Tip gezocht: Balhoofdplaatje verwijderen

Hallo,

Ik wil mijn Empo gaan opknappen. Nu ben ik “handig” met een steeksleutel, schroevendraaier en hamer maar geen fietsenmaker

Heeft iemand voor mij een aanwijzing en handige tip hoe je eenvoudig het balhoofdplaatje kan verwijderen zonder de boel te beschadigen en later weer bevestigd kan worden.

Alvast bedankt voor een reactie

Met vriendelijke groet,

Marco

2 gedachten aan “Tip gezocht: Balhoofdplaatje verwijderen”

 1. Hoi Marco

  Als je het dan toch opknapt ! haal dan de voorvork eruit mischien kun je van binnen uit de klinknagels naar buiten drukken dat heb ik ook eens gedaan .
  het laatste stukje kan dan mischien met een schroevendraaier zo dicht mogenlijk bij de klinknagel en wel voorzichtig natuurlijk .

 2. Je kunt de klinknageltjes op de volgende wijze verwijderen:

  tik met een scherpe center (euhhh…dus niet zo’n exemplaar dat op een scheepswerf thuishoort..) een puntje in de kop van de klinknagel, precies in het midden. Neem nu een scherp/nieuw metaalboortje, niet dikker dan 2 mm en een boormachine (heb je een “ouderwetsche” boor op handkracht, of de luie vandaag-de-dag dremel, nog beter!) en boor nu heel voorzichtig en langzaam de bolle kop weg. Je zult merken dat zodra je de kop het doorboort, de nagel doorloopt in de balhoofdbuis, deze is eenvoudig door te tikken met center of een doorslagje.

  het monteren van het plaatje:

  lastiger door een gebrek aan aluminium of zamak klinknagels.

  let wel, klinknagel is geen popnagel (de laatste is geen gezicht)

  optie: zelf maken.

  zoek een stuk aluminium draad diameter 2 mm of wat maar past (zo nauwkeurig= krap mogelijk in de gaatjes van de balhoofdbuis)
  Aluminium trafodraad is verkrijgbaar in vrijwel alle diameters. gloei zo’n stukje draad nu uit en laat aan de lucht afkoelen, klem dit in een bankschroefje en klop het uiteinde heel beheerst plat. Dit is nu de balhoofdzijde (je hebt immers geen klinkstempels, dus moet het “andersom”)
  Nu maakt je dit stukje draad op lengte en herhaal je dit met weer een ander stukje (maakt er meteen een paar extra, oefening baart kunst en er gaat weleens wat verkeerd) zorg dat je de gehele nagel hebt uitgegloeid (verwarm in een blauwe gasvlam gedurende 2 seconden en langzaam af laten koelen)
  wat je nu hebt is een soort puntloze spijker die je via de binnenzijde van het balhoofd naar buiten steekt. fixeer dit aan de binnenzijde van het balhoofd met een stuk stalen pijp en een tweetal houten wig (vakjargon boilerbouw: spingpennen) plaats nu je balhoofdplaatje (natuurlijk achterstevoren of op z’n kop….) over de uitstekende pennetjes en knip met een nagelknipper of een klein tangetje de pennetjes definitief op maat (1,42 x de diameter) en drijf nu met behulp van een timmermansdoorslag (een doorslag voor bolkopspijkers) natuurlijk een die past bij de diameter en een 18 lbs voorhamer of toch maar een 4 ounce bankhamertje de nagel rond.
  als je alles goed doet zul je zien dat de houten wiggen als vanzelf wegspringen en de stalen bus idem.

  weersta de neiging hierna nog wat na te tikken, onherroepelijk zul je de kraag scheuren. Metaal hard namelijk af door mechanische bewerking, en je zachte aluminium is nu tamelijk bros geworden, maar zeker stevig genoeg om je merkplaatje op z’n plek te houden.

  klus ze!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.