De Grote Transportfietstoer nr. 2

Hoi alle tran-sportfietsfietsers.
Héél veel dank voor de positieve reacties. Die zijn altijd goed te gebruiken voor de motivatie.
En zonder jullie was het natuurlijk ook niet gelukt. Dus jullie allemaal ook bedankt.
Ik was blij verrast te merken dat meerdere mensen gehoor hadden gegeven aan de oproep om iets te eten mee te nemen. Dat wordt echt zeer gewaardeerd.
Naast alle enthousiaste reacties op De Grootte Transportfietstoer is er een duidelijke vraag naar meer waar te nemen.
Er is dus weer een nieuwe route in de maak en nu zou ik wel eens van jullie willen weten wat een acceptabele afstand en datum is voor één dag zodat ik daar de route een beetje aan aan kan passen.
Als het over de datum gaat zit in te denken aan begin september en over de afstand moeten we het dan nog maar eens hebben.
Ik heb hier op de site wel een laten vallen dat 80km voor mij en Sandra niet echt een probleem is en ik weet niet of dat voor iedereen te doen is.
De vorige was natuurlijk leuk om zijn hindernissen en onverharde paden maar het lijkt me ook wel aardig om een route te maken die alleen over verharde paden gaat.
Dus alles waar ik graag informatie over wil hebben is een doenlijke afstand en een datum.
Graag uw reacties naar charles@tilburgers.nl

Met vriendelijke groet,
Charles Waagenaar


foto’s Paula Anguita – Geerts en Herman van Boxtel

50 gedachten over “De Grote Transportfietstoer nr. 2”

 1. 80 km is niet echt bakfietsvriendelijk..
  is 40 niet een betere afstand? ik weet niet hoe lang het in tilburg was, maar ik vind 40 km altijd een prima afstand voor zoiets: met pauzetijden meegerekend ben je zo lang zat onderweg!
  misschien kun je halverwege een spelletje plannen, een race of ringsteken ofzo..

  in welke stad/regio wil je het plannen dit keer? als het te fietsen is vanaf den bosch lijkt het me erg leuk om per bakfiets te komen, helaas kon ik niet in tilburg 🙁

 2. Hoi Colapunk,
  Het wordt 40km.
  Ik vind het fantastisch dat je me je bakfiets mee wilt maar ik vermoed, en daar kan ik me natuurlijk in vergissen, dat je niet genoeg snelheid kunt maken. Er waren in Tilburg meerdere mensen bij die het eigenlijk te langzaam vonden gaan en er werd af en toe best doorgetrapt. Daar komt bij dat het niet altijd mogelijk is om door of over klaphekken en dergelijke te komen. Wil je persé met je bakfiets mee? Als je wilt kan je van mij wel een transportfiets lenen. Laat maar eens weten wat je er van vindt. Ook omdat ik helemaal geen ervaring heb met bakfietsen moet je me maar een beetje wijser maken.
  Je kunt ook met me mailen via mijn mailadres
  charles@tilburgers.nl

 3. Hallo Charles,

  Het lijkt ons erg gezellig en 40 km is ook wel genoeg. Wil jij zo snel mogelijk de datum door geven in verband met wisselende diensten en vrij nemen.

  Alvast bedankt,
  en tot gauw

  Groet Erik en Helga

 4. Ik heb persoonlijk zeer genoten van de GTFT 1! En dus de afgelopen dagen zitten puzzelen op een waardige opvolger (GTFT 2, 3 of 4, maakt me niet uit). Wat ik heb uitgedokterd vindt plaats ten noorden van Utrecht, ik noem het dan ook de ‘Watertocht’. Vanaf Fort aan de Klop (Utrecht) zo’n 40 kilometer door polderland, tussen de Loosdrechtse plassen door, langs de Vecht en met ’n bezoekje aan kasteel Haarzuilens met z’n mooie parktuin! Met de mogelijkheid om er +/- 10 km. bij te plakken. Vast al eens beschreven in de boekjes, maar dan buiten mijn medeweten.

  Rob

  1. De transportfietstocht van vorige week was zeker voor herhaling vatbaar. Ik vond de afstand in Tilburg eigenlijk precies goed, maar misschien lag dat aan de zandwegen; Het fietste best lastig in een groep over een weg met onregelmatigheden, ik heb niet heel veel om me heen kunnen kijken…

   Een vervolgtocht in het midden van het land lijkt me prima, het land daar is ook erg mooi. Misschien bestaat er ook een Utrechtse afdeling van De Oude Fiets?

   Zou het in Utrecht ook mogelijk zijn om padvinders langs de weg koffie en thee te laten uitdelen?

   Bas

  2. Hoi Rob,
   Het klinkt fantastisch!!
   Wanneer wil je het gaan doen?
   Dat i.v.m. mijn tocht langs de rivieren.
   En dat No. 2 mag van mij ook best 3 of 4 worden.
   Als er maar gefietst wordt.
   Er wordt hier op de site al gevraag om data. Dus laat maar wat weten.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

  3. Ik dacht zelf aan een mooie zonnige zondag in augustus, bv. de 15e. April, juni, augustus, oktober. Vier keer per jaar.

   Is dat een idee?

   Rob

   1. Ja Charles,
    dat is voorlopig het idee!

    let wel: een deel van de route (ca. de helft) moet nog verkend worden, maar er zijn voldoende alternatieven!

    Rob

  4. Hallo Rob,

   Leuk dat je ook een tocht aan het uitstippelen bent. Ik had het er ook al met Marcel over, om een tochtje hier op de Utrechtse Heuvelrug te “organiseren”: Ik denk aan een rondje vanaf station Driebergen-Zeist: Austerlitz-Maarn-Leersum, picknicken op de heide in het leersumse veld en dan door de weilanden via Langbroek (e.v.t. nog via Wijk bij Duurstede) weer terug. Er zitten twee echte heuvels in de route, die volgens mij net te doen zijn met de transporter. Verder allemaal verharde wegen.
   Misschien kunnen wij samen de agenda’s trekken en dan voor jouw tocht een datum prikken, en die van mij. (in de periode juli – augustus) Als je hulp nodig hebt bij jullie tocht wil ik natuurlijk graag assisteren. Ik woon in Driebergen, dus in de buurt van Utrecht.
   Tom (ik was erbij met de tocht in Tilburg)

 5. Oja, en de afstand is wat mij betreft precies goed!’want eigelijk hadden we in Tilburg geen wind ,en dat zal langs de rivieren wel anders zijn lijkt mij.
  Groet Ad

 6. 15 Augustus zijn wij nog op vakantie, dus dan kunnen we helaas niet mee .
  Zou je de rit niet begin september kunnen doen? ,ik denk dat de meeste mensen dan wel terug zijn van vakantie en dan is het ook vaak nog mooi weer.
  Groet ,Erik

  1. @Erik: Begin september is nog maar 4 à 5 weken wachten op half oktober, en die tocht is vast veeeel mooier …

   Persoonlijk prefereer ik 15 augustus, desnoods noemen we het de GTFT 1½, als tussendoortje. Voor de doortrappers, vlak terrein, lekkere afstand. Uit eigen ervaring weet ik dat agenda’s begin september nogal vol lopen (met name in de weekends), vandaar het voorstel voor ½ augustus en vervolgens ½ oktober.

   Sorry, maar net als Charles al zei m.b.t. 13 juni: “We organiseren een tocht, wie kan die komt, wie niet kan: er zullen er hopelijk nog meer volgen.” En dat laatste is wat ik nu probeer te organiseren.

   Ik deed een voorstel voor 4 tochten per jaar – april/juni/augustus/oktober – en dat meen ik! Ik heb de smaak danig te pakken, maar ik weet nu al dat ik er zelf niet altijd bij zal kunnen zijn. Jammer dan, maar ik vertrouw erop dat de tocht daarna net zo mooi of nog beter zal zijn …

   Rob

   P.S. Het blijft een voorstel, ik ben voor democratie, als niemand op een zwoele zomerzondagmiddag wil gaan toeren en ik alleen overblijf, ja dan …

   1. Hoi Rob en Iedereen die mee wil fietsen met de GTFT zoveel en zoveeltig,
    Ik ga er voor. Vier keer per jaar een tocht moet kunnen.
    Als je dan één keer niet mee kunt heb je nog andere keuzes. En dat zal iedereen wel een keer overkomen, dan is het meteen niet te veel.
    Dus zullen we het maar gewoon houden op vier keer per jaar?
    April/juni/augustus/oktober? En dan zo ongeveer op de helft van die maanden?
    Ik vind het wel een mooi “concept” en ga alvast aan de gang om er in oktober iets van te maken.
    Als er iemand in augustus niet mee kan dan krijgt ie in oktober een herkansing. En daarna is er altijd volgend jaar nog natuurlijk.
    Dat gaat weer super worden.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

 7. Beste idereen,

  Het likt me leuk om 4 keer per jaar te doen. En het likt me ook leuk om die van april in Amsterdam en omgevingen te organiseren. Ik had er over met Bas, toen wij uit Tilburg terug kwamen met de trein. Hij doet het graag mee aan het organiseren. Wat denken jullie daar van?
  Gr. Lander

   1. Hoi Iedereen,
    Super!!
    Hebben jullie deze site al ontdekt?
    Wat mij betreft is het een “big help” je moet alleen een klein beetje geduld hebben want het gaat een beetje traag.
    Dus als je hem aanklikt even 10 seconden wachten dan komt de kaart te voorschijn.
    http://www.lekkerweg.nl/nl/dagjeuit/fietsen/fietsrouteplanner/
    Wij zijn vandaag weer naar Antwerpen heen en weer gefietst langs het knooppuntennetwerk.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Supersite, Charles. Bedankt voor de tip. Check ook even je mail want ik heb je nog een idee gestuurd voor een mooie tocht in de buurt van Breda.
     Groeten,
     Roeland.

 8. Tussendoor ‘update’:

  ik ben woensdag j.l. een stukje gaan fietsen (± 46 km.) ter verkenning van wat me op de kaart een mooie route leek.

  Een groot deel was prachtig, maar het stuk ‘extra’ dat ik in gedachten had bleek erg lelijk … Veel grote, dure huizen, auto’s en jachten, maar weinig natuurlijk schoon. Dus dat heb ik uit de route geschrapt.

  Het ziet ernaar uit dat het een héél lome, relaxte toertocht wordt, zonder onverharde stukken en met twee stops: picknick in een kasteeltuin (Haarzuilens) en afkoeling aan/in de Loosdrechtse of Maarsseveense Plassen.

  Binnenkort meer.

  Rob

  1. Hoi Rob,
   Ik wordt wel erg nieuwsgierig.
   Lijkt mee een prachtig gebied om doorheen te fietsen
   Wij, Sandra en ik, zijn een paar dagen tussen Bergen op Zoom en vlissingen aan het fietsen geweest. Naar Antwerpen heen en weer, naar het Volkerak boven Steenbergen en natuurlijk langs de kust van Walcheren van Vlissingen naar Domburg en terug.
   Met name dat laatste acht ik ook zeer geschikt om een keer met ze’n allen te doen.
   Het is een echte kustweg en gaat gedeeltelijk langs de zee. Het is allemaal fietspad dus geen auto’s en het gaat overal door de mooiste natuur heen.
   En het is niet te lang, 42km. Dus dat moet kunnen en picknicken kun je daar overal.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

 9. Hier nog een update met links van Herman:

  Hoi,

  Bij deze even een berichtje om iedereen bij te praten over mijn foto/film bijdragen op het web, alles wat ik gepubliceerd heb staat hier onder.

  Beste transportfietsfietser en liefhebber

  Bij deze even een update van door mij gefilmde (transport) fiets gerelateerd materiaal, waar onder dat van GTFT 1, maar er is op mijn kanaal op Youtube ook wat ander fiets materiaal te bekijken.
  1 Juni 2010 De conservering van de Union herenfiets uit 1940 DEEL I, II en III
  http://www.youtube.com/user/HermanBossche#p/u/0/gKHtcD2Ax9U
  13 juni 2010 GTFT 1 DEEL 1 t/m 4
  http://www.youtube.com/user/HermanBossche#p/u/6/y-FtrozLcGU
  2010 Mei30 Onderdelenmarkt van vereniging de oude fiets.nl te Oirschot
  http://www.youtube.com/user/HermanBossche#p/u/12/ganLsF75qqg
  Ook heb ik een account op http://www.flickr.com/photos/herman_van_den_bossche/sets/, een foto site, daar zijn de volgende fotoreportages te zien;
  6 februari 2010 Winkel en werkplaats voor oude fietsen en brommers/motoren in `s-Hertogenbosch http://www.flickr.com/photos/herman_van_den_bossche/sets/72157623880056639/ (link naar de site van de winkel) http://www.antiekefietsen.nl
  Zondag 13 juni 2010 Natuurlijk de GTFT I http://www.flickr.com/photos/herman_van_den_bossche/sets/72157624149727363/
  24 juni 2010 Het echtpaar Union – Fongers 17 jaar verschil.
  http://www.flickr.com/photos/herman_van_den_bossche/sets/72157624222274807/

  In ieder geval veel kijkplezier en tot de volgende keer

  Herman van Boxtel (alias Herman van den Bossche)

  1. Hoi Herman,
   Hartstikke leuk dat je alles hebt gefilmd. Erg leuk om het nog eens te bekijken speciaal nu het al weer even achter de rug is.
   Op naar de volgende keer dan kan je misschien mee met je nieuw fiets.
   Dan maken we er een kort tochtje van.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

 10. Beste mensen,

  Ik had graag wat eerder willen schrijven, maar de afgelopen 3 weken waren buiten verwachting druk, met erg lange werkdagen.

  Waar het nu om gaat: is er nog voldoende animo voor een tocht op 15 augustus (zondag a.s.) of eventueel de 22e (een week later)?

  Ik heb in verschillende verkenningstochten verspreid over juni en juli de route die ik oorspronkelijk in gedachten had helaas fors moeten wijzigen. Dit vanwege ongelooflijk saaie stukken die er op de kaart best aantrekkelijk uitzagen. De uiteindelijke versie is ongeveer 32 km lang, en voert langs vele plassen en watertjes, vandaar de term ‘watertocht’.

  Mochten jullie dit te kort dag vinden, dan gaat de route ‘op de plank’ voor een andere keer.

  Indien voldoende animo, dan volgt morgen of overmorgen een routebeschrijving naar het startpunt (voor wie met de auto komt). Uiteraard zal ik (net als Charles destijds) mensen die met de trein komen opvangen op Utrecht Centraal. Het startpunt ligt op 4 km. vanaf Utrecht Centraal, 3.4 km. vanaf station Utrecht Overvecht en 2.6 km. vanaf station Utrecht Zuilen. Voor de laatste twee stations is een stoptrein vereist.

  Nogmaals excuses voor de late aankondiging, maar het kon echt even niet anders. Graag hoor ik wat jullie ervan vinden.

  Groeten, Rob

  1. Hoi Rob,
   Hartstikke top dat je een route uit hebt gezet.
   Leuke naam ook, “De Watertocht”.
   De 15e kan helaas niet omdat er dan mensen komen om hun door mij gerestaureerde transportfiets op te halen maar de 22e gaan we mee. En 32km is niet te kort. Leuke afstand met veel tijd om langs de kant van de weg over fietsen te kletsen.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

  2. Hoi Charles,

   gezien de geringe reacties op de 15e lijkt mij de 22e een prima optie. Geeft ons ook een paar dagen extra tijd om te lobbyen.

   En mij wat extra lucht om bij te komen van een paar hectische weken … 😉 Bovendien schijnt het zondag a.s. te gaan regenen!

   Grt, Rob

   1. Is het niet veel handiger als we op de 22-ste gewoon naar Megen gaan en daar neerstrijken op het een of ander terras in de buurt van de onthulling en dan op uur U met z’n allen aan komen fietsen? Dat scheelt een hoop organisatorische moeite en dan weet je zeker dat je op tijd èn op het juiste moment bij de onthulling bent. Het lijkt me ook veel meer tot de verbeelding spreken als we daar aan komen fietsen tijdens de onthulling dan dat we daar een beetje dom staan te kijken.
    En voor Charles. Ik kom met mijn bus. Dus dan rij ik langs Tilburg en kan ik je eventueel met fiets, mand, en al oppikken.

    1. Hoi Iedereen,
     De herplaatsing/onthulling van het beeld in Megen is op 10 of 13 september.
     Het lijkt me dat het voor iedereen goed uitkomt dat we de Watertocht uitstellen. Rob heeft dan wat meer lucht en misschien kan Bas dan ook mee. De 10e september (10e is onder voorbehoud) kunnen we dan vanuit Oss vertrekken dan kan Herman ook mee fietsen.
     En ik maak graag gebreuk van het aanbod van Roeland om met hem mee te rijden. Hoe en wat spreken we nog wel af.
     Ik zal zo snel mogelijk de voozitter van de heemkundekring bellen (net geprobeerd maar ik kreeg een voicemail) om te vragen of het op de geplande datum doorgaat.
     Is het zo voor iedereen oké?
     Groetjes van mij,
     Charles Waagenaar

     1. Hoi Charles.
      13 September is voor mij een studiodag. Kan ik waarschijnlijk niet afzeggen. Nu maar hopen dat ze het op de 10-de doen.
      Groeten,
      Roeland.

  3. Hi Rob,

   Het klinkt erg leuk en is in het midden van het land. Helaas kan ik er op beide dagen niet bij zijn.
   Maar als je een aankondiging maakt, zal ik hem op de website plaatsen.

   Groet,
   Bas

 11. Aan allen,

  er lopen nu twee dingen door elkaar, denk ik. De onthulling van een beeld in de buurt van Oss (half september) en een fietstocht in de buurt van Utrecht (half augustus).

  De 15e augustus (morgen) is uiteraard niet meer een optie.
  Concreet: zijn er nog mensen geïnteresseerd in een leuke fietstocht op zondag 22 augustus in de buurt van Utrecht …?

  Rob

 12. Hallo,

  Charles (& Sandra?) en Lander: julie zijn tot nu toe de enige aanmeldingen.

  Als er morgen geen meer bijkomen leg ik de route op de plank voor een later moment.

  Ik vind het zelf heerlijk om door het ‘Utechtse’ te fietsen, maar met z’n 3en of 4en is me net iets te weinig voor een echte fietstocht. Tenzij jullie aandringen, dan gaan we alsnog. Het blijft een bijzonder mooi stukje Midden-Nederland!!

  Rob

  1. Hoi Rob,
   Het is jammer maar het is niet anders.
   Met zo weinig animo kan je het inderdaad beter op de plank leggen.
   We willen we duidelijk zijn over het feit dat we het erg leuk hadden gevonden en dat we het jammer vinden dat het niet doorgaat.
   Megen staat nog in het verschiet en anders in de herfst nog een keer iets organiseren voor iedereen die het niet erg vindt om met een trui aan te fietsen.
   Misschien hebben we mazzel en is het een keer héél erg mooi weer op het moment dat wij op onze fietsen stappen.
   Wij zijn net weer terug van twee daagjes Veluwezoom om de fietsspieren in conditie te houden.
   Het is meer dan verschrikkelijk mooi daar maar het gaat wel lekker op en neer en daar moet je zin in hebben.
   Maar eigenlijk wil ik daar wel een keer gaan fietsen met iedereen die niet moeilijk doet over een beetje hoogteverschillen.
   Maar dat zien we dan wel weer.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

  2. Hoi Charles,

   Inderdaad, jammer, maar ééns toeren we langs de Vecht, de plassen en door het slotenlandschap.
   Wellicht in het voorjaar (in het najaar is dit nou eenmaal niet zo’n mooie tocht).

   @Charles: Hoogteverschil lijkt me heerlijk, dus zet maar een parcours uit! Straks hebben we in elk geval een paar mooie tochten ‘op de plank’ om uit te kiezen.

   Rob

   1. Hoi Rob,
    Precies, zo is het en nu we het er toch over hebben is het misschien een goed idee om elkaar op de hoogte te houden van de fietstochtjes die we gaan maken.
    Als er dan mensen zijn die mee willen kunnen ze aanschuiven.
    Dat moet dan wel even doordringen en daar moet een beetje systeem in komen maar dat kan mooi via de mailgroep.
    Als wij weer een keer gaan fietsen dan geven we dat één of twee dagen van te voren door waar en hoe laat we vertrkekken en als er dan mensen in de buurt zijn die mee willen dan zijn ze welkom.
    Goed plan?
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

 13. Hoi, Rob
  Ik kan helaas niet op de 22e.
  Het lijkt mij handig om tourtochten ruim van te voren aan te kondigen, zodat mensen die data vrij kunnen houden. Als je het een of twee weken van te voren verteld, hebben veel mensen al een besteding van dat weekeinde.
  Gr. Erwin

 14. Hallo Rob en iedereen
  Als het aan mij ligt ,volgend jaar weer.
  Eens per jaar zo’n tocht vind ik erg leuk!
  Zou het niet leuker zijn om dit als een traditie te behouden.
  Zo krijg je ook meer animo voor een GROTE TRANSPORTFIETSTOER dag denk ik.
  Groeten Ad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *