De Kampioen Online

De Kampioen is online beschikbaar gesteld. De uitgaven vanaf 1884 zijn op internet te lezen. Misschien ook een idee voor het blad van De Oude Fiets?

Het is heerlijk bladeren in de geschiedenis van het rijwiel in Nederland. Watertanden om advertenties… Veel leesplezier: De Kampioen Online

Let op, misschien ontdek je de oudste afbeelding van een Nederlandse transportfiets en word je de transportfietsspecialist 2010!


Met dank aan Maarten Bokslag voor het rondsturen van de link.

9 gedachten aan “De Kampioen Online”

  1. Kan iemand licht laten schijnen over Germaan Fahrräder? Ik dacht dat Germaan een Nederlands merk was? Dit is een advertentie van mei 1907. “Een der beste Duitse Rijwielen”.

    1. Hoi Bas,
      Misschien heb je iets aan de volgende informatie.
      Er staat bij mij een Germaan in de schuur waar een balhoofdplaatje op zit wat in geen enkel opzicht lijkt op het alluminium plaatje wat ik ken van Germaan. Ik ben nog anderhalve week op vakantie maar als ik weer thuis ben zal ik er een fotootje van opsturen.
      Het kan zijn dat de fiets van later datum is maar wel uit de zelfde fabriek komt en dat ze het aangepast hebben maar het viel me wel op natuurlijk en heb me ook al afgevraagd hoe dat zat.
      Misschien heeft Roeland wel gelijk met eerst importeren en dan zelf maken?
      En om het simpel te houden staat er ook Meppel op.
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

  2. Hoi Bas.
    Dit vraagstuk was ik ook al tegen gekomen. Ik kwam zelfs een oud verhaal tegen op een Groningse site waarin men sprak over ‘De Germaan’. Iets wat in, en zeker direct ná, de oorlog gevoelig lag. Het is me nooit duidelijk geworden hoe dit precies zat maar ik had toen wel de indruk dat men over een importproduct sprak. Nu ik dit zie (de advertentie) lijkt dat vermoeden bevestigd te worden. Misschien importeerde men in Meppel eerst Duitse fietsen die men later zelf ging maken.
    Groeten,
    Roeland.

    1. De website van De Oude fiets geeft als oprichtingsdatum van “Germaan Fahrräder” 25 november 1905 en van “Rijwielindustrie Germaan” de volgende oprichtingsdata:

      11 november 1921
      23 september 1941
      12 oktober 1951

      Dit zijn de registratiedata volgens het Bureau voor Industriële Eigendommen in Rijswijk.

      Volgens rijwiel.net is Germaan opgericht in 1894 en startte de productie in 1904. In 1963 werd Germaan overgenomen door Phoenix.

      Nu staat in Meppel aan de Parallelweg het appartementencomplex “De Germaan”:

      “Deze 43 appartementen zijn gebouwd in 1987. Het gebouw heeft drie verdiepingen. De rechtervleugel van het gebouw is voor 55+. Indeling: hal, 1 of 2 slaapkamers, woonkamer (17 tot 22m2), douche, wc, berging, keuken. Voorzieningen: CV, entree met videofooninstallatie De kale huurprijs is ongeveer 215-300 euro per maand.”

      In de Encyclopedie van Drenthe kom ik het volgende tegen over Frederik en Jan van Werven:

      In 1893 begon Frederik van Werven, later bijgestaan door zijn broer Jan, een bescheiden groothandel in rijwielen en onderdelen. In 1905 namen zij de zelf de productie ter hand en verliet de eerste Germaan-fiets de fabriek. In 1915 bouwden beide broers een nieuwe rijwielfabriekfabriek aan de Groenmarkt. De zaken namen een enorme vlucht en in 1927 verliet men de Groenmarkt om zich te vestigen in de voormalige zadelfabriek van Ohmann & Boddendijk aan de Parallelweg. Inmiddels was de zaak in 1917 ondergebracht in de N.V. Rijwielindustrie F. en J. van Werven. Tot begin jaren 1950 groeide het bedrijf gestaag en vonden ook talrijke verbouwingen plaats. In 1951 werkten bij dit bedrijf, toen een der grootste van Nederland, 130-150 mensen. In 1961 werd het bedrijf samen met Fongers overgenomen door Phoenix en verdween de productie van rijwielen naar Groningen. Bromfietsen van het gehele concern werden in Meppel gemaakt. In 1969 werd de PFG-combinatie overgenomen door Batavus. Vanaf dat moment werd de productie in Meppel gestaakt.
      encyclopediedrenthe.nl

        1. Frederik en Jan zijn eerst aan het importeren geweest en zijn toen zelf gaan bouwen.
          Zouden ze de naam overgenomen kunnen hebben omdat er in Duitsland niet meer onder de naam gebouwd werd? Of was zo’n naam over de grens geen “eigendom” in die tijd?
          En het balhoofdplaatje is waarschijnlijk een verandering geweest die door kosten en trends gedicteerd is.
          Groetjes van mij,
          Charles Waagenaar

      1. Gelukkig jullie gaan ermee aan de gang ! mischien komen we dan ook achter de bouwjaren en framenummers want daar ben ik erg nieuwsgierig naar ! { heb er zelf ook 1 } .

        1. Hoi Marcel,
          Ja, ik ben ook benieuwd wat er van gaat komen maar ik ben nog even op vakantie.
          na volgende week ben ik weer thuis en dan zal ik me ook eens verdiepen in de achtergronden van mijn Germaan.
          Groetjes van mij,
          Charles Waagenaar

  3. EEUUHH ben al even aan het zoeken en ik vraag me af waar vind ik de jaren 30 ? .
    zag alwel uit 1916 een mooie Union afbeelding een heel gezin op een Transporter op reis .{ opa fiets met pakjesdragers }.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *