ik heb ook de tabel van De Oude Fiets erop nageslagen maar die loopt helaas maar vanaf bouwjaar 1950.

De fiets is naar mijn weten helemaal origineel, er zit een achternaaf in van F&S (zie foto), links zit nog een houten handvat, achterop melkbussenhouders. Volgens mij missen er ook wat kogellagers bij de trapas want daar maakt hij een behoorlijk lawaai maar dat komt wel goed. Let niet op de LED lampjes op de fiets, dezen waren even om mee rond te fietsen gisteravond.

De bedoeling is om de fiets volledig te restaureren, net als met mijn vorige fietsen. Ik heb er van 1 een foto meegestuurd.

Zouden jullie kunnen helpen om deze fiets te dateren?

Met vriendelijke groet,

David Stevens

25 gedachten aan “Dateren Gazelle met melkbushouders”

  1. Dag David,

    Allereerst gefeliciteerd met je mooie bijbelse naam!
    Ik heb ook zo’n gazelle. Deze heeft een torpedo naaf van 1947 en het nummer is 1195684. Het nummer van jou fiets is met 5 cijfers dus veel ouder dan de mijne denk ik. Op jou naaf zie ik 32′ staan? of is dat het aantel spaakgaten…

    Succes!

  2. David/Bakkertje

    Volgens mij mist er bij het frame nr. een cijfer! en ik denk dat het er 6 moeten zijn.
    Dan komt hij uit 1950
    En Bakkertje die van jou uit 1955
    Dit heb ik van de tabbelen van de vereniging de oude fiets
    Groet Ad

  3. Hoi, David
    Volgens mij ontbreekt er inderdaad een cijfer van het framenummer.
    Aan de uitvoering van de fiets te zien is het een laat model, zoals tot einde productie (1965 ?) is gemaakt. (Ik heb namelijk het zelfde model ook in originele staat, deze is uit eind 1963) Waarschijnlijk hoort er nog een 1 voor. Dan zou hij volgens de tabel op rijwiel.net ongeveer uit 1964 zijn. Ik heb ook de foto van de achternaaf uitvergroot en bekeken. Er staat geen jaartal op (de 32 is 3.2 en slaat op de spaakgat grootte), maar als het goed is staat er een letter rechts boven het adelaar symbool. Deze geeft het bouwjaar weer van de naaf. De letter is op de foto niet leesbaar, maar staat sinds 1961 op die plek. Het wijst allemaal richting jaren zestig. De letter van de naaf kan je trouwens hier vinden op rijwiel.net http://rijwiel.net/artdaten.htm en hier staat een tabel van gazelle framenummers http://rijwiel.net/artalgen.htm
    Gr. Erwin

  4. Hoi David

    Ik kan het fout hebben maar ik meen te zien op de derde foto vanaf ondere met het cranckstel dat er een verkeerde ketting op zit het ligt niet aan op het kettingblad zelf maar op de tanden net als op m,n Doortrapper toen ik die kocht is trouwens iets wat je veel ziet {verkeerde ketting } .

  5. Beste allemaal,

    Hartelijk bedankt voor de reacties! Echt heel erg leuk!

    Ik heb gezocht naar een letter boven de naaf maar niks gevonden..Wel heb ik een staalborstel over het framenummer gehaald en daar kwam nog een nummer 2 te voorschijn helemaal achteraan. het complete framenummer is dus nu 802312. Kunnen jullie hier iets mee? Of is het wat Ad zegt dat hij uit 1950 komt?

    Weet een van jullie trouwens of het stuur van zo’n fiets omhoog kan? Of is het allemaal ‘fixed’ omdat het rek er ook aan zit?

    Marcel, was het bij jou toen ook dat de ketting ‘klapte’, in de zin dat hij heel de tijd klappende geluiden maakt?

    En Bakkertje bedankt voor je compliment ik vind het ook een hele mooie naam, ben erg blij mee!

    Groeten!!

    David

  6. Ha Jongens,
    Ik heb net een transportfiets op marktplaats zien staan waar ze van zeggen dat het een Gazelle is.
    Er zit een typisch Gazelle stuur, balhoofdplaatje, voornaaf en cranckstel op maar de voorvork, het balhoofd en het frame doen mij meer denken aan Eysink.
    Gazelle heeft toch nooit frames gemaakt met van die uiteenlopende framebuizen?
    Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

      1. Sjoerd, de Eysink-specialist, heeft bevestigd dat het om een Eysink gaat, model Super Standaard. Er zit een Gazelle kettingblad in.
        Mogelijk is ook de voornaaf van Gazelle. Het stuur is wel origineel
        Eysink, met de aangesoldeerde lippen voor bevestiging van het rek. Het bouwjaar is volgens het (Eysink!) framenummer ca. 1935.

        De advertentie is inmiddels aangepast.

    1. Volgens mij is het ook een Eysink of Cyrus frame, lijkt me een geval van twee fietsen er een maken. Zijn er trouwens wel Gazelle’s met zo’n voorrek.

      1. Als ik het zo bekijk is het door een smid gemaakt.
        Niet dat daar iets mis mee is maar de Gazelle’s hebben meestal geen gestampte bagagedrager.
        De rekken die ik van Gazelle ken zijn ook echt gemaakt om vier generaties mee te gaan. Ik heb er nu drie liggen en die zijn allemaal weer als nieuw na een was- en richtbeurt. (koud smeden, schuren en lakken)
        Groetjes van mij,
        Charles Waagenaar

    2. Het lijkt inderdaad of er twee fietsen samen gevoegd zijn. Dit is geen Gazelle frame, eerder Eysink o.i.d. Het Gazelle crankstel lijkt meer op dat van een gewone fiets dan van een transporter. De fiets lijkt ook wel zo’n dikke vooras te hebben als een Gazelle.
      Gr. Erwin

  7. Hoi, wie kan het Gazelle framenummer 282590 aan een bouwjaar verbinden ? Bij de rekenmethode die op rijwiel.net staat krijg ik erg grote getallen. Het gaat hier niet om een transportfiets maar om een opoefiets die ik gekregen heb. Het framenummer suggereert een aardig oude Gazelle, maar hij heeft het uiterlijk van een jaren vijftig fiets met stangbediende gazelle trommelremmen, verchroomde delen en spatborden met een varkens neusje. Hij heeft wel weer het oude (vernikkelde) kettingwiel met de naam Gazelle er in en wat aan de trapas zelf zit geklonken in plaats van aan de (verchroomde) rechter crank. Ook staat de naam Gazelle niet ingeslagen in de onderste balhoofd lug. Het lijkt erop dat het een jaren twintig Gazelle is die een keer gemoderniseerd is.
    Gr. Erwin

        1. Roeland en Marcel, bedankt voor jullie reactie.
          Het is dus inderdaad een aardig oude opoefiets. Mocht er nog iemand afbeeldingen of kopiën van folders uit die tijd hebben, ik houd mij aanbevolen. Kan ik hem eventueel weer zijn oude uiterlijk teruggeven.
          Gr. Erwin

  8. hallo, ik heb een vraag heeft er misschien iemand nog een achterspatbord liggen waarbij het lampje nog eengeheel is met het spatbord ( gazelle sport 1961) die wil ik graag op mijn fiets maken
    iemand er nog een liggen of waar ik ze vandaan kan halen?

  9. Dag allemaal,

    Ik heb een oude Gazelle nr 8 kruisframe, met framenummer 1075973.
    Nog van opa geweest, nu geërfd. Ongeveer 1955, volgens de familie. Kan dat kloppen? Info welkom!

    Ik wil ‘m in ere herstellen, liefst zo origineel mogelijk. Nog nooit een fiets gerestaureerd, maar wel een leuk project, vanwege de persoonlijke geschiedenis.
    Helaas al veel vervangen door nieuwe onderdelen, maar frame, voorvork, tandwiel en crankstel nog origineel, zo te zien.
    Rijdt nog prima, trouwens!

    Groeten,
    Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *