Ook een transportfiets gekocht

Dag,

Na altijd al een zwak te hebben gehad voor mooie klassieke fietsen en mijn eigen gazelle wat te hebben opgeknapt ben ik van de week voor het echte werk gegaan. Na de benodigde inspiratie te hebben op gedaan op deze site heb ik via mplaats wat onderhandeld en uiteindelijk in groningen mijn aanwinst opgehaald. Het gaat om een gazelle met frame nr 1646653. Daaronder op de lug van de lagere horizontale buis staat ook een nummer ,maar dat heb ik voor de historie niet nodig (dacht ik).

Ik snap dat men plaatjes wil zien en die zal ik van de week maken en plaatsen, maar wilde vandag eerst aan de slag. Op het voorwiel zat speling en in het achterwiel zijn 2 spaken gebroken dus beide heb ik naar de FM gebracht. De banden zijn vredestein transport en zien er behoorlijk uit. Elders las ik dat het mogelijk is om voor de maat 28 1 3/4 47 622 ook banden te koop zijn. Ik ben met name op zoek naar banden met een antilek laag want voor woon werk verkeer heb ik geen zin in lekke banden. Momenteel op mijn andere gazelle liggen ook anti lek banden en daar rij ik niet lek mee dus zet dat graag voort.
Over die wielen wel wat vragen. Achternaaf is favorit en heeft wat roestvlekjes en smeernippel. Kon geen jaartal zien ,maar zou deze naaf originele zijn? Fm dacht eerst van niet, maar begon later weer te twijfelen toen hij nippel zag. Voornaaf is zwart gemaakt, maar kan er niks vanaf lezen.

Nieuwe aanwinst ziet er op eerste oog origineel uit. Balhoofdplaatje zit er op en op stuur en cranks staan gazelle. Ook op achterspatbord zit gazelle plaatje en vaag staat het nog op de metalen kettingkast. Deze is wel wat scheef en beschadigd dus tips daarover zijn welkom. Wat ik lelijk vind is het stuur en cranks want die zijn nml grijs/zilver vernickeld. Vraag me af of dit origineel is en wat ik er aan kan doen. In het geheel zit er niet veel roest op, maar op de gebruikelijke kleine plekjes wel wat. Denk dat ik dat laat zitten. Zadel is oude brooks en die is helemaal gaar, maar dat vervang ik als laatste. Zadelpen is erg verroest moet nog kijken wat ik daarmee doe.

Overall wil ik wel eea doen ,maar ga niet alles koste wat kost pimpen. Eerst de dingen die echt noodzakelijk zijn zoals de wielen en daarna ff kijken. Ik zal komende tijd wel wat vragen hebben en die hier stellen, hopelijk zijn er wat kenners die mij kunnen helpen. Groet uit mokum.

Rutger

Transportfiets

Transportfiets

Transportfiets

Transportfiets

44 gedachten over “Ook een transportfiets gekocht”

 1. Die reflectoren vallen zo op omdat de foto met flitser is genomen. Persoonlijk ben ik wel gecharmeerd van zo’n toevoeging, zolang het niet aan de banden zelf zit.
  Mijn fietsen hebben die rood/oranje reflectoren die je tussen de spaken kunt klikken. Daarmee voldoe ik toch nog een beetje aan de wet en het is niet voor niets verplicht..

  Reflectoren aan de trappers vind ik minder belangrijk, daar heb ik liever de ouderwetse bloktrappers.

  Het stuur is vrij lang, weet niet of dit een origineel stuur is.

  Een hele mooie fiets, melkbushouders vind ik altijd prachtig!

 2. Moet sowieso ff een update geven want de teks t is wat gedateerd.

  Reflectoren gaan er tzt uit, maar eerst belangrijkere zaken.

  Bloktrappers, kettingkast handvatten zijn dingen die fraaier kunnen, maar makkelijker gezegd dan gedaan (tenzij geld geen rol speelt).

  OP het stuur staat gazelle of het daarmee origineel is weet ik niet ,maar vergroot de kans lijkt me. Iets boven balhoofd zit een rond ding om de stuurpen waar deint dat voor?

  Zadel gaat eerdaags geupdate worden.

  Lak is gekocht zodat ik eea goed erin kan zetten.

  Suggesties voor vernickelde onderdelen? Stuur(pen) en crank zijn vernickeld, maar kan dat eraf? Of zal ik erover heen lakken? Chroom is mooier, maar kan dat nog?

 3. Hoi Rutger
  Bij de Gazelle zijn stuur ,balhoofdstel en crancks vanaf jaren 30 zwart.
  Als het echt nikkel is liet ik dit zo ,chroom is wat meer roestbestendiger mocht je dat overnieuw willen laten doen maar voor de orginaliteit {als je daarvoor gaat } zou je het zwart moeten maken.

 4. Rutger
  Ik denk dat gazelle alleen Novo (husqvarna) en F&S torpedo naaf gemonteerd heeft,en de velg zou dan ook van zogenaamde “puisjes “waar dan de spaak nippels zitten, en die zie ik niet!
  Je voor wielnaaf is denk ik van gazelle ,en daar moet ook GAZELLE op gedrukt staan,en 40 spaken hebben.
  Onder de verf misschien?
  Het zogenaamde chrome gelijk zwart maken zo als Marcel schreef.
  Verder kan je roest plekjes best redelijk camoufleren met kachel poets
  Ik hoor het wel.
  Groeten Ad

 5. Dank je, had al begrepen dat het begin jaren zestig was. Kreeg als reply op die advertentie van oirschot nostalgie een mail, maar die kende ik al.
  Voorwiel heeft verder 40 spaken en ga achterwiel uiteindelijk met oude naaf (novo-husqvarna) laten uitrusten. Had nieuwe torpedo naaf gekocht ,maar die is net zo breed als de huidige favorit en volgens mij wat aan de smalle kant voor het frame. Kan dat kloppen?

 6. Ik heb net de naven van een novo, en een torpedo ,en een favorit opgemeten en zijn op de spaak vlens gemeten allemaal 5,5cm breed.
  Groeten Ad

 7. Hallo Rutger

  Ad bedoelt van flens naar flens de Husqvarna is in totaal {totale breedte }
  breder en ik weet wel zeker dat deze erin gezeten heeft gezien het feit dat het achterpad van jouw fiets breder is ,en het een naaf is die toendertijd ook bij Gazelle werdt gebruikt.
  Technisch gezien vind ik dit een minder goede naaf ik heb er hier een die er als nieuw uit ziet maar niet remt ? vele malen bestudeerd maar kan de oorzaak niet vinden .

 8. Bedoel je dan dat de ‘totale breedte’ om het as/schroefdraad gedeelte gaat? Of draaien de moeren op het schroefdraad eerder vast op een husqvarna dan de favorit want daar heb ik me over verwonderd en dat lijkt frame naar binnen te buigen.

 9. Je moet eens de breedte meten van het achterpad {gedeelte frame waar naaf inkomt} en dan de breedte van de naaf.
  Met totale breedte naaf bedoel ik datgene wat binnen het frame zit dus niet de as met moeren maar van asconus naar remhevel.

 10. heb even gemeten een standaard Torpedo naaf is 10.5 cm breed.
  Een Husqvarna naaf 11 cm breed, toch 5mm ,komen de kettingspanners nog bij .

 11. Volgens mij zijn al die naven +- 11,5 cm breedtussen de achterpad en verschillen onderling niet zo veel.
  Marcel Ik heb eventuweel wel een husqvarna-novo “VOORSCHIFTEN VOOR DEMONTAGE,SMERING EN MONTAGE” folder copy voor je.
  Groeten Ad

 12. Een update.
  Voorkant uit elkaar gehaald en in de lak gezet tevens wat oude boutjes vernieuwd van voordrager. Reflectiestrips zijn uit de wielen ;-). Nieuw zadel aangeschaft en erop gezet. Zadelpen goed schoon gemaakt, maar blijven wat roestvlekjes op zitten. Iemand idee of je ergens nieuw balhoofdplaatje kan halen? Gewoon maar eens bij de FM proberen? Oude is niet meer zo fraai en er al een keer opgelijmd.

  Wil nu bezig met achterzijde fiets, maar vraag over de crank. Want die moet eraf eer ik wat met de kettingkast kan doen. Door de crankarm zit de spie (dacht dat ie zo heette) met een moertje erop. Die moer en ringetje krijg ik er nog wel af, maar dan. Hoe krijg ik dat ding los en eruit? Ben bang als ik doorram dat ie beschadigd en heb ik m nog niet los en kan ie niet meer vast. Het het met wd 40 en stuk hout ertussen geprobeerd, maar nog geen resultaat…

 13. Rutger
  Bij het los slaan van de spie moet je een zwaare moker aan de onder kant van de cranck houden(tegen gewicht),en dan het moertje een stukje los draaien ,dan met een hamer de spie terug slaan
  lukt dat niet ,dan alleen de cranck heet maken (dan zet het ijzer uit)en dan opnieuw los slaan.
  bij montage gewoon een nieuwe spie gebruiken,let wel op dat je de goede maat gebruik!!
  Succes
  Groeten Ad

 14. Ad(of anderen),

  KAn je dat toelichten? Bedoel voor ik ga rammen even voor de duidelijkheid. Ik moet die moer er weer stukje op zetten om beter te kunnen slaan? Dan zet ik de moker aan de onderkant tegen de crank en sla ik met een gewone hamer op de moer/ spie? Gr,r.

 15. Rutger
  Je heb het precies goed begrepen
  Het moertje er een stukje er op draaien is ook dt je de crank niet beschadigd (de spie schroefdraad gaat wel stuk !)
  Groeten Ad

 16. Jaja ben ik weer. Heb je advies opgevolgd Ad en het is gelukt (jezus wat zaten die dingen vast). Nu weer paar vragen want ik heb zoiets nog nooit gedaan.

  Terwijl ik aan het timmeren was viel mijn ketting uitelkaar! Dus die heb ik meteen maar ff in de lampenolie gezet om m goed schoon te maken. Trappers heb ik ook vast af gehaald, maar… Hoe krijg ik nu die cranks van de as af?

  Kettingkast is verbogen, hoe krijg ik die recht? Tips/suggesties?
  Alvast bedankt.

 17. Gewoon de crank HEET maken ,en dan proberen door op je fiets te zitten e je beide cranken teglijk naar beneden te trapen, en met wat te draaien/trekken of met kruip olie zou het moeten lukken.
  En ik zou een nieuwe brommer ketting kopen (€10,00)en er op leggen

 18. Ik heb geen stopcontact in mijn box dus hoe ik het HEET kan maken weet ik nog niet (en ik heb ook geen uitgebreid arsenaal aan gereedschap eerlijk gezegd). Zal vanavond fiets eens op zijn zij leggen en proberen.

  Keep in touch.

 19. *nieuwsflash*

  OK het is gelukt de kant van het kettingblad is er af. Viel eigenlijk erg mee. Was dat blad en crank nou origineel zilver venickeld? Lijkt er wel op als ik het grondig bestudeer. Twijfel of ik m zwart wil/gaan maken.

  Wil brommerketting kopen, maar wat is de maat? Of zijn die allemaal dezelfde maat?

  Kettingkast is er af ,nogmaals, kan ik die met een hamer ‘uitdeuken’ zodat ie recht(er) wordt?

  Tenslotte kan ik handvatten kopen van 24mm doorsnee past dat niet op mijn stuur? Dacht dat ie 25 mm doorsnee was,maar gaat ie die ene mm wel/niet?

 20. Ik kan me haast niet voor stellen dat hij zilver van kleur was,misschien komt hij wel uit een ”gewone gazelle ” fiets.uit een donor fiets dus.
  Voor de juiste maat even je oude ketting meenemen naar de winkel ,
  en je kettingkast word er meestal niet mooier van uitdeuken met een hamer,is eigelijk een moeilijk werkje.

 21. Heb bij cito ketting gescoord en twee gazelle laktransfers. Duurt nog wel ff tot ik ze er op ga zetten, maar alvast gekocht.

  Iemand nog over die handvatten? Kan dus 24 mm kopen, maar past dat?

  Fijn weekend.

 22. Update part zoveel.

  Hele achterzijde uit elkaar gehaald en in lak gezet. Nu langzaam weer bezig met in elkaar zetten. Een vraag daarover.

  Ik wil de crank er weer op zetten, maar nieuwe spie past niet helemaal. Nu ging ik net bij FM vragen hoe dat moest ,maar die deed net of het hogere wiskunde was, maar kon nog net verklappen dat ik een vijl nodig had. Graag daar advies over. Do’s en donts ajb.

 23. Als de diameter v/d spie het zelfde is van de orginele ,en hij gaat niet ver genoeg in de crank ,dan moet je hem vijlen.Dan kan je dus een voorbeeld van je” oude “overnemen kwa de hoeveelheid die er af moet.En bij het vast slaan wéér de moker er onder houden .Moertje aan draaien ,en vast is vast
  Groeten Ad

 24. Ik was op zoek naar balhoofdplaatje en zo een gazelle beugeltje voor de achterspatbordpootjes, maar kon die lastig vinden. Ook de gazelle dealers hier in de buurt konden of wilden dat niet regelen (kreeg wel de tip een nieuwe gazelle te kopen want daar zat er een op, maar dat ging met wat te ver). Vervolgens gazelle gemaild met die vraag. Dat specifieke plaatje konden ze niet regelen, maar ze wilde wel helpen met het dateren van de fiets en boden me gratis 2 balhoofdplaatjes aan en stuurden die vast op. Vond ik wel attent ,maar ga natuurlijk niet een modern balhoofdplaatje op mijn oude fiets zetten. Dan doe ik wel de laktransfer die ik bij cito kocht er op.

 25. Ja mooie Transfers alleen deze zijn van wat oudere Gazelles ik meen tot 1924/25 Daarna was het het plaatje met Andre van Vlaanderen .
  Ik denk dat de Balhoofd plaatjes aan jou toegestuurd door Gazelle wel de goede zijn ! .
  Het bouwjaar al gecheckt? .

 26. als ie met dubbelzijdig tape is dan is het waarschijnlijk een nieuwetype
  (had ik ook ééns opgestuurd gekregen van Gazelle)maar was wel atent van ze

 27. Ja het zijn die met dubbelzijdige tape en de gazelle springt naar re ipv li.

  Dat zal ik je vandaag dan nog doen Ad. Dat gazelle plaatje op het achterspatbord waar de boutjes doorheen lopen die spatbord vast houden te zien op foto 3. Idd verder wel attent van ze.

  Ik heb net alles in elkaar gezet en gereden. Enige wat me verbaasde is dat de kettingkast achter nog aanloopt dat deed ie eerst niet, maar genoeg geklust voor vandaag.

  Verder nog dank aan mokum motors die ff hielpen met de nieuwe ketting op maat te slijpen!

 28. Leuk he, al die ondernemers die bijdragen aan het herstel van zo’n fiets.
  Ik had alle hulp van fietsenmaker Neyman en ijzerhandel Van der Meulen.

  Hier de foto’s die je stuurde:

 29. Linkse zat er ook op, maar gelijmd en is niet fraai meer.
  Verder bedoel ik spatbordbeugel ja wist alleen de naam niet. Let niet op de tape aan het achterwiel die heb ik gister nog gelakt… Verder ben ik op zoek naar een ‘draaier’. Nieuwe zadelpen past niet en begreep dat een draaier m passend kan maken, waar vind ik zoiets in a’dam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *