15 gedachten over “Long John III”

 1. Wordt een mooi ding gespoten of gepoedercoat?
  en dat verchromen ,doen ze dat ook voor particulieren ?
  is dat duur ? en doen zij ook 3 lagen namelijk koper,nikkel en dan chroom .

  het gaat goed zo vooral doorgaan !

 2. Hi Mr. T,

  I don’t know much about Long Johns. This is an old frame, I see them sometimes here in Amsterdam, where people use them for transportation from the fish market. This bike must be very common in Scandinavia.

  The Long John is still available in stores, although it is not the quality of the original bike.
  http://www.longjohn.org/faq/faq_en.html

  Best regards,
  Bas

 3. Hi Davey,
  Ziet er echt schitterend uit. Een hoop werk, ik ben ook mijn Long John aan het opknappen, na jouw fotos durf ik het geen restaureren meer te noemen, nog een paar weken, schat ik, dan is het klaar.

  Probleem is de lettering op de zijkant, ik durf niet eerder te stralen dan dat ik dat OK heb, zonder die letters geen echte Long John, vind ik. Hoe heb je dat gedaan, graag hulp.

  Cheers, Peter

  1. Hoi Peter, ik lees dat jij een long john hebt opgeknapt.Althans ik ga ervan uit dat je inmiddels klaar bent daar jouw artikel al wat ouder is.Ik heb me over een long john project ontfermt en loop tegen een probleem van een nieuwe voor buitenband aan.
   Mijn oude heeft een opschrift 20/2/2.50 vredestein transport lijnprofiel maar ik heb inmiddels heel nederland uitgepluist maar ben helaas deze band ( of vergelijkbaar) niet tegengekomen.Mijn wiel heeft overigens een diameter van ongeveer 42 cm.
   Hoop dat je me op weg kunt helpen, groet Edo

    1. Hoi Charles,
     helaas geen etrto maat op dit bandje.Ik heb in oirschot een schitterende 26/2/2.50 vredestein transport band voor het achterwiel gekocht en hoop voor het voorwiel eenzelfde soort ook met lijnprofiel te vinden.Klopt het dat een “oude” 20 inch gelijk staat aan een “nieuwe” 16 inch maat?
     Heb inmiddels wel begrepen dat als ik wat minder kritisch zou zijn over het profiel er wel mogelijkheden zijn.Het lijkt me alleen zo leuk als ook het profiel klopt met hoe hij ooit is geweest.
     Ik blijf nog maar even naar deze “speld” doorzoeken….

     1. Hoi, Edo
      De 16″ aanduiding is bij bromfietsbanden in gebruik. De oude aanduiding van 20 x 2 x 2.50 betekent dat de buitendiameter van de band 20″ is. Er wordt dan uitgegaan van 20 x 2. De band is dan 2″ hoog en breed, dan trek je voor de velgdiameter 2x 2″ bandhoogte van de 20″ af. Dan hou je 16″ over. Jouw band zou dan 250 – 16 zijn. Het voordeel boven de oude aanduiding is, is dat je precies weet met welke velgmaat je te maken hebt. In principe passen alle banden met de (bromfiets) ETRTO maat 16. Bij fietsen wordt de ETRTO maat van de velg aangegeven in milimeter. Een 26 x 2 band heeft als maat 50 – 559. 50 staat voor hoogte/breedte van de band in milimeter en 559 is de velgdiameter. Jouw voorband zou dan de maat 62-406 hebben. De nieuwe ETRTO maataanduiding is betrouwbaarder als de oude omdat je altijd weet of de velgdiameter de juiste is. Bij maten zoals b.v. 26 x 1 1/2, 26 x 1 3/4, 16 x 1 3/8 zijn er meerdere velgdiameters mogelijk. Met de ETRTO maat weet je welke band past. Ik hoop dat je er nog wijs uit wordt.
      Gr. Erwin

   1. Hoi, Edo
    Ik heb zelf ook bij wat bandenfabrikanten zitten zoeken, maar Vredestein heeft inderdaad niks meer wat er in de buurt komt. Een van de weinige fietsbanden die in de buurt komt is de Schwalbe “Big Apple” van 20 x 2.35. Dit is een goede kwaliteit lichtlopende band. Als je een klassiek profiel wilt en/of de fiets ook voor zwaar vervoer wilt gebruiken blijven er alleen bromfietsbanden over. Vredestein heeft alleen nog scooterbanden volgens hun site, dus die valt af. Het duitse Continental heeft een 20 x 2.50 bromfietsband met klassiek ogend profiel. Deze band heeft de type aanduiding KKS 10 (Continental’s “classic line”). Ook Schwalbe heeft twee 20 x 2.50 bromfietsbanden in het assortiment. Deze mogen tot 150 Kg (per stuk) belast worden en je mag niet harder fietsen dan 100Km/uur. Deze banden worden aangeduid met de nummers HS 241 en HS 242 (deze nummers staan voor het type profiel). Voor een klassiek uiterlijk hebben de bromfietsbanden ook het voordeel dat er geen reflectie op zit.
    De KKS 10 band van Continental is er trouwens ook in 26 x 2 uitvoering voor als je achter dezelfde band wil.
    Gr. Erwin

 4. Beste Davey, ook ik ben aangestoken met het virus ( mede door jouw prachtige restauratie ) en probeer een long john te redden van de ondergang.Onlangs heb ik een prachtige achterband gevonden en ben nu op zoek naar een vredestein 20/2/2.50 transportband of iets gelijkwaardigs voor het voorwiel.
  Het laadplateau ontbrak bij mijn fiets waardoor ik nu mijn hersens pijnig hoe en in welke maat een nieuwe te fabriceren.
  Misschien kan jij, of andere enthousiaste lezers, me van tips voorzien.
  Groet, Edo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *