Wedergeboorte van een doortrapper

Hallo allemaal

deze week de allereerste proefritjes gemaakt op deze fiets 28 inch dikke buis frame DOORTRAPPER.

Restauratie doortrapper

Ik had ALLEEN een frame een vork en een spatbord dat was alles de rest werd zoeken wat voor mij de kik was het compleet maken.
En het moeilijkste daarbij was het balhoofdstel , bij een dikke buis frame is de diameter van de buizen en vork groter en transportfiets balhoofdstellen in een grotere maat zijn niet te vinden.
Echter ik wist iemand die zo,n balhoofdstel had en bij toeval bood hij dat op marktplaats aan dit heb ik laten verchromen net als het stuur ,zadelpen en zadel strop.
Vernikkellen is natuurlijk autentieker maar ik koos voor verchromen daar dit meer roestbestendig is .
Nieuwe onderdelen zijn cranckstel ,trapas ,achteras ,opstapje,bel ,achtertandwiel en ketting en achterlicht.
Ik vond een voorwiel in perfecte staat de voorstandaard is al eerder voorbij gekomen deze heb ik zelf gemaakt.
Het biezen is wel aardig gelukt het was ook de eerste keer dat ik een complete fiets heb gebiest met 2 dunne lijnen.
Van veel geplande dingen ben ik afgeweken zoals de verlichting en het achtertandwiel deze laatste is nu een 24 tands omdat ik de fiets heb gebouwd om het te kunnen gebruiken waar het voor gemaakt is transporten in weer en wind maar ook tegen de bult op.
Ik heb gekozen voor de grote zware pedalen die kwa model de zelfde zijn als die van Eijsink die heb ik alleen maar schoongemaakt en geverft {niet uit elkaar gehaald om dat dan vaak de stevigheid weg is}hierbij heb ik wel de pedaal as kogels vernieuwd maat 5/32inch evenzo nieuw trapas kogels 5/16 inch en balhoofdkogels 3/16 inch.
De Jasbeschermers zijn middels lasersnijden gemaakt bij Veld Laser te S,Heerenberg.
De rest is allemaal gestraalt en gepoedercoat en bij het achterspatbord heb ik een stuk wit gespoten .

Groeten Marcel.

Restauratie doortrapper

Restauratie doortrapper

Restauratie doortrapper

Restauratie doortrapper

Restauratie doortrapper

Restauratie doortrapper

Restauratie doortrapper

Restauratie doortrapper

Restauratie doortrapper

Restauratie doortrapper


Build from scratch

Weggegooid,afgetrapt,versleten,vergeten en afgedaan.
Totdat ik je zag liggen of staan .
Ik ben met jouw aan het werk gegaan om jou in alle glorie terug te brengen en te herstellen.
Zodat dit werk en jij het verhaal en jouw geschiedenis kunnen vertellen.


Restauratie doortrapper

49 gedachten over “Wedergeboorte van een doortrapper”

 1. Hoi Marcel,

  (een 24 tands omdat ik de fiets heb gebouwd om het te kunnen gebruiken waar het voor gemaakt is transporten in weer en wind maar ook tegen de bult op.) Nee Marcel dit kan niet de bedoeling zijn van deze transporter.

  Hij mag wel de weg op maar dan in een bestelbus naar het fietsmuseum in Nijmegen. En anders direct met de vrouw overleggen dat hij in de kamer naast de bank moet komen te staan. En ’s avond bij het naar bed gaan er een laken over heen tegen de stof.

  Een groot compliment. Wat een prachtige fiets.

  Groeten Dick

 2. Dat is weer een mooi stukje werk!Ik zag dat je één spatbordbeugel er afgehaald heb tenbehoeven van de jasbeschermers.Mooi achter bumbertje trouwens,staat goed!
  Wat staat er op het koperen plaatje op het achterspatbord?Is het merk ook bekend geworden?Of ook een zelfbouwer van des tijds.

  Groeten Ad

 3. Dat ziet er erg goed uit. En verdiend het inderdaad niet om nog het zware werk van vroeger te hoeven doen denk dat je hem alleen voor de show moet gebruiken. En hem laten genieten van de staat waar hij nu in is.

  Is dit niet toevalig mijn oude balhoofdstel?

 4. Hallo allemaal
  Bedankt voor de mooie reakties de foto,s zijn vluchtig genomen .
  Het is ook nog niet helemaal af ik wil alles nog een keer nalopen en ben nog bezig met een orgineel Transportfietszadel en als het af is hoop ik mooiere foto,s te kunnen maken.
  Over de vraag van het verchromen de prijs ? net als Davy al schreef scheelt het wanneer je het voorbereidend werk al doet ontroesten en schuren ,komt nog bij dat ik voor 2 projecten aan spullen had weggebracht .
  De spaken kun je gewoon bij een fietsen maker halen of hij kan het bij een grossier bestellen ,in dit geval heb ik gebruikt spaak 12 spaaklengte 295 gespaakt over 3 ,spaak je een Torpedo remnaaf dan gebruik ik spaak 12 spaaklengte 300 over 4 {dan krijg je een sterker wiel}.
  De gebruikte bumper is de zelfde die gebruikt wordt bij Bakfietsen.
  Het balhoofdstel komt bij iemand weg uit het midden des lands en was orgineel vernikkeld.
  De leiding waar het verlichting draad doorloopt hebben we nagemaakt.
  Het achterspatbord is niet het orginele van dit frame maar kwa model en breedte hetzelfde als die van een transportfiets .
  Ik meende ooit een afbeelding te hebben gezien van een transportfiets met zulke jasbeschermers en daarom leek me dit wel een orgineel idee.
  Het koperen plaatje is van een fietsenmaker uit Overijssel en daar staat nog een telefoonnummer op met 3 cijfers dus oud.
  Tja hoe fietst een Doortrapper zolang je er niet aan gewend bent belabberd een noodstop maken is er niet bij ! snelheid minderen door steeds minder kracht te zetten en langzamer te trappen .
  Ken iemand die ooit eens plankgas een heuvel afkwam op een doortrapper en een woonhuis niet kon ontwijken waardoor het ritje eindigde in de voordeur.
  Nooit je voeten van de pedalen halen bij een doortrapper maar ik moet zeggen dat het wel snel went en soepel fietst.
  Ben zelfs in de stad geweest tijdens de spits dat is gewoon een kwestie van wennen en ik vind deze fiets toch fijn rijden precies wat ik er van had verwacht .

  Groeten Marcel.

 5. Als fiets is dit natuurlijk een prachtige machine, maar dit is geen fiets die je “historisch” moet zien.
  Dan zijn de dubbele biezen, “dames-netje”-jasbeschermer en bakfietsbumper een beetje “vreemd”….

 6. Andre
  Volgens mij heeft niemand het over ”historisch” ,en een bumpertje zag je wel vaker op een transporter
  En over het dames netje vind ik wel heel lullig geformuleerd
  Iemand die zijn ziel en zaligheid er in stopt trap je niet zo de grond in vind Ik
  Groeten Ad

 7. Fantastisch! Wat een mooie fiets is dat geworden.
  Voor de mijne heb ik ook zo’n balhoofdstel gekocht, vernikkeld, dus het begint al aardig te roesten.
  Ook heb ik een mooi (new oldstock) transporttandwiel gekocht, helaas, het gat voor de trapas is te groot (16mm ipv 14mm), dus ik kan het niet monteren. wie weet kom ik nog eens een passende as tegen.

  groeten, Herald

 8. Beste luitjes

  Voor het werk wat deze persoon in de fiets heeft gestopt is niks te zeggen 100 punten hiervoor.
  Maar een transportfiets is nooit bedoeld als sierobject dit is wat andre koopmans bedoeld denk ik.Maw je moet nooit een fiets mooier maken (onderdelen toevoegen)dan hij van oorsprong is geweest

  1. Beste A Grevink .

   U heeft ooit aan J vd Horst Balhoofdplaatjes te koop aan geboden .
   Ik geprobeerd u te bellen maar het nummer klopt niet .
   Als u ze nog heeft en wil verkopen zou u dan kontact met mij willen opnemen .

   Mvg Gerrit Kan
   gerritkan@yahoo.com

 9. Iedereen heeft de vrijheid om te doen wat ie wil doen of niet wil doen in het leven.
  Complimenten voor al het werk en liefde wat erin zit.

  Groet uut Grunn. wim

 10. Hallo mensen

  Voor dat de descussies losbarsten over de ORGINALITEIT .
  Inderdaad een Museumstuk zal het nooit zijn want de fiets is niet Orgineel zoals af fabriek.
  Ik weet niet welk merk het is geweest of hoe die er uit gezien heeft !
  Ik had dan ook alleen maar een frame vork en een spatbord.
  De intentie was een transportfiets op te knappen die ook nog eens een lust is voor het oog in dat opzicht vindt ik het wel geslaagt.

  groeten Marcel.

 11. Hallo Marcel,

  Je zou bijna je excuses moeten aanbieden omdat je een TE mooie fiets heb gebouwd 😉
  Geniet lekker van je prachtige fiets en wees er zuinig op.

 12. ik moet het toch een klein beetje met andre koopmans eens zijn…
  ik vind het ook een beetje jammer dat je een spatbordbeugel hebt opgegeven voor een jasbeschermer, ikzelf ben namelijk een groot fan van dubbele spatbord beugels.
  En de biezen.. tsja de een houd er van de ander niet……. maar dat neemt niet weg dat je een regelrechte held bent om zoveel tijd en geld en moeite in zon fiets te steken… ik heb maar een advies voor je. fiets er elke dag op zoveel je kan. ik heb zelf een gazelle doortrapper uit 1920 (met dubbele beugels 😀 ) en daar fiets ik elke dag op.. dat doortrappen wen je wel aan, ook in een drukke stad.
  fiesten met dat ding! want daar is ie immers voor gemaakt…

 13. Hallo Marcel,

  Je fiets ziet er echt fantastisch uit! Ik ben zelf bezig en ben al een tijd op zoek (2 mnd) naar een “nieuwe” trapas en toebehoren. Ik las dat jij een nieuwe had. Kun je me eens mailen waar jij die vandaag hebt? Geniet van je fiets!!!

  Groeten,

  Dirk.

 14. hallo Dirk

  Tja da,s moeilijk kwestie van zoeken en informeren ik ben stad en land afgeweest zoeken ,zoeken,zoeken de door mij gebruikte trapas vond ik bij een fietsen maker op zolder.
  Komt bij dat in sommige streken in Nederland meer en in sommige minder Transporters werden gebruikt.
  Je kunt ook proberen een oude te reviseren de versleten plekken oplassen en afdraaien .
  Het gebruikte Cranckstel heb ik via marktplaats ben naar de verhikel beurs geweest in Utrecht en daar vond ik ook een ongebruikt Transport crankstel.
  als je me vraagt wie zou zoiets kunnen hebben behalve op marktplaats ,
  Je zou bij plaatselijke fietsen makers kunnen informeren en soms kennen zij mensen die zoiets hebben liggen.
  In Amsterdam waar nog zoveel Oltimers zijn en gebruikt worden verwacht ik ook dat je een grote kans maakt een trapas te vinden.
  Ik ben toch ook wel nieuwsgierig naar jouw Transporter merk staat STORY.
  Ik hoop dat het je lukt er een te vinden .

  Groeten Marcel.

  1. he marcel,als je je adres even door kunt sturen stuur ik het bumpertje naar je toe,gebruik hem nu tog niet,
   de doortrapper heb ik voorlopig veilig in mij garage gestalt ,met dit weer fietsen vindt ik een beetje zonde,
   echt een super fijne fiets en heb er nog geen problemen mee gehad,
   over een doortrapnaaf,heb nog een nieuwe liggen zonder tandwiel,het schroefdraad voor het tandwiel gaat maar een kant uit,sls ik daar een tandwiel opzet en een ring met schroefdraad,draait het tandwiel zichzelf niet los door te `remmen`?

   groetjes vincent

   1. Hoi Vincent

    Is okay mail ik wel door ,en we gaan je waarschijnelijk wel zien met de Doortrapper bij de toekomstige Tourtochten Geweldig ! .
    En die naaf waar je het overhebt ,dat is GEEN doortrapnaaf maar een vrijloop die meestal werdt gebruikt met velgremmen er hoort zo,n vrijloop tandwiel op dat als je de pedalen stil houdt het tandwiel gewoon doordraaid .

    Groet Marcel .

    1. okee ,
     dat is dus een ander soort naaf dan die op mijn doortrapper van jou zit,en is dan waarschijnlijk ook niet voor een transportfiets te gebruiken,
     heb nog een doortrapwiel bestelt,28inch 40 spaaks, zit er veel verschil tussen een doortrapnaaf voor een 28 of 26inch fiets,
     kan niet wachten tot het weer een beter weer wordt!
     groetjes vincent<

     1. Hoi Vincent

      Het is een naaf voor een Tourfiets die had je ook in een grote uitvoering die doet denken aan een Doortrapnaaf .
      Werdt gebruikt in combinatie met of velgremmen of een bandrem voor .
      Er is verder geen verschil in 26 of 28 inch dat heeft alleen met het maat wiel te maken Apollo Transporters werden ook gebouwd als 26 inch Doortrappers .
      En 40 gaats is naar alle waarschijnelijkheid een Gazelle wiel
      die naaf kun je gemakkelijk herkennen zie :
      Kenmerken ter indentificatie en datering ,wel een probleem bij die naaf is het vinden van een vervangend tandwiel om dat de diameter van het schroefgat groter is .

 15. Hoi Marcel,

  Allereerst een compliment, wat een prachtige fiets! ziet er heel mooi uit. Heel degelijk en solide, lijkt me heerlijk fietsen trouwens.
  Waar heb je die achteras/naaf gevonden? Ik ben voor een project ook opzoek naar zo een achteras heb jij misschien tips?

  Groeten Pascal

 16. Hallo Mensen
  Ik wide hier nog eens een artikel aan wijden opknappen of niet ?.
  Het feit is dat je NU op dit moment je oude fiets of TRANSPORTER nog kunt restaureren {terug brengen in nieuwstaat } of grondig kunt opknappen simpelweg omdat veel benodigde onderdelen er NU NOG ZIJN .
  “NU NOG ZIJN” , “MAAR”! de onderdelen verdwijnen worden vaak achterloos weggegooid of opgekocht door handelaren of bij reparaties vervangen.
  Dus wat ik bedoel is dat als je ooit van plan bent om je fiets grondig op te knappen zodat je daar de rest van je leven weer een gezonde ,goede en mooie TRANSPORTER aan hebt dan moet je dat nu doen !over 10 tot 20 jaar verwacht ik toch wel dat de zogenoemde orginele new oldstock onderdelen echt opzijn.
  Daarvoor moet je veel zoeken, en informeren bij fietsenmakers verzamelaars en handelaren.
  Mischien ook interesant ter vervanging voor oude onderdelen valt mij op dat veel ouderwetse onderdelen nog geproduceerd worden in Aziatische landen als India
  Transport naven , frames en bloktrappers dit valt me op als ik die fiets taxi,s vandaar bekijk .
  De door mij opgeknapte TRANSPORTER is gebouwd met onderdelen waarvoor ik het hele land ben rondgeweest heb daar toch wel 3 jaar overgedaan inclusief het maken van de standaard .
  En je hebt er heel erg veel geduld bij nodig .

  Groeten Marcel.

 17. Goede dag,

  Ik ben pas 3 weken bezig met een oude transporter, welk merk weet niet. Hier volgen enkele nummers; framenr. 04931, in de torpedonaaf de letter “E” en in het crancstel vond ik op het tandwiel de code 44H63
  Ik heb de fiets eerst volledig gedemonteerd, daarna heb ik ieder onderdeel verf en vetvrij gemaakt met een roterende staalborstel op een kleine haakse slijper. Vervolgens heb ik alles (behalve de meganische) onderdelen met menie en primer behandeld. Inmiddels ben ik begonnen met de derde en laatste laag zijdeglans (zwart) De fiets word in de slotfase voorzien van een roelewiel bagagedrager en kettingkast, de verlichting en dynamo van het bekende zwitserse merk Nordlicht. Voor de banden ben ik geslaagd bij Vredestein (28×1.75) De reflectie heb ik er gewoon afgetrokken!

  Natuurlijk kun je met restaureren langer bezig zijn, maar deze fiets was al compleet, alleen de banden, de verf en de lagers moest(en) worden vervangen.

  Ik had graag wat foto’s willen laten zien, maar hoe moet dat?
  (p.s.) Als er nog mensen zijn die op zoek zijn naar een thompson trapas ik heb er een aantal, in de meest voorkomende maten.

  Mvg. L.Bakker

 18. Hallo MR Bakker

  u kunt uw verslag en foto,s posten bovenaan bij deze site {zelf een artikel plaatsen} .
  Ben wel benieuwd naar de foto,s en welke banden u gebruikt.

  werkse !.

 19. HEEL MOOI MET VEEL GEDULD GEDAAN LEUK DIE BIESJES EN DE JASBESCHERMERS ZIJN NIET ORGINAAL MAAR WEL HANDIG ALES BIJ ELKAAR ZIET HET ER AUTENTIEK UIT GOED GEDAAN EN LEUKE FOTO,S KOMPLIMENTEN GROETJES MARCO

 20. hoi marcel wat een mooie fiets zelf ben ik een oude duitse goliath fiets aan het opknappen en ik zoek daarvoor nog de jasbeschermers .
  als jij daar een adres voor hebt wil jij die dan naar mij mailen .
  alvast bedankt en vr.gr ad

  1. hallo ad
   ik ben zelf bezig met een opoefiets-omafiets uit 1912,
   de jas beschermers die er op zitten zijn weggeroest maar heel makkelijk te vervangen-improviseren,is gewoon een veer met 2 oogjes,
   ik heb zelf de veroeste veren vervangen door veren van een oude bedbodem(is zowat exact het zelfde)
   ,heb de veer aan de as bevestigt,even spannen en een paar 5cent muntjes er tussen gedaan,de touwtjes er doorheen geregen en de muntjes er weer uitgehaalt,de touwtjes staan perfect gespannen
   werkt prima en ziet er netjes uit!

 21. Hallo Ad

  De Jasbeschermers heb ik laten lasersnijden naar eigen ontwerp rekening houdend met het frame en kettingscherm .
  Ze zijn erg groot maar passen goed bij de Transporter ,het gebruikte touw is 2.5 mm dik en heb ik er in gevlochten .
  Ik weet niet of jouw Goliath een Transporter of Tourfiets opa/oma is maar dergelijke beugels voor de jasbeschermers zijn normaal kleiner en de normaal gebruikte netjes hebben vaak wel iets van een bevestiging waarbij de simpelste bestaat uit een ring en een haak die je om de as klemt .
  Soms ,in Januari nog ,worden dergelijke tour model beugeltjes op Marktplaats aangeboden .

 22. Hallo Marcel,Reeds nu in de aanbieding op MP!
  Sleutelen en verzamelen van onderdelen en compleet maken is toch leuk ,maar ja,als hij klaar is?? Je kan er maar op één rijden en heb dan toch een favoriet. Dit geld eigelijk ook voor mijn gerestaurerde Maxwell die eigelijk maar staat te staan in de schuur.
  Groeten Ad

 23. ik ben nu de gelukkige eigenaar van dit prachtige exemplaar,op de fotos is hij minder mooi!
  fietst zeer lekker.
  het enige wat nog onbreekt en waar ik zelf mee bzig ben is de balhooftvergrnedeling ,lukt aardifg maar een orginele zou nog mooier zijn,
  mocht iemand er een hebben liggen….
  groetjes vncent

 24. iser toevallig ieman met een fiets van het duidse merk geier,
  heb opinternet nog geen transpot-fiets gevonden van dit merk….
  groetjes

  vincent v belle

 25. heb er nog een staan,klein voorwiel,groot rek,nieuwe banden,
  heb er zelf 35o incl nieuwebanden ,ketting voor betaald,
  met orginele bakkersand,
  het achterwiel moet nog een beete bijgestelt worden…….
  groeetjes!

  1. hallo charles,ik heb mijn wiel vandaag met de post binnen gekregen,er zit een 22 tands op,helaas zijn 2 tandjes krom en een bijna afgebroken ,is wel te maken,
   heb ook nog een 24 tands liggen en een 40 tands voortandwiel,wat zou je me aanraden om niet overdreven licht te trappen?
   het wiel is van gazelle en de naafhuls is vernikkelt,na veel schoonmaakmiddel bleek dat het vernikkelde nog in bijna perfecte staat was!

   1. Hoi Vincent,
    Gefeliciteerd met je mooie wiel én een tandwiel.
    Als ik jou was zou ik het 22 tands-tandwiel monteren omdat het 24 wel erg licht fietst.
    Ik heb er in zo verre ervaring mee dat de zwaarste Gazelle die ik heb, die met die dikke 28×2 banden, ook 24 tanden achterop had en dat was zelfs met zo’n zware fiets niet echt lekker. te licht dus Er zit nu een 20 tands op met 44 voor. Dat is zo’n beetje de gemiddelde en meest voorkomende combinatie en fietst prima.
    Als je achter 2 tanden meer dan 20 hebt dan is dat 10% lichter. Als je voor 4 tanden minder dan 44 hebt dan is dat 10% zwaarder. Dat kan je tegen elkaar wegstrepen en kom je op dezelfde verhouding (20-44) uit als de meeste fietsen hebben.
    Ik zou beginnen met het 22 tandwiel en als dat te zwaar is, wat ik betwijfel dan kan je er altijd nog dat 24 opzetten.
    Waar ik wel nieuwsgierig naar ben is of de tandwielen bij de schroefdraad groter zijn dan bij Torpedo. Als je dat zo is en je hebt een tandwiel over wil ik het graag van je overnemen omdat ik nog met een wiel zit zonder tandwiel.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. de tandwielen die ik heb hebben inderdaad groter schroefdraad,
     bij het orginele door trap wiel)22tands’is er een tandje gedeeltelijk afgebroken en 2 krom,het liefste gebruik ik dezee dan ,moet even kijken of dit te maken valt met een beetje laswerk,het andere tandwiel is 24 tands en afkomstig van een hele oude bakfiets,
     groetjes vincent

     1. Hoi Vincent,
      Ja, met 24 tanden wordt het verzet wel erg licht. 22 zal net gaan maar dat is ook al aan de lichte kant. Als je het tandwiel kunt fatsoeneren dan zou ik het gewoon proberen.
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

 26. marcel, ziet er echt top uit die fiets van je, maar wat voor soort zadel heb je gebruikt, ben namelijk opzoek naar zo’n soort zadel dat past op een L vormige zadelpen ,gr thijs

 27. hoi thijs

  Het gebruikte zadel op deze fiets is de Lepper zeven veers zadel deze kan je nieuw kopen en is uitermate geschikt voor op een transportfiets .

 28. Marcel, mooi staaltje!
  Hoe heb je die biezen zo strak gekregen? Ik heb zelf een prachtige biezentrekker, maar mijn biezen worden.niet.strak….ben geen tekenaar. Met tape en een hoop overdoen wil het een béétje lukken, maar…
  Hoe heb jij het gedaan?

  1. Hoi eelco

   Die lijnen op de frame zijn relatief makkelijk doe het niet dagenlijks dus dan blijft het spannend .
   Je moet zorgen dat je niet afgeleid wordt en je goed kan concentreren .
   Moeilijkste waren de spatborden ik ga dat nu met tape doen .
   Per ongeluk gingen de spatborden bij “de Glimp”erg goed ik hield hierbij de biezentrekker stil en bewoog het spatbord en dat leverde een heel mooi resultaat .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *