Victoria kräftiges geschäftsrad 1937

Hallo, Bas
Voor de verandering eens een paar Duitse transportfietsen.
Deze scan is uit de 1937 folder van Victoria (Victoria Werke Nürnberg). De fietsen hebben hier weinig rond gereden, maar de hulpmotortjes (type FM 38) van dit merk waren in het begin van de jaren vijftig hier aardig vertegenwoordigd.

Erwin de Groot Amsterdam

VICTORIA V 12 – LEICHTES GESCHÄFTSRAD: neuer, gemuffter Rahmen 55 cm hoch, tiefschwarze Hochglans-Emaillierung – großer und kräftiger Special-Sattel (Sitzhöhe 91 cm) – Cord-Wulst-Ballonreifen 26x2x1½“ – massiver Gepäckträger über dem Vorderrad, 48×30 cm groß – aufklappbarer Vorderrad-Stützständer – große Firmentafel, schwarz emailliert, beschriftet auf Wunsch und gegen Aufpreis.

VICTORIA V 22 – KRÄFTIGES GESCHÄFTSRAD: besonders starker, gemuffter Rahmen, 48 cm hoch, außengelötet – tiefschwarze Hochglanz-Emaillierung – großer, besonders weich federnder Specialsattel (Sitzhöhe 84 cm) – Cord-Draht-Ballonreifen, vorne 20×2“, hinten 26×2“ – massiver Rohrgepäckträger über dem Vorderrad, 54×37 cm groß, mit federndem Klappständer – im Rahmen große Firmentafel, schwarz emaillien , beschriftet auf Wunsch und gegen Aufpreis.

Het merk Victoria bestaat nog steeds:
www.victoria-fahrrad.de

18 gedachten over “Victoria kräftiges geschäftsrad 1937”

 1. Als het goed is zit er een clip onder aan het spatbord waar de standaard in vast klikt. Nog iets anders betreffende de V12 is dat deze met “Wulst reifen” oftewel hielbanden is uitgerust. De V22 heeft de normale draadbanden.

 2. Zo te zien een fiets met een bandrem. Een laatste herinnering aan de hoge-bi. Eén handrem-greep en een stempel die naar beneden op de band gedrukt wordt. Prachtig.

  1. Hoi, Roeland
   Bedoel je dat hij alleen met een bandrem is uitgerust ? De Victoria fietsen in de 1937 folder waren bijna allemaal met de eigen terugtraprem van Victoria uitgerust. Deze fietsen hebben allemaal twee remmen, de Victoria terugtraprem en een bandrem op het voorwiel. Deze twee transporters ook. De terugtraprem verschilt intern van de torpedo vanwege patenten van Sachs op de torpedo naaf. Zo werkt de remconus van torpedo met messing sleepveertjes en twee stalen rolletjes die in de kartels van de binnenkant van de remmantel grijpen bij het remmen. Bij Victoria heeft de remconus kartel en zitten er twee palletjes in de remmantel. (Ik vrees dat deze uitleg voor veel mensen abracadabra is, je moet waarschijnlijk bekend zijn met het inwendige van de remnaven om het te begrijpen). Ik heb gelezen dat de Victoria remnaaf in de jaren dertig een aardige concurent was van de torpedo. Waarschijnlijk alleen in duitsland, hier is hij vrij onbekend.

   1. Hoi Erwin.
    Het duizelt me aan alle kanten. Maar laats was ik aan het rondneuzen bij Velorama en daar zag ik van die prachtige, gesmede, band-rem constructies die men had bedacht om op de een of andere wijze gecontroleerd tot stilstand te komen met een hoge-bi. Dat bleek toch wat handiger dan telkens in de bossages duikelen. Nog lang na die uitvinding bleef men band-remmen monteren. Er zat dan één rem-hendel aan het stuur. Net zoals bij de Duitse transporter. Zo’n detail vind ik nu eenmaal prachtig.
    Groeten,
    Roeland.

    1. Ja, bij het Velorama voel ik mijzelf als een kind in een speelgoed winkel, zoveel mooie fietsen en bijzondere details. De bandrem bij de hoge-bi zet niet veel zoden aan de dijk. Maar goed ook, want als deze sterk zou werken zou je voorover kukelen. Bij een noodstop moet je er naar achteren afspringen. Vereist waarschijnlijk de nodige oefening voor je dat goed onder de knie hebt. Een engelsman bij een BBC programma over klassieke fietsen drukte het goed uit: “You must be crazy to ride a bike like this. Only not to crazy, otherwise it wil kill you”.

     1. Het rijden op een hoge bi is en blijft natuurlijk circus. Voor een film die we straks gaan maken hebben we er twee aangeschaft. Moderne versies van de klassieke hoge bi. Daar zit niet eens een rem op. Omdat het een ‘doortrapper’ is rem je met de pedalen. Je leert er redelijk snel op fietsen maar je leert ook dat een noodstop het beste te maken is in dicht struikgewas. Mits dat voor handen is natuurlijk. Anders moet je zoeken naar een dikke dame of een hooiberg.

 3. Hoi Erwin en Roeland,
  Ik heb een oma-fiets uit 1949 type: model “Royal” framenr. L2103
  Deze heeft een remhendel aan het stuur en die remt boven op de band.
  Nu gaan we deze fiets weer gebruiken, alleen zou ik deze rem op de band willen reviseren, weet iemand hoe het oorspronkelijk erop zat?
  Een leuk ander detail vind ik de Philips koplamp.

  1. Hoi Frank.
   Op marktplaats staat momenteel een complete remhendel aangeboden. Remgreep, stangen en remblok. De advertentie is van ene Simon uit Berlicum (06.12228671).
   Groeten,
   Roeland.

  2. Bedoel je dat hij incompleet is, dat hij eraf is of zit alleen de handel er nog op ? Eventueel kan ik een foto verzorgen van een bandrem. Ik weet niet of je wel eens op oldtimerbeursen komt, maar op de Vehikel beurs in Utrecht ( 3x per jaar, de eerst volgende is 11, 12, 13 december in de veemarkt hallen in Utrecht) staat altijd een duitse standhouder met heel veel fietsonderdelen (origineel en replica). Dit is Heinz Fingerhut van Velo-Classic. Bij hem kan je alles voor je bandrem krijgen. Op de website van Velo-Classic kan je een catalogus als PDF downloaden, op pagina 12 staan complete bandremmen en onderdelen. Je hebt trouwens ook bandremmen die met een kabel worden bedient. Wat betreft het “merk” Royal, ik ben dat in het verleden een paar keer in Amsterdam tegengekomen. Ik heb sterk de indruk dat dit gewoon een fietsemaker is/was die deze transfers op (2e hands) fietsen plakte.

   1. Roeland en Erwin,
    bedankt voor jullie tips en web-site, ik had niet verwacht dat er nog materialen te koop waren. Wat betreft het merk Royal staat gewoon voorop het frame in de juiste kleur en ook de datum van 1949.

 4. hallo,
  ik heb hier een duidse transportfiuets staan van het merk geier,
  hij heeft wel wat weg van de fiet op de bovenstaande fotos maar dan heeft hij een rechte stang,
  groetjes vincent

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *