Bijzondere vondst

Oorlogsfiets.

Deze week kwam ik in het bezit van een transportfiets in niet te beste staat. Het frame was krom en de eigenaar bood hem aan als tuindecoratie. Daarvoor wilde ik hem niet hebben, wel omdat er een aantal onderdelen opzat die ik kon gebruiken om een andere fiets compleet te maken. Zoals vaak bij transportfietsen was er geen merktransfer meer aanwezig. Ook was er geen framenummer te vinden. Geen idee dus wat het merk of bouwjaar was. Bij demontage gekeken of er op onderdelen nog codes of jaartallen stonden, maar niets gevonden.

Toch kwam er iets tevoorschijn dat meer vertelde over de leeftijd van de fiets. In de zadelbuis zat een propje papier. Dat heb ik er uitgehaald en voorzichtig uitgevouwen. Het bleek een exemplaar te zijn van “De Vliegende Hollander” van 4 september 1944. Dat was een nieuwsblaadje dat uit Engelse en Amerikaanse vliegtuigen werd gedropt boven Nederland. Uiteraard had de Duitse bezetter het bezit van zulke krantjes verboden. En de eigenaar van de transportfiets zal na het lezen dit exemplaar dus goed hebben willen verstoppen. Na 65 jaar is het krantje pas weer tevoorschijn gekomen!

Ik denk dat in 1944 transportfietsen een heel belangrijke rol speelden bij het vervoer in Nederland. Auto’s waren allang in beslag genomen. Ook gewone fietsen waren, of door de Duitsers gevorderd, of door de eigenaars goed verstopt. Alleen wie aan kon tonen dat de fiets voor het uitoefenen van zijn beroep nodig was, mocht hem houden. Dat betrof dus in veel gevallen een transportfiets.

Met recht is zo’n oude transportfiets een stukje historisch erfgoed waar we als eigenaar trots op mogen zijn.

Groeten,
Sjoerd

4 gedachten aan “Bijzondere vondst”

  1. Ter geruststelling, het krantje komt niet bij het oud papier en de fiets niet bij het oud ijzer.

    Zo’n stukje geschiedenis moet toch bewaard blijven. Dus ga ik het frame proberen te richten om er weer een rijdbare fiets van te maken. De onderdelen die origineel zijn blijven er op zitten. Dat betekent dat ik voor de andere transportfiets dus nog steeds een stuur, een rek en liefst ook een stel wielen zoek.

    En voor de “oorlogsfiets” een stel oude, halfronde spatborden. Want nu zitten er spatborden van naoorlogs model op. Bovendien is het achterspatbord een nieuw, nog nooit gebruikt exemplaar. Veel te mooi in vergelijking met de rest van de fiets.

    Als iemand nog iets heeft liggen hoor ik het graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *