De Apollo van Ronald

Hallo,

Afgelopen weekeinde heb ik via Marktplaats een Apollo transportfiets aangeschaft (zie foto’s). Ik heb de fiets eerst grondig schoongemaakt met groene zeep en water; onder een grijze stof en roestlaag kwam toch nog wat terug van de oorspronkelijke laklaag. Het achterspatbord is niet oorspronkelijk en was chroom met roest (waarschijnlijk van een chopper) en heb ik zwart gespoten. Het Lepper primus zadel had ik al op mijn vorige opafiets zitten en nu dus op de Apollo. De rest van de fiets met siliconenspray ingespoten en gepoetst; het zwart is daardoor weer gewoon zwart. De vorige eigenaar heeft de zware voorstandaard (klapt omhoog en vast met een simpel haakje), een nieuwe transportketting en kettingkast er op gezet. Voorlopig wil ik de fiets zo laten; terzijnertijd zal ik de roest gaan bijwerken, het achterspatbord vervangen door een transport achterspatbord met wit vlak en eventueel een metalen kettingkast. In ieder geval niet over-restaureren; je mag zien dat de fiets gebruikt is. In tegenstelling tot wat ik dacht fietst de fiets licht en stuurt hij zeer soepel en comfortabel (ondanks het gewicht van voorvork en rek). Ik ben erg blij met deze Hummer onder de transportfietsen en hoop er nog lang plezier van te hebben.
Update 7/11/2011: Achternaam verwijderd op verzoek van Ronald.

45 gedachten over “De Apollo van Ronald”

 1. Hoi Ronald,
  Wat een mooie fiets heb je. Het is inderdaad een zeer “robuuste” fiets. Ik dacht dat ik een zware had maar die kan niet op tegen wat ik daar zie.
  Klopt het dat het 26″ wielen zijn? Daar is nog wel een achterspatbord voor te vinden.
  Heb je trouwens zin om in het aanstaande voorjaar mee te fietsen met een “transportfietstocht”?
  Via deze site heb ik een oproep gedaan om een keer bij elkaar te komen in Tilburg om te kijken of we een tocht kunnen organiseren. Dus niet om te gaan fietsen maar om het er eens over te hebben.
  13-12-2009 om 16.00u in café Burgemeester Janssen, Piushaven 22 in Tilburg. Als je wilt komen ben je welkom.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Robuuster kan denk ik niet en ja de wielen zijn 26″. Heb je nog een tip voor een oud achterspatbord (7,5 cm breed)? 13 dec. gaat mij niet lukken hoewel ik het idee van een transportfietstocht wel leuk vindt. Wat voor robuuste fiets heb jij, staat die ook op deze site?

   1. Hoi Ronald,
    De spatborden zou je eens kunnen zoeken bij “Oirschot nostalgie” maar ik moet er bij zeggen dat ie niet de goedkoopste is.
    Hij maakt reclame op zijn site met transportfietsspatborden voor 26″.
    Bel hem even op en vraag hoe breed ze zijn.
    En mijn zware fiets staat nog niet op de site. Ik ben eerst met mijn Juncker bezig geweest en daar fiets ik nu op. Heerlijk ding.
    De zware fiets waar ik het over had ben ik aan het restaureren. Dat was echt een bonk roest waar geen lak meer op te bekennen was. Wel stront van 50 jaar oud.
    Er zit een voorvork in waar de schroefdraad van de binnenbalhoofdbuis twee maten (?) dikker is dan van de Juncker en de wanddikte is 1 1/2mm dikker dan te doen gebruikelijk. Ik heb nu drie maten in mijn handen gehad en daarom dacht ik dat het wel zo’n beetje het sterkste was wat er ooit gebouwd is maar toen had ik die van jou nog niet gezien.
    Het merk is misschien Phoenix maar dat weet ik nog niet zeker. Verder zit er een trapas in van 18 mm dik. Het is een soort tank maar dan fiets. Hij ligt uit elkaar maar ik zal er dit weekeinde een paar foto’s van maken dan moet je maar eens kijken.
    En als er zondag niemand komt dan ga ik gewoon in mijn eentje aan de gang om een mooie route uit te zetten.
    Het zal wel ergens in het oosten van het land worden tegen de Duitse grens ten oosten van Nijmegen. Daar gaat het af en toe lekker op en neer maar het is echt magnifiek daar. En anders ergens rond de Veluwe Zoom of de Veluwe door de bossen. Ook een mooi gebied.
    En over de afstand weet ik het nog niet maar ik ben zelf iemand die niet moeilijk doet over 50km op een dag. Als ik het een beetje begrepen heb dan zal het wel wat minder worden.
    En dan hebben we natuurlijk de Nederlandse eilanden nog. Ook niet te versmaden als het om lekker doorfietsen en uitwaaien gaat maar dat zal wel wat meer kamperen worden en daarom ook wat meer dagen.
    We zien wel waar het schip strand.
    Veel plezier met je fiets en tot de volgende keer.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. De standaard is door de vorige eigenaar eigenhandig aan de voorvork gelast: het verdiend geen schoonheidsprijs maar is wel zeer praktisch. Ik kan je wel wat foto’s mailen.

 2. Hoi Ronald

  Ik ben ook van mening dat de Apollo Transportfiets { Een Tank }de meest robuuste /sterkste Transporter is { zeer zwaar geconstrueerd } .
  Maar ook dat de Spatborden die uit de Cruiser Wereld komen wel degenlijk perfect passen op een Transportfiets ikzelf gebruik ze ook ! .
  Alleen moet je diezelfde spatborden gebruiken zonder Ducktail { gebogen einden } je kunt ze namelijk ook kopen zonder Ducktail of anders iets inkorten { Ducktail eraf } voor een Transporter als de Apollo zijn ze perfect , ze staan zowiezo goed op een 26 maal 2 ! .

  1. Bedankt voor de tip! De zgn. ducktail is inderdaad wat minder…ik wil hem dan gewoon recht. Overigens zijn er volgens mij in de cruiser wereld ook witte 26 x 2 banden te vinden……

     1. de maat van de Fat Frank creme is 60 559.
      Ik ben niet zo thuis in het 26″ gebeuren dus ik weet niet of er net als bij de 28″ meerdere diameters zijn maar dat zal wel op de banden staan die op de velgen zaten en anders moet je gewoon even naar de fietsenmaker om iets te passen.
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

     2. Marcel, de 26 x2 van de transportfietsen is het zelfde als de Fat Franks. Beide hebben een velgdiameter van 559 mm. Je zou in principe elke ATB band er op kunnen zetten (als je geen smaak had). Voor de rest heb je nog 584 mm oftewel 26 x 1 1/2 (x2). Deze maat vind je tegenwoordig alleen nog op de kronan herenfiets.
      Deze maat vind je ook nog op oude tandems en hulpmotor fietsen uit de jaren vijftig. Deze maat was min of meer uitgestorven, maar door het succes van de Kronan hier in de randstad is deze weer verkrijgbaar bij schwalbe. Je hebt ook nog 26 x 1 3/4 oftewel 571 mm. Ook een enigzins uitgestorven maat. Hij zat op een Union transportfiets(je) van een jaar of vijftien geleden. Voor de rest ben ik deze maat nooit op moderne fietsen tegengekomen. Zelf heb ik een HMW brommer uit 1954 waar deze maat op zit. Deze maat wordt op het moment alleen door Vredestein geleverd (type: Vredestein). Als je een band tegenkomt met de maten 26 x 1 1/2 of 26 x 1 3/4 moet je opletten, 98% is een gewone atb maat van 40-559 of 47-559. Altijd naar de ETRTO maatvoering kijken. Als afsluiter heb je natuurlijk nog 26 x 1 3/8 met velgmaat 590. Deze is voor ons niet interessant, vind je veel op jaren zestig/zeventig fietsen. Mocht je toch een bredere band op deze velg willen hebben, moet je de Sparta Met uitvoering nemen (type: Comfort). Deze is 26 x 1 3/8 x 1 3/4 ( 42-590 ) met als voordeel dat hij ook een versterkt carcas heeft vanwege het motorische gebruik.

    1. Hoi Rob,
     Bedankt voor de tip.
     Ik heb er een paar gekocht. Je kan wel zien dat het “nieuw gemaakt” is maar ze voldoen aardig.
     De rekken zijn mooi maar stervens duur en het toeval wil dat ik er al een hele verzameling heb voor de fietsen die ik aan het opbouwen ben.
     Maar nogmaals bedankt.
     Groetjes van mij,
     Charles Waagenaar

     1. Hoi Ronald,
      Ze zijn geen 65 maar 61mm breed en het nieuwe is onder andere te zien aan het stukje waar het spatbord vast zit aan het mannetje achter de trapas.
      Daar is het spatbord versmald.
      Aan de andere kant zit wel een mooie omgeslagen rand om het spatbord stevigheid te geven maar dat is gewoon halfrond. De oude spatborden hadden daar een mooi “lipje” aan zitten.
      Verder zitten ze mooi in de hoogglans poedercoating.
      Beetje smal voor een transportfiets (op mijn Juncker zijn ze 71mm) en ook een beetje duur vind ik zelf.
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

     2. Bedankt Charles,
      Op mijn Apollo zit nu achter een cruiser-spatbord van 75 mm (wel de goede maat), voor zelfs één spatbord van 85 mm (!). Dus die van ’t mannetje vallen in ieder geval af…Mijn achterspatbord wil ik vervangen voor een, liefst, oud transportspatbord in de juiste maat.
      Groet Ronald.

     3. Hoi Charles,

      Het is een cruiser spatbord die er bij aanschaf al opzat, ik heb hem zwart gespoten. Marcel schreef al eerder (op 11-26)dat ze goed bij de Apollo passen, hij gebruikt ze zelf ook. Of ze allemaal deze maat hebben weet ik niet; in ieder geval zijn er diverse webwinkels voor cruisers die ook onderdelen zoals spatborden (ook wel fenders genoemd) verkopen (zowel 26″ als 28″). Degene die er bij mij opzit is een zgn. ducktail (met een kromming aan het eind) maar je kunt ze ook gewoon recht krijgen (naar mijn idee mooier en meer bij een transporter passend). Dessalnietemin blijf ik nog even op zoek naar een origineel spatbord; ik heb inmiddels ook een stalen kettingkast gevonden via MP. Dit is het model dat oorspronkelijk ook op de Apollo hoort i.p.v. de kunststof/linnen gesloten en te grote kettingkast die er nu op zit. Veel succes met je Juncker (wanneer zie ik daar eens foto’s van?) Groet Ronald.

     4. Die foto’s had ik al eerder gezien maar er niet bij stil gestaan dat dat jou Juncker was….wat is ie prachtig. Persoonlijk vind ik dat er een primus zadel op hoort. Stoerder, robuuster en mannelijker dan dat sportzadeltje! Ik heb tot nu toe niet langer dan een half uur achter elkaar op dit zadel gezeten….maar het zit en veert prima! Het zadel staat lichtelijk achterover misschien heeft het daar iets mee te maken? De rode handvatten vind ik juist wel grappig staan ook al is dat niet origineel….en niet Hollands.
      Groet Ronald.

      1. Ha Allen

       Heb net volgens deze site ook een appollo gekocht. Hij is redelijk origineel, spatborden, banden, etc. Alleen ik mis een kettingkast. M’n gevoel zegt dat er een stalen kast op moet, maar ik zie bij jullie vaak een linnen-kast erop zitten. Verder zit er een niet originele bagagedrager op, weet nog niet of ik die wil vervangen. En ik denk eraan lampjes te zoeken die erbij horen. Mocht iemand daar een idee voor hebben hoor ik dat graag.

       Groeten Floor

       1. er hoort geen linnen kast op maar één van plastic zoals bij die van Huib of een metalen zoals op andere foto’s te zien is. Als er een bagagadrager op zit is die van plat staal zoniet dan hoort die er niet op. Ergo zonder is mooier evenals zonder kettingkast… Lampen hebben er nooit op gezeten; zelf heb ik een lamp van KNOG in het krat voorop verwerkt en een simpel achterlicht op het aansluit punt van de bagagedrager geschroeft.

 3. beste ronald..
  als ik me niet vergis heeft deze apollo heeel lang op marktplaats gestaan.. heb zelf een paar keer op het punt gestaan de telefoon te pakken…
  als ik me niet vergis wou hij er 200 euro voor hebben..
  dat is ie natuurlijk meer dan waard.
  als je deze hummer echt wilt eren zou ik op zoek gaan naar zijspatborden van een bakfiets.. er stonden vorige week nog 2 op MP van lely.
  ik heb zelf een lely bakfiets en kan je vertellen dat er geen degelijkere spatborden zijn dan die van een bakfiets. je zal ze wel aan moeten passen i.v.m. de achterbrug en achtervork..
  en nu we het er toch over hebben… de dikste banden die ik heb kunnen vinden zijn 26×2.50 dit waren niet van die laffe chopperbandjes, fat frank bullshit. maar solide transportbanden (60 euro p/s) ik heb er twee onder mijn bakfiets zitten ( ongeveer 2 mm ruimte tussen de spatborden) zijn te koop bij suus bike shop in eindhoven.
  succes

      1. Ha Allen

       Heb net volgens deze site ook een appollo gekocht. Hij is redelijk origineel, spatborden, banden, etc. Alleen ik mis een kettingkast. M’n gevoel zegt dat er een stalen kast op moet, maar ik zie bij jullie vaak een linnen-kast erop zitten. Verder zit er een niet originele bagagedrager op, weet nog niet of ik die wil vervangen. En ik denk eraan lampjes te zoeken die erbij horen. Mocht iemand daar een idee voor hebben hoor ik dat graag.

       Groeten Floor

 4. Hierbij de mail van Terry:

  Beste mensen van transportfiets.net.
  Hierbij het bewijs van het bestaan van 26×2.5 transportbanden.
  Ik heb ze weliswaar bij een chopperwinkel gekocht maar in tegenstelling tot schwalbe banden zijn dit echt hele dikke zware banden die bedoelt zijn voor transportfietsen/bakfietsen. Ze kosten 37 euro per stuk maar als je met de bakfiets voorrijd 30…
  Het klopt dat ze niet op de website staan, ze hadden eigenlijk ook maar 1 paar liggen. Omdat ik mijn achterband ook nog een keer wil vervangen door een 26×2.5 heb ik gevraagd of deze banden nog te bestellen waren, en dat was geen probleem.
  Je houd maar enkele millimeters ruimte over tussen je band en je spatbord maar dat vind ik zelf wel sexy.
  Ik hoop dat ik iemand blij heb kunnen maken met deze info.
  groeten Terry

  1. Dit is zeker een interressant bandje. Ik heb hem gevonden in de lijst bij een banden groothandel. Stond tussen wat rolstoelmaten in als 250-22.
   Daardoor was hij me nooit opgevallen.
   Als deze te dik is, kan je ook nog een band van Continental gebruiken. Conti heeft een 26 x 2 bromfietsband in het assortiment. Deze heeft geen reflectie of transfers op de band. Als je op hun site kijkt; hij werkt beroerd met firefox, wel met internet explorer.
   groeten Erwin

  2. Terry, je zegt “in tegenstelling tot Schwalbe banden” ,maar dit zijn Schwalbe banden. Er staat swallow op, maar deze naam gebruikten ze tot een aantal jaar geleden voor de goedkope banden.
   Erwin

 5. verrek erwin heeft gelijk…
  het zijn inderdaad schwalbe banden, neemt niet weg dat ze velen malen degelijker zijn fat franks of big apple banden, wat logisch is gezien ze voor de brommer zijn. het is inderdaad jammer dat ze niet in naturel gemaakt worden zoals de fat franks. maar omdat deze bakfiets nog geregeld zeer zwaar beladen word vertrouw ik toch liever niet op chopperbanden, naturel of niet. en ondanks het feit dat ze voor de bromfiets worden gemaakt vind ik ze door het eenvoudige profiel en de bescheiden tekst niks af doen aan het authentieke karakter van een oude bakfiets.

 6. Beste Allen

  Dank voor het meedenken vorige keer mbt de kettingkast. Heb eindelijk n stalen op de kop getikt maar loop nu tegen t volgende probleem aan namelijk wat is de originele ketting en aandrijfverhouding. Mijn gevoel zegt dat het zo niet klopt. nu zit er n normale ketting met verhouding 23 – 44 op. Hij trapt erg licht wat ik vervelend vind.
  Iemand tips?
  thanks grtz Floor

  1. De meeste transportfietsen hebben een achtertandwiel met twintig tanden. Voor wil het wel eens 42 zijn (trapt ietsiepietsie lichter dan 44 :-o) maar die twee tanden op het voorste kettingwiel maken niet zoveel uit. ’t Is meer het achtertandwiel wat het verschil maakt.
   Is het achtertandwiel geschroefd of geschoven?

   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *