Transporter Tech Tips II

Hallo Bas

Ik lees dat veel mensen opzoek zijn naar een geschikte achtertandwiel voor hun transportfiets.
Allereerst ben ik ook lang op zoek geweest naar een tandwiel voor m,n Gazelle doortrapper welke ik van plan ben op te knappen .
En dat was heel moeilijk vinden daar de as diameter van deze naaf net iets groter is maar ik vond er een gelukkig !.
zie foto,s.
Vond ook nog een orginele bredere ketting voor de zwaarder uitgevoerde aandrijflijn welke ook bij veel tour modellen voorkwam .
Echter hadden die dan vaak crankstellen met meer tanden.
het verschil wilde ik even laten zien aan de hand van foto,s:
Links de gewone tour tandwiel en ketting opa/ oma .
Midden een transport tandwiel met de gebruikelijke brommer ketting .
Rechts een transport tandwiel met een oude orginele bredere ketting .

Groeten Marcel

Heb nog een paar gewone schroef tandwielen 20 tands en transport tandwielen 20 en 18 tands over bij interesse kan men mij mailen.

As transportfiets

As transportfiets

As transportfiets

As transportfiets

38 gedachten aan “Transporter Tech Tips II”

  1. Hoi Marcel,
    Ik heb precies de zelfde as voor een vast tandwiel voor Gazelle met een net wat grotere maat van de schroefdraad. Er zit echter helemaal geen tandwiel bij en ik vroeg met af of jij er nog een hebt liggen die je kwijt wilt.
    Het is al weer even geleden dat je het artikel schreef maar ik dacht toch maar even vragen.
    Misschien weet je nog ergens een te liggen.
    Bestaat “Cito” in Amsterdam nog steeds?
    Dat lijkt me ook wel een interessant winkeltje als het nog bestaat.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  2. Cito is mooi ,Cito is prachtig !!! als Oltimer fiets freak moet je daar eens gaan kijken ! .
    Bij mij blijft het altijd bij kijken gezien de prijzen .
    Ik combineer het altijd met een bezoek aan H,Mannetje aan de kastanje laan de eigenaar daar rijd zelf ook op een Transporter Doortrapper en hij heeft /verkoopt veel Oltimers en onderdelen ,de melkbus drager voor de Doortrapper komt hier ook vandaan .
    Een tandwiel heb ik zo nog niet over als alleen dit oude wat mischien verkranst kan worden al wil ik eerst even wachten tot de fiets klaar is i.v.m. een tweede Doortrapnaaf .
    Ben nog effe bezig met een uiterst belangerijk DETAIL ! .

    1. Hoi iedereen,
      Ik ben op zoek gegaan naar tandwielen en heb ontdekt dat er een bedrijf is wat 1/2×3/16 tandwielen met 20 tanden kan maken. Achtertandwielen voor transportfietsen die op een drijfkop van Torpedo (kloon) geschroefd of geschoven kunnen worden. Ze mailden met net dat die ONBEWERKT €4,50 per stuk kosten. Bewerken betekend “gat er in en draad snijden + harden” en dat zal wel wat kosten. Het is in’t ieder geval interessant om in één keer een paar te bestellen zodat dat waarschijnlijk de prijs drukt dus als iedereen die iets dergelijks wil hebben het even laat weten dan kan ik op verkenning gaan. Ik moet er naar toe met een voorbeeld om een goede prijsindicatie te krijgen. Als dat gebeurt is (kan wel even duren want het is niet naast de deur) dan hoort u van mij. Ondertussen kan iedereen “intekenen” bij mij als daar tenminste behoefte aan is.
      Ik zal ook een informeren of ze voortandwielen kunnen maken. Dan bedoel ik de voortandwielen die met 5 boutjes aan de cranck worden bevestigd.
      Ik heb ook een partijtje Wippermann kettingen ontdekt voor €10.- per stuk.
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

      1. Hoi, Charles
        Ik wil er wel twee hebben. Ik rij op het moment met een 22 tands (origineel), maar heb met twee tour tochten gemerkt dat dat prima is om zware dingen te vervoeren, maar wel moeite geeft om anderen bij te houden. Je trapt je rot.
        Gr. Erwin

        1. Hoi Erwin,
          Oké, we gaan er aan werken.
          Het zal nog wel even duren omdat ik nog het een en ander uit moet zoeken. Ik moet ook nog een technische tekening maken van een tandwiel en dat doe ik ook niet iedere dag.
          Als er schot in de zaak komt dan laat ik het via de site weten.
          Groetjes van mij,
          Charles Waagenaar

        2. Hoi Erwin

          Dat van ” je trapt je rot “was dat ook met de Utrechtse heuvelrug rit ? ik rijd ook met een orgineel 22 tands achter tandwiel .

          Groet Marcel

          1. Hoi Marcel
            Voornamelijk bij de rit in Tilburg, toen werd er stevig doorgefietst bij de asfalt stukken. In Utrecht had ik het voor mijzelf zwaarder gemaakt door te vergeten mijn banden goed op te pompen. In het amsterdamse stadsverkeer is 1 of 2 tandjes minder ook wel handig om een beetje met het verkeer mee te kunnen. Mijn kettingwieltje achter is ook al aardig versleten, dus er moet zowiezo een nieuwe komen.
            Gr. Erwin

          1. Waarschijnlijk staat AV voor André Vlaanderen. Dat was heel lang de grafisch vormgever bij Gazelle. Hij heeft ook het Gazelle logo ontworpen.
            Gr. Erwin

  3. Nou we toch lekker over Gazelle bezig zijn wil ik graag aan jullie vragen of het bekend is dat Gazelle transportfietsen gemaakt heeft met 28×2 velgen. Ik heb er namelijk een staan waar geen varkensneus op het achterspatbord zit en de verplichte 30cm wit zit er ook niet op. Wel het snoertje voor het achterlicht door het spatbord heen.
    Dat zegt natuurlijk iets over de leeftijd maar waar het mij om gaat is dat er twee velgen geassembleerd zijn van 55mm breed en zoals vermeld 28inch. In het voorwiel zitten 40 spaken, in het achterwiel 36. Daar zat een shimano naaf in die er als de gesmeerde bliksem uit is gespaakt en vervangen door een torpedo uit de jaren 30.
    Maar goed, de vraag is dus of er iemand weet hoe dat zit met de brede velgen van 28inch.
    Er zitten ook twee spekbanden Vredestein transport extra zwaar op en ook in de maat 28×2. Dat heb ik ook nog niet eerder gezien vandaar mijn nieuwsgierigheid.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Hey Charles

      Dat is wel een uniekum 28 maal 2 met orginele banden we willen dit wel graag op foto { ook de banden } zien heb je het frame nummer al gecheckt ? .

      1. Hoi Marcel en Ad,
        Ja, de spaakgaten zijn gedopt en het framenummer heb ik wel opgeschreven maar niet meegenomen naar Tilburg dus dat wordt ook zaterdag.
        Er zitten overigens ook twee zadelpenbouten in de zadellug. De transfer zit er ook nog op maar het balhoofdplaatje is verdwenen.
        Je kunt zien dat het er wel opgezeten heeft.
        Ik zal een uitgebreid fotoverslag maken en het naar Bas sturen.
        Groetjes van mij,
        Charles Waagenaar

    2. Hoi, Charles
      Kan je de diameter van de velg opmeten vanaf het punt waar de hiel van de band zit ? Ik ben benieuwd welke velgmaat dit is. Ik ben 28 x 2 vroeger wel eens tegen gekomen bij bakfietsen. Voor de rest nooit meer tegengekomen. Het witte achterbordstuk is geloof ik rond 1935 ingevoerd en het achterlicht is dacht ik in 1936 verplicht gesteld. Heb je het framenummer al gecontroleerd ? Dit zou wel eens een oudje kunnen zijn, van voor 1935.
      Gr. Erwin

      1. Hoi Erwin,
        Is de hiel van de band hetzelfde als de draad van de band?
        Als dat zo is dan is de diameter 622mm volgens de ETRTO maat maar ik zal hem een keer opmeten. De fiets staat in Beuningen dus daar moet ik eerst even naar toe.
        Dat gaat zaterdag gebeuren voor dat we naar Driebergen-Zeist gaan om met Tom mee te gaan fietsen.
        Even geduld. Zaterdag meer.
        Groetjes van mij,
        Charles Waagenaar

        1. Hoi, Charles
          De draad zit in de hiel van de band. Die 28 x 2 banden zijn dus gewoon extra dikke 28 x 1 3/4 banden met de zelfde velgmaat.
          Dat wou ik even weten, je hoeft het dus niet extra voor mij op te meten.
          Gr. Erwin

          1. Geinspireerd door het idee een transporter uit te rusten met de vetst mogenlijke wielen even een vraagje moeten er op deze velgen geen nog dikkere banden hierbij denk ik aan lichte motor fiets banden ? .

          2. Hoi, Marcel
            In de jaren 30 waren 26 x 2 en 26 x 2 1/2 gangbare maten bij lichte motorfietjes van 98 en 125 cc. 28 inch heb ik alleen als 28 x 3 gezien, maar dat waren hielbanden/velgen en geen draadbanden. Die velgen waren (idioot zwaar) geloof ik van een Harley of Indian van voor 1920. Voor een 26″ transporter kan motor velgen en banden zeker een optie zijn. Hoewel een custom transporter met 28 x 3 mij best ook wel vet lijkt.
            Gr. Erwin

  4. Hoi Charles en anderen!

    28″ X 2 velgen met banden! Die wielen wil ik ook graag zien! Zulke velgen N.O.S. heb ik wel eens in mijn handen gehad. Er liggen, trouwens, een aantal bij Cito in Amsterdam, nog in de oude papier ingepakt.

    Groeten,

    Lander.

    1. Hoi Lander,
      Ik zal er een paar foto’s van maken.
      De fiets is gedemonteerd omdat ie wel een servicebeurt kon gebruiken maar als ie weer in elkaar zit dan ga ik er de eerstvolgende transportfietstoer mee fietsen.
      Ik ga hem niet overlakken want hij ziet er nog mooi genoeg uit. Er zit ook nog een transfer op. Er is overigens wel al aan gelakt maar dat is ook al oud.
      Het is overigens wel interessant dat er bij Cito nog van die velgen liggen maar het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als ze ook 40 spaakgaten hebben. Weet jij dat toevallig?
      ‘k Hoor het wel.
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

  5. Hoi Charles,

    Ik weet het niet precies hoeveel spaakgaten die velgen hebben. Ik fiets elke dag langs, en als ik de winkel open ziet staan, zal ik even naar binnen springen en de spaakgaten tellen. Je hoort het van mij.

    Groeten,

    Lander.

  6. Hoi Marcel,
    De banden die er bij mij opliggen zijn Vredestein Transport Extra Zwaar in de maat 28×2 of 50-622.
    Dat wil zeggen dat er tussen de band en de voorvork aan beide zijden nog maar 4 mm over is om de band ruimt te geven. Nou is 1mm natuurlijk genoeg om het wiel te laten draaien maar op een gegeven moment is het op.
    De fiets van Sandra heeft 26×2.35 of 60-559 en daar heb ik echt met de spaakspanning moeten rommelen om de band niet aan te laten lopen.
    Dus als je met dikte maten die verder gaan dan 2.35 of 60 gaat experimenteren dan is het noodzakelijk dat er een andere voorvork in moet.
    En dan komt de discussie omhoog of het nog wel recht doet aan een classieke transportfiets.
    Maar als je echt een nieuwe fiets gaat bouwen dan moet dat kunnen natuurlijk. Mij lijkt het wel leuk om een fiets met dikke banden te zien en als ze dan ook nog in de kleur creme zijn dan is het helemaal mooi.

    Groetjes van mij,

    Charles
    Waagenaar

    1. Hallo,
      Jullie waren lekker over gazelle bezig zag ik.
      Nou ben ik er met mijn vader toevallig eentje tegengekomen en natuurlijk niet laten staan. Het framenummer is 650174 weet iemand misschien welk bouwjaar deze transport is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *