De transportfiets van Tom Cool

Hoi,

Ik had gisteren al twee vraagjes gepost, maar het leek me een goed idee om ook wat foto’s te plaatsen en om informatie te vragen.

Ongeveer een maand geleden, dus Maart 2008, heb ik deze bakkers- transportfiets op de kop getikt via Marktplaats, voor 250 euro, in Laren. De staat is zeer goed, aangezien de fiets niet lang geleden nog door een fietsenmaker onder handen is genomen. Deze fietenmaker handelde in opdracht van een cafe-eigenaar, die de fiets als decoratie voor zijn kroeg heeft gebruikt. Hoe lang de fiets buiten heeft gestaan is mij niet duidelijk geworden. Ik weet wel dat de verkoper de fiets had over genomen voor een prikkie en sindsdien heeft de fiets enkele jaren in een loods gestaan.

Excuus voor de slechte foto’s; a) mijn camera is erg slecht, en b) de achtergrond is erg rommelig.

Transportfiets

Wat opvalt, en waar ik ook voor viel, is het achterspatbord. Het is breder als normaal, en de spatbordhouder loopt over in een handvat, zoals je die bij somige oldtimer bakfietsen ziet. Ik heb dan ook het vermoeden dat het spatbord van een bakfiets afkomstig is. Na demontatie van de fiets, zag ik in het achterspatbord van hamerslagen, om de plek waar het in de achtervork valt; vermoedelijk om het passend te maken.

De driehoekige plaat in het frame is er later door iemand zelf op gelast. Waarschijnlijk had de krooegbaas hier zijn reclame op geplakt want er zijn lijmresten te zien.

Wat jammer is, is dar alle frame “decoratie” verwijderd is, zodat moeilijk te achterhalen is o wat voor een fiets het gaat. Het frame nummer is 173297, en staat vlak onder de zadelpen, dus in het frame. Ik heb helaas verder geen aanwijzingen kunnen vinden betreffende merk/jaartal, helaas.

Gedemonteerd:

Transportfiets

Ondertussen heb ik de fiets gedemonteerd, geschuurd, en ben begonnen alles in de Owatrol te zetten. Owatrol is een spulletje dat ik eens gebruikt heb bij het opknappen van het woonschip van mn ouders; het hecht zich vast in de roest en gebruikt deze om een basis laag te maken voordat de primer erop gaat. Owatrol kan ook toegevoegd worden aan primer en zelfs aan lak. Het brengt de kwaliteit van de primer//lak niet omlaag. Waaro ik er zo’n fan van ben? Het vormt een transparante laag, die dermate egaal en ruw is dat er zonder schuren overheen gelakt/geprimered kan worden, en is oersterk. Genoeg promotie…

Ik hoopte hier mensen te vinden met de kennis om mij wat meer te vertellen wat voor type, merk, jaar, ed mijn fiets is/heeft. Maar naturlijk zijn alle tips welkom.

Groet, Tom.

8 gedachten aan “De transportfiets van Tom Cool”

 1. Even een vraagje: Het tandwiel van het Crankstel is aardig versleten, maar gaat nog wel even mee. Maar ik vroeg me af, voor als ik het tandwiel wil vervangen, of ik dan ook het tandwiel van het achterwiel moet vervangen, plus een nieuwe ketting… Heeft iemand hier ervaring mee?

 2. Hallo tom
  De stelregel is dat als je de ketting vervangt ook de achertandwiel moet vervangen .
  Nauw is het moeilijk aan een ketting blad te komen voor een transportfiets
  zou wel het mooiste zijn.
  als je bij een oud kettingblad {voortandwiel}die ingelopen is de ketting en achtertandwiel heb vernieuwd kan het zijn dat je telkens een slappe en strakke kettingspanning hebt bij het ronddraaien dit vanwege het ingelopen blad .
  Een orgineel kettingblad transport heeft volgens mij altijd 44 tanden de meeste transportfietsen hebben achter 20 tanden.
  Gebruik je achter meer tanden dan fietst het lichter b.v 22 tands echter daar is weer moeilijk aan te komen.
  Het achtertandwiel is ook dikker net als bij het orginele blad de brommerketting waar ik de beste ervaring mee heb kleinste breedte i.v.m. kettingscherm is de KMC 415 H
  Die heb je in 2 lengtes ik gebruik altijd de 122L kan zijn dat er wel wat schakels af moeten .
  Heb je een orginele Gazelle doortrapper moet het achtertandwiel verkranst worden {afgedraaid en van een ander tandwiel eroplassen}
  Gazelle doortrapper tandwielen hebben een net iets grotere asdiameter
  heb stad en land afgezocht naar eentje .

  Sucses Marcel

 3. Hallo,

  Bedankt voor jullie adviezen…

  Ik zit er aan te denken om een fietsenmaker te vragen om, als dat nodig is, het crankstel te laten vervangen; ik heb echt geen idee hoe ik dit moet doen… Dan zie ik meteen hoe ik het de volgende keer zelf kan doen.

  @Jeroen: Ik geloof dat jij een gazelle crankstel aanbied op marktplaats toch? Is het moeglijk om het op een niet-gazelle transport fiets te moneteren?

  mvg Tom.

 4. ”Een orgineel kettingblad transport heeft volgens mij altijd 44 tanden de meeste transportfietsen hebben achter 20 tanden.”

  Heeft er hier iemand mischien een fatsoenlijke (breed) 20-tand(s)wiel over? Ik zoek er een voor m’n Gazelle.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.