Apollo transportfietsen

In Aalten fabriceerde Gazelle sinds de jaren zestig bakfietsen met en zonder motor en drie- en vierwielige motortrucks. Deze vestiging werd in 1976 ondergebracht bij Accles & Pollock, een Engelse firma die toebehoorde aan TI. TI was enkele jaren eerder eigenaar geworden van Gazelle. Apollo werd vanaf toen de merknaam voor de trucks en carriers.

Apollo transportfiets

Later heette het bedrijf Truckbouw Aalten. In augustus 2004 werd een faillisement uitgesproken. De productie van de Apollo trucks en bakfietsen is nu in handen van Matysta in Hengelo (Gld.).

Apollo transportfiets

Apollo transportfiets

Een Apollo zonder transportrek. De fietsen hebben de wielmaat 26′. Het bijzondere stuur komt zo beter in beeld. Kenmerkend is ook de bevestiging van de achterdrager aan de zadelbuis.

Nog een Apollo transportfiets

Dit is een heel bijzonder exemplaar. Hier bestaat er maar één van.

met dank aan Sjoerd ter Burg.

44 gedachten over “Apollo transportfietsen”

 1. Ik heb een Apollo transportfiets. Lood en loodzwaar, maar ontzettend stevig. Daar gaan gewone fietsers en auto’s wel voor uit de weg 😉

  Het blijft een beetje vreemd zelfbouw, want er zit bijv. geen mannetje op het achterspatbord. Ook is de zadelpen te dun voor zo’n bak van een fiets.

  Wel erg prettig is de schuine stand van het stuur, dit rijdt erg prettig.

  Ik wil hem soms wegdoen vanwege het loodzware trappen (en de fietskelder in en uit tillen) maar dan rij ik er weer eens op door de grachten van A’dam en weet ik dat ik hem erg zal missen.

  E. uit A’dam

 2. Als oud werknemer van Truckbouw kan ik je wel vertellen waarom dit model zo is zoals het is.
  Het is ontwikkeld in samenwerking met Ontwikkelingshulp voor de mensen in Afrika.
  Hij moest sterk zijn, omdat daar geen fietsenmakers en onderdelen zijn. Daarom bijvoorbeeld de massieve cranks en tandwielen.
  Het stuur en de handremmen waren ook onverwoestbaar.
  De schuine stand van het stuur is zo gekozen omdat men in Afrika geen verharde wegen had en dus altijd liep met de fiets.
  Volgeladen loopt dit prettiger als met een normale stand.
  Ook de zadelpen hoefde dus niet te worden verstevigd, omdat men er toch niet op reed.
  Ik dacht dat er enkele modellen destijds als proef zijn opgestuurd naar Afrika en ik was verrast deze te zien op internet.
  Ik hoop u een beetje wijzer te hebben gemaakt met uw bezit, wees er zuinig op en hij overleeft alles en iedereen.
  Groeten van H.Visschers

 3. Beste heer Visschers, heel interessante informatie! ik vroeg me al af waarom hij zo gebouwd was. Ik ben er heel zuinig op, maar ik vermoed ook dat ‘ie niet snel kapot zal gaan. Ik botste laatst nog tegen een fiets op die de hoek om kwam scheuren tegen de rijrichting in en ik geen tijd had om te ontwijken. van die fiets is niet veel over, zelfs het frame was krom… ik had nog geen kras op mijn spatbord…

  Groeten van E. de Bruyn

   1. Michael,

    De advertentie op marktplaats is van mij.

    Geen redelijke vraagprijs? Had je mij ook wel even kunnen mailen.
    Ik ben er nu achter wat het voor fiets is door een vriendelijke marktplaats bezoeker die mij wél even op deze site gewezen heeft.

    Met vriendelijke groet,
    Oscar van den Bosch

 4. beste heer ik heb een apollo moter carry een ijswagen hij moet voor de keuring maar nu vagen ze welk bouwjaar die is hoe kom ik hier achter ik heb nog wel de verzekerings papieren waar het vreem nummer op staat maar weet niet waar dat nummer in het echt staat en ik heb ook het moterblok nummer zou u me kunnen vertellen via maille ik heb evetueel ook foto,s er van ze willen per zee het bouwjaar weten voor het keuring met vriendeljke groed willem van der tas

  1. Weet jij al iets. ik heb een apollo kieper eletrisch 36 volt zoek ook het jaartal wanneer die gemaakt is ook voor de keuring aanstaande 3 nov hoop dat jij wat ksn vertellen vr gr a de jong

 5. Slecht nieuws heren en dames transportfietsliefhebbers.

  Ik ben recentelijk verhuisd en kon niet direct mijn Apollo (zie boven) T-fiets meenemen want de garage moest eerst opgeruimd worden. Een medebewoner van de flat in mijn oude huis vond dat ‘ie in de weg stond (NB, stond netjes in het fietsrek) en die kl**tzak heeft hem gewoon op straat gezet. Mij eerst bellen ho maar!
  De fiets is uiteraard gejat. Ik heb al aangifte gedaan en zal binnenkort maar eens een kantonrechter of zo hiermee benaderen.
  De T-fiets was in perfecte staat, die heeft echt altijd binnen gestaan. The f*cker will pay for this!

  Was getekend,
  Eddy

  1. dat is niet fraai van die huisgenoot.
   ik weet overigens niet of ik een transportfiets die onvergrendeld bij het huisvuil ligt, zomaar zou laten liggen… zou het strafbaar zijn deze mee te nemen? wat zei de politie toen je aangifte deed?

   deze site heeft een rubriekje ‘gestolen’, misschien kun je daar foto’s plaatsen?

   1. Okkie,

    Ik heb mijn fiets nooit op slot staan.
    Hoop niet dat jij bij mij in de buurt woont.

    Volgens mij is het namelijk niet normaal dat iemand een fiets of wat dan ook mee neemt wat niet vergrendeld staat.

 6. Er zat alleen een klapslot op. Voldoende voor het geval ik even een bakker in rende. Het kettingslot zat ondertussen al op mijn nieuwe transportfiets (FR8 van workcycles). De Apollo stond achter een hek, uit zicht, in een fietsenrek waar het nagenoeg onmogelijk is bij te komen. Meer dan een klapslot is nooit nodig geweest.

  Politie vond het schandalig en hoopte dat ik er mee naar de kantonrechter zou gaan en schadevergoeding zou eisen. Maar ja, heb ik nog steeds mijn fiets niet mee terug (als het uberhaupt lukt). Gelukkig is mijn vriendin jurist en dat maakt corresponderen en zo met rechters een stuk gemakkelijker.

  E.

  1. Uniek is denk ik de bandrem. Nooit eerder gezien….trouwens de jouwe heeft ook gele verfresten (?) op de achterdrager….is het dezelfde?

   groet Ronald.

   1. Hebben die studenten de fiets voor ontwikkelingshulp ontwikkeld? Of is de fiets op de laatste foto door hen bij wijze van experiment voorzien van een bandrem? Ik zou graag nog meer achtergrondinfo willen hebben over de Apollo transportfietsen maar weet niet waar te zoeken; duidelijk is dat het om een merk gaat dat is overgenomen van Gazelle (Apollo v/h Gazelle: tekst op spatbord) maar zijn ze indezelfde fabriek geproduceerd; hoeveel zijn er uiteindelijk van gemaakt? enz.enz.

    groet Ronald

 7. trapt een apollo transportfiets veel zwaarden dan een gewone klasieke transportfiets?
  hoor het graag.
  groeten vincent

  1. Apollo’s trappen niet zwaarder dan ‘gewone’ ouderwetse transportfietsen.
   De fiets van de onderste foto is een uitzondering. Dit is volgens mij een studentengrap. Hier is niet mee te fietsen. Hij staat nu op MP en komt daar steeds terug omdat niemand erop kan/wil fietsen.

 8. oja zie hem al staan op de site,
  maar zou graag weten of die van jou ook een masief frame heeft,en hebben alle apollo s dat.
  groetjes vincent

 9. Ik weet eerlijk gezegd niet of het echt massief is, wel dat ie lood en loodzwaar is vooral aan de voorkant vanwege de voorvork en het rek. Ik weet niet of de onderste een studentengrap is; ik vraag me alleen af of daar het frame groter is of dat de wielen kleiner zijn, ook met spatborden blijft er erg veel ruimte over. Voor de rest ziet ie er exact hetzelfde uit als de andere Apollo’s.

 10. okeej bedankt voor de info,
  ik ga hem zondag ophalen vandaar.
  nu nog hopen dat ik hem de trein ingesjouwt krijg
  groetjes vincent

 11. oscar,
  op het forum staat dat er eigenlijk niet op te fietsen is,
  ik wilde hem wel,als dagelijks vervoer gebruiken,als bezitter van de fiets kan je me vast wel vertellen of hier echt niet op te fietsen is?
  of trapt hij gewoon veel en veel te zwaar?
  groetjes vincent

 12. Vincent,
  als deze fiets verder het zelfde is en niet zo zwaar fietst als hier wordt beweerd dan kun je hem voor dagelijks vervoer gebruiken. Ik rijd dagelijks naar mijn werk heen en terug.
  groet Ronald.

  p.s. een extra handje bij het in en uitstappen van de trein kan geen kwaad.

 13. okeej bedankt,
  ik ga degene die hem verkoop er gewoon even over bellen,
  het is wel vreemd dat hij zo vaak op marktplaats heeft gestaan en zoveel eigenaren heeft gehad,
  ,mischien is er dus echt niet op te fietsen…

 14. We hebben een bakfiets ‘triporteur’ op de kop kunnen tikken. Het chassis is van Apollo truckbouw Aalten. De bak wordt gedragen op een as met bladveren.
  De bovenbouw zijn houten bankjes. We willen hem inzetten om in het domein kinderen te vervoeren.
  Kent iemand het laadvermogen van zo’n chassis?

 15. We hebben een bakfiets ‘triporteur’ op de kop kunnen tikken. Het chassis is van Apollo truckbouw Aalten. De bak wordt gedragen op een as met bladveren.
  De bovenbouw zijn houten bankjes. We willen hem inzetten om in het domein kinderen te vervoeren.
  Kent iemand het laadvermogen van zo’n chassis?

  Bedankt!

 16. hallo, allemaal,
  mocht er iemand een apollo transportfiets hebben,ik zoek er nog een enzou hem graag over kopen of eventueel ruilen voor een andere transportfiets
  groetjes linvinvin@zeelandnet.nl

  als iemand iets heeft kan hij me een mailtje sturen=

 17. eindelijk een goede apollo kunnen kopen in bijna perfecte staat
  kan iemand mij meer over de vertanding vertellen)is in vergelijking met de fiets erg iel)
  gr,vincent
  \

 18. Hallo allen,
  Ik ben eigenaar van een Apollo Truckbouw 24v electro transportwagentje met cabine.
  Maar ik mis de sleutel(s) van de cabine, om af te sluiten. De contactsleutel is wel aanwezig, maar daarmee kan ik de deur niet afsluiten. Nu is mijn vraag, wie kan mij helpen aan een sleutel/loper (zijn alle sleutels identiek zodat ik ze kan laten bijmaken)?
  Het slotnr. is CH507. Er is verder geen merk te zien.
  Mocht iemand behulpzaam kunnen zijn, dan hoor ik dat graag.
  Alvast bedankt!

 19. Goedemorgen,

  Kan iemand mij vertellen waar ik een Apollo elektrisch transport wagentje vandaan kan halen! Binnen ons bedrijf gebruiken wij er al jaren eentje, maar heb nu onderdelen nodig om het wagentje rijdende te houden of te vervangen voor een soortgelijk wagentje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *