Transportfiets 1934

Transportfiets

Transportfiets

Transportfiets

Deze fiets is jarenlang door mijn opa en later door mijn oom (veehouders) gebruikt om melkbussen te vervoeren in de omgeving van Eindhoven. Mijn oom wist zeker dat hij van voor de oorlog was, oorspronkelijk zwart en later (helaas) volledig grijs overgeschilderd.
Via de Torpedo achternaaf was te achterhalen dat hij inderdaad gemaakt is in 1934.
Een framenummer of merk is niet gevonden. De fiets is nog geheel origineel op één trapper (bromfietstrapper rechts..), zadel en voorband na. Helaas is de kettingkast zwaar beschadigd en inmiddels verwijderd. Ik wil hem zoveel mogelijk terugbrengen in de oorspronklijke kleur; lijkt matzwart te zijn maar misschien is het wel hoogglans geweest…
Een mooi restauratie project!

Harrie Bos
Helmond

7 gedachten aan “Transportfiets 1934”

    1. Hee, dat rek lijkt wel heel sterk op het rek van de Nederlandsche Kroon uit de folder van 1933! Is dit toevallig ook een Nederlandsche Kroon, Metallicus, of een ander merk van RS Stokvis? Ze hadden er nogal wat…. Tot eind jaren ’20 is het framenummer bij Stokvis/ Nederlandsche Kroon fietsen ingeslagen op de linkerachterpad, 5 cijfers van onder naar boven. Dat ken ik van geen enkel ander merk. In de jaren 30 verhuist het framenr naar de zadellug, dat is wat minder typisch. Hoe heb je deze fiets gedateerd Harrie?
      Helemaal origineel is hij volgens mij trouwens niet, het lijkt me dat er 28 inch wielen in horen te zitten gezien de ruimte die nog over is onder de spatborden.

      Ik zou dat rek wel eens in het echt willen zien en vooral opmeten, zodat ik ‘m na kan maken. Ik ga er van uit Harrie dit rek bij de fiets wil houden, maar als niet dan houd ik me aanbevolen. Maar als ik ‘m na zou kunnen maken ben ik al heel blij 🙂

      Groetjes, Rob

  1. Kijk deze dan! http://www.transportfiets.net/2012/07/26/de-empo-van-roel/#comments

    Dit rek is precies hetzelfde als die op de Nederlandsche Kroon uit de folder van 1929, zonder doorlopende steunen van vooras naar stuur. Lijkt me niet origineel voor Empo, die hebben dit rek in ieder geval niet in de folders staan. Het rek dat ik bij m’n NL kroon frame heb gekregen staat er dan weer wel in. Helaas ook al een oude post, zou de eigenaar nog te achterhalen zijn? Ik zou ‘m wel willen ruilen!

  2. Wat wel opvalt bij die fiets is dat het achterwiel niet zo absurd ver naar achteren staat als bij Stokvis. De achtervork staat steiler dan de zadelbuis, en bij Stokvis is dat precies andersom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *